Vandring i nationalparken Jasmund från Sassnitz till Königsstuhl

Jasmund

Dramatisk utsikt över nationalparken Jasmunds vita kalkstensklippor och Östersjön.

Denna lätta vandring utmed kalkstensklippor utanför Sassnitz i norra Tyskland bjuder på dramatiska vyer över Östersjön – fram till spektakulära klippan Königsstuhl. Vandringen blir inte sämre av att den går igenom en vacker bokskog som är listad som UNESCO:s världsnaturarv.

 

Våra anteckningar från vandringen:

Vandringen är en stilla vandring genom bokskog med utsikt över havet. Skogen skänker skugga denna varma sommardag. Samtidigt ser vi Östersjön under nästan hela vandringen, eftersom vandringsstigen till största delen går rätt nära klippkanten. Det är så vackert att gå längs de vita kalkstensklipporna och betrakta havet, kustlinjen och stranden hisnande långt ner.

Jasmund

Vid utsikt över Östersjön och färjan på väg till Sassnitz.

 

UNESCO:s världsnaturarv

Större delen av vandringen går i Tysklands minsta nationalpark, Jasmund och skogen heter Stubnitz. Den gamla bokskogen i Jasmund är sedan 2011 del av UNESCO:s världsnaturarv som omfattar ett antal bokskogsområden i Europa. Vill du veta mer kan du stanna till i informationscentret som finns längs vandringsleden.

Bokskogen i Jasmund

Denna bokskog i nationalparken Jasmund är en klenod som skyddas av Unsecos världnaturarv.

 

Picknick med havskänsla

Vi valde att känna på havet uppifrån och slog oss ner med vår medhavda matsäck på en bänk några få meter från klippornas bråddjup och med en vidöppen havsutsikt.

Vill du få en närmare havskänsla kan du på flera ställen ta dig ner till den smala strandremsan nedanför klipporna. Det måste vi testa nästa gång!

Jasmund

Hisnande klippor med en smal strand nedanför. Något för nästa gång?

 

Königsstuhl

Vid Königsstuhl kan du betala inträde för att besöka själva klippan Köningsstuhl och dessutom tillgodogöra dig information och filmer om området. Det är så mycket folk vid vårt besök så vi väljer att titta på den imponerande Königsstuhl-klippan från Viktoriasicht  (gratis).

Sedan vänder vi och njuter av en stilla vandring tillbaka genom bokskogen.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Längst bort på Weddingstrasse i Sassnitz. Här finns en vändplan för bilar, men här startar också de markerade vandringsvägarna. Vi följde Hochuferweg som går uppe på klipporna.
Vändpunkt: Königsstuhl.

Längd: 8 km enkel, dvs 16 km totalt.
Höjdskillnader: Några hundra meters höjdskillnad upp och ned. Detta eftersom ett antal raviner ska passeras på vägen.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.