Okända tyska pärlor: Ruhpolding

Snälla, säg ”Ruhpolding”! Men kossan stirrar bara tillbaka och det kommer faktiskt inget ljud alls i skällan. Men kossan är gullig ändå, och ovanligt nyfiken.

Till dig som är sportintresserad behöver jag knappast säga vad alpbyn Ruhpolding i södra Bayern är känd för. Så jag låter bli att tjata om att byn är synonym med skidskytte och att cheftränaren för det svenska skidskyttelandslaget Wolfgang Pichler bor där.

Däremot måste jag tala om hur härligt det är att strosa runt i denna trevliga by, med fina traditionella hus med prunkande pelargoner på balkongen, gemytliga kaféer och restauranger. Här vill man slå sig ner och bara vara.

I Ruhpolding liksom i grannbyn Inzell, där vi övernattade, måste man betala kurtaxa. Aj, kan man tycka. Wow, tycker vi, när vi fick en mycket generöst gästkort för pengarna.

Viftande med kortet åkte vi liften upp till Unternberg för en liten promenad med panoramautsikt. Det finns även en större kabinbana vid Rauschberg som också ingår i kortet, men det måste vara någon måtta på åkandet under en och samma dag, eller hur?

Däremot hade vi tre tunga skäl till att ta en så att säga free ride på den annars avgiftsbelagda panoramavägen Rossfeldstrasse (ligger ovanför Berchtesgaden): Obetalbar utsikt över alper och Salzburg och blick över Hitlers örnnäste (Kehlstein där Kehlsteinhaus finns). Dessutom passeras längs vägen stället där slutscenerna i filmen Sound of Music är inspelade liksom några scener ur en Indiana Jones film. Så missa inte denna godbit!

Till Ruhpolding och omgivningarna kommer vi gärna tillbaka för att vandra och njuta av det tyska gemytet på en av de inbjudande uteserveringarna.


Tips

Om du övernattar i Ruhpolding eller grannorten Inzell betalar du kurtaxa och får tillgång till ett mycket generöst gästkort (Chiemgau karte). Med kortet kan du gratis åka två olika kabinbanor och en sittlift, åka på den avgiftsbelagda panoramavägen Rossfeldstrasse ovanför Berchtesgarden, bada i Badepark Inzell och Vita Alpina i Ruhpolding, få en guidad tur på skidskyttestadion och flera andra saker. Det svåra är att hinna med allt om man bara liksom vi stannar en natt.


Ruhpolding station

Ståtlig stationsbyggnad i Ruhpolding.

Lederhosenklädd man på väg till tåget

En vanlig passagerare med helt vanliga byxor för Bayern.

Här vill man slå sig ner!

Som så många andra byggnader i Ruhpolding är rådhuset smyckat.

Skidskyttestadion i Chiemgau arena

Här kommer bilden som ni alla skidskyttefantaster väntat på – skidskyttearenan utanför Ruhpolding. Vid det här bordet kan man slå sig ner med en öl medan de tävlande darrar på skyttevallen.

Rossfeldstrasse

Rossfeldstrasse erbjuder mycket panorama för pengarna (eller gratiskortet).

Örnnästet

Utsikt över Kehlstein med Hitlers örnnäste tronande på klippan över Berchtesgaden (ungefär mitt i bilden).

Sound of Music ängar

Känns inte bilden väldigt mycket ”Sound of Music”? Vi kan nästan se Julie Andrews framför oss dansande över alpängen.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Johan skriver:

    👍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.