Vandring i Vorpommersche Boddenlandschaft

Spaning på stranden i Zingst

Eyal spejar in över det avstängda kärnområdet i nationalparken Vorpommersche Boddenlandschaft i norra Tyskland.

Denna 25 kilometer långa vandring från Zingst genom nationalparken Vorpommersche Boddenlandschaft går både längs Östersjöns strand och den grunda viken Barther Bodden med gott om möjligheter att iaktta sjöfåglar. Men stora delar är rätt enformiga och därav perfekta för stora tankar.

Vi börjar vandringen så att säga med efterrätten – det bästa först. Vi går nämligen en lång sträcka i strandkanten längs Östersjön med vågskvalp i öronen. Vi börjar tidigt så de badande är få. Någon gör morgongymnastik, någon joggar; de blåvitrandiga strandkorgarna är närmast tomma. En enstaka nakenbadare har hunnit ta av sig. Han kommer fram till oss: “Ni ser ut som proffsvandrare!” utbrister han.

Yoga på stranden i Zingst.

Morgongymnastik på stranden i Zingst.

Musslor på stranden i Zingst.

Musselskal.

Nu är strandmarken vi går längs med en del av nationalparken Vorpommersche Boddenlandschaft kallad Osterwald. Det märks: knappt några människor, ingen kommers, flera små stenar på sanden. Och inga odörer från sololja. Bara havsluft pur. Vilket som bekant ger  aptit.

– Bada först, säger badkrukan och innan man fått badbyxorna på sig har hon hunnit sänka hela kroppen i havet.

I det svala havsvattnet känns livet fullkomligt.

Fast på stranden med fralla och kaffe, ljumma vindar och blicken i horisonten är inte heller tokigt. En ung trut håller oss sällskap på ett par meters håll.

Paus med bad på stranden vid Östersjön.

Välförtjänt kaffe efter badet i Östersjön.

Ung trut på stranden.

Närgånget fikasällskap.

 

Återställd våtmark

Vandringen fortsätter längs stranden – fram till ett trästaket och en skylt. Hit men inte längre. Vi kikar på det fredade området för fåglars häckning, vila och övervintring. Livet som en fågel är kanske inte så dumt, eller hur?

Död skog i nationalparken Vorpommersche Boddenlandschaft.

Spöklik skog som har sin förklaring.

Vi går där vi får – inåt land i nationalparken och passerar korsningen Dreiländereck och förbi en spöklik bit skog med döda björkar och andra träd. Vad är detta?

Svaret får vi en halvtimme senare av guiden på naturreservatets informationscenter. När området blev nationalpark i samband med Tysklands återförening bestämde man sig att återställa en del av den tidigare våtmarken. Men våtmark är inte allas melodi. Björken har dött medan al stortrivs.

Ännu har vi en halvtimme till informationscentret och går nära en friskare skog – med bara en vall av solbränt gräs mellan. Vid en t-korsning viker vi av till vänster och omsluts från båda håll av ängen Sundische Wiese med övervägande vass, lite rönnbuskar och några vildapel.

Slända.

En parant slända.

 

Farligt område

På väg passerar vi ett område med en förbudsskylt. Livsfarligt att gå in! Sådant är lite fantasieggande. Även detta får sitt svar på nationalparkens lilla center. Det stängda området var övningsplats för flygvapnet allt sedan Görings tid under andra världskriget. Även om området sedermera är nationalpark så kan väldigt onaturliga föremål alltjämt finnas fördolda.

Varningsskylt

Varningstext som biter.

 

Boddenlandskap

Nu byter vi hav mot havsvik och, framförallt, sjölandskap. Sjölandskapet handlar om en havsvik med grunt vatten som inte omsätts så fort som havsvatten i vanliga fall; vattnet är sålunda bräckt innehållande blott 0,4 procent salt. Sånt saltfattigt vatten gillar fåglar.

Ändå tar det en mindre evighet tills vi får ser viken. Man är hänvisad till att gå utmed vallen och inte på vallen. På ena sidan kan man stirra på vallen och på andra ett dike med en rännil vatten och ängar där kor kan skymtas emellanåt. Det är ett ypperligt tillfälle att tänka stora tankar. Eller speja efter fåglar som flyger förbi.

Lång rak väg längs vallen i nationalparken Vorpommersche Boddenlandschaft.

Ett meditativt landskap längs vallen som skymmer vattnet.

– Kolla, en stor rovfågel! Ljusspräcklig på undersidan och lite av varje på ovansidan. Havsörn eller kärrhök?

Vi är framme vid ett lågt fågeltorn och kan blicka ut över viken. Här skymtas tre egretthägrar och inte långt därifrån ett par tranor och en gråhäger. Bakom tornet betar vita och bruna kor med några söta små brunglänsande kalvar. Svalor flyger.

Egretthäger på avstånd.

Äntligen vyer över den grunda viken Barther Bodden. Gott om fåglar, inte minst vita egretthägrar.

Går vidare och gör en avstickare mot vattnet fram till en liten bänk vid vattnet. Är det möjligen bläsänder intill kobben?

Så småningom kommer vi till en kaj och svalkar oss i det ljumma, en meter höga vattnet och tittar mot en grönskande ö, en högeligen skyddad del av nationalparken blott 50 meter bort. Det fläktar och vi ser en gråhäger. Tre passagerarbåtar med en del cyklister stävar förbi.

En stund senare är vi vid Zingst hamn och därifrån är det nära till en kall öl.

Kanoter

Förnämligt sätt att ta sig runt på Barther Bodden.


Vandringsfakta

Längd: 23,9 km
Höjdskillnader:
obetydliga
Tid:
cirka fem timmar

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.