För den lilla vandringen runt Kirchberg

Snart framme. Pittoresk omgivning på väg till Fleckalm.

Tjusningen med halvdagsvandringar är att man får så mycket tid över för annat. För tro det eller ej, ibland vill jag ägna mig åt något annat än att vandra. Skriva, läsa bok, lyssna på podradio (jag älskar USA-podden!) eller – gud förbjude – lata mig. Om även du kan tänka dig något annat än heldagsvandringar kan dessa halvdagsvandringar komma som skänk från ovan.

 

2 halvtidsvandringar direkt från Kirchberg. Helt utan kabinbana!

 

1. Till Fleckalm

Finfin vandring med gott om trevlig utsikt över dalen. Vi startar vid Badesee i Kirchberg. Fina typiska alphus i trä med mångfärgade alpblommor, perfekt för att komma i alpstämning. Efter en kvarts enkel vandring bär det av uppför. Nu än fler blommor, inte i någon trädgård eller balkonglåda, utan utmed vandringsvägen som utmynnar i en uppåtgående stig!

Till vänster har vi en lövskog och till höger porlar ån. Jag rynkar på näsan. Ja, kor håller nog till i närheten.

Och titta där! Mängder av insekter av alla de slag dras till vita stora blommor. Om vi bara visste vad dessa blommor heter!

Insekter på vit blomma

Denna vita blomma (inte hundkex) är en riktig magnet för allsköns insekter. Någon som vet vad blomman heter?

Fikar på en solig bänk nedanför Maierl Alm och ser ner över Kirchberg längst ner i dalen. Vi är omgivna av prästkragar, smörblommor, rödklint, vitklöver, tusensköna, en slags alp-blåklocka och en okänd lila tistel. Det är soligt och lagom ljummet och alldeles underbart. Förlåt alla blommor som inte fått vara i denna rapport, ni är underbara!

Vandring till Fleckalm

Härlig utsikt över nejden på väg tillbaka till Kirchberg.

 

2. Till Rauher Kopf

Uppför från Kirchberg. Först förbi bostadshus, sedan grönskande ängar med gårdar.

En ko bligar nyfiket på oss på en hage nedanför ett stenhus. Kolla stockrosor och mängder av alpblommor! Inte att undra på att alpmjölken smakar så gott.

Fridfull inledning av vandringen.

Vi fortsätter längre upp genom granskog och blåbärsris. Där blåbärsplockare!

Sedan går vi genom en granskog på en grusväg. Lika kul som granskogen hemma. Emellanåt öppnar sig en glugg mot ett försvarligt antal alptoppar och en frodig dal.

Paus på Rauhen Kopf

Kerstin pustar ut efter en krävande stigning. På håll skymtar snöklädda berg i Hohe Tauern.

Stigen går uppåt så vi kippar efter andan. På toppen ett fredskors och en bänk med utsikt att vila ögonen på. På långt håll mellan molnen skymtar en del av de snöklädda bergen i nationalparken Hohe Tauern. Efter dessa drygt 700 höjdmeter i ett sträck har vi väl förtjänat en liten matpaus, eller hur?

Tack!

Magen kallar så vi rappar på mot restaurangen Reutzenhof.

Nästan framme vid restaurangen förtrollas vi av en blommande äng med allsköns alpblommor i lila, gult och vit. En överväldigande Sound of Music-känsla så får oss att vilja dansa oss snurriga.

Vi slår oss ned på restaurangen Reutzenhof, som ligger i en perfekt alpmiljö med ängar och berg och kall öl. Solen skiner, så klart. Åtminstone till en stund till.

Öl med alputsikt

Belöningen!

Restaurangen är dessvärre ingen hit. Var rekommenderad, men har antagligen nyligen bytt kock. Efteråt såg vi ett antal nyskrivna, besvikna recensioner på Trip Advisor. Helt ordinarie, något överprissatta schnitzel samt ostöverbakad spätzle med rostad lök.

Dags att fortsätta tillbaka ner till Kirchberg. Perfekt tajming, eftersom vädret blir allt sämre för varje steg.

Lite för stor del av vandringen går genom skog för att vara helt optimalt för vår del. Men det saknas inte utsikter eller alpängar.

Ved på gård utanför Kirchberg

En lantlig gård nästan framme i Kirchberg. Med det här vedförrådet slipper de frysa i vinter.


Vandringsfakta

1. Rundvandring Kirchberg till Fleckalm

Längd: Cirka 6-7 kilometer
Höjdskillnader: +/- cirka 500 meter
Tid: 3-4 timmar

Detaljer: Vi startade vid Badesee i Kirchberg. Följde vandringskyltarna först mot Fleckalmbahn och sedan uppåt berget mot Fleckalm. Från restaurangen vid Fleckalm följde vi sedan skyltarna nedåt mot Maierl Alm, och därifrån sedan vidare nedåt mot Kirchberg.

2. Rundvandring Kirchberg till Rauher Kopf

Längd: Cirka 14 kilometer
Höjdskillnader: +/- cirka 760 meter
Tid: Cirka 4 timmar

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. Observera dock att den angivna vandringstiden där inte stämmer.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.