Ett stilla dygn i Tivedens vildmark

Utsikt över Tivedens skog och Trehörningen

Vildmark så långt ögat ser i Tivedens nationalpark. Här kan man lyssna på stillheten och hitta ny energi.

 

I nationalparken Tiveden hittade vi motgiftet till det moderna samhällets stress och press. Ett kompakt lugn i ett eget universum med 20 kvadratkilometer av uråldrig och orörd tallskog.

Direkt vid ankomsten till huvudentrén av nationalparken vid tretiden på eftermiddagen en varm majdag stöter vi på en man med en kikare i handen. Han ger oss de bästa vandringstipsen. Han heter Daniel Gustafson och råkar vara förvaltare för Tiveden nationalpark som är här på tillfälligt besök i samband med en guidad vandring. En gnutta flax skadar inte i livet, eller hur?

Tivedentips

– Kom hit för att uppleva vildmarken och stillheten, säger Daniel Gustafson, förvaltare för nationalparken Tiveden.

Förutom konkreta tips som vi följer slaviskt lämnar Daniel en glasklar motivering för ett besök i Tiveden:
– Kom hit för att uppleva vildmarken och stillheten.

Fallet träd i Tiveden

Lagt träd ligger. I Tivedens nationalpark ligger alla fallna träd kvar, ibland även tvärs över stigen.

Vi inleder med den kortare slingan Stenkällerundan för att känna Tiveden på pulsen. Stenkällan är en källa i skogen omgiven av stora klippblock. Resultatet efter två kuperade och rejält jobbiga kilometer? Vi får en rejäl puls. Och skönt är det att pusta ut uppe på berget och beundra utsikten med sjön Trehörningen och denna oändliga och oändligt imponerande skog som fått växa fritt från människans inverkan. Det är detta som utgör Tivedens signum.

Innan vi lämnar reservatet doppar vi fötterna i sjön Trehörningen intill entrén. Ljummet, underbart.

En av stugorna vid Tivedstorp

En av vandrarhemmets små gulliga stugor i Tivedstorp.

Dags att checka in på vandrarhemmet i Tivedstorp. Tivedstorp ligger i en glänta i den annars djupa skogen och här finns flera supergulliga små hus. En idyll i falurött som känns välkomnande denna solvarma försommardag. Så är även stugvärden Anders välkomnande.

Efter middagen i det gemensamma köket tar vi tillvara på kvällsljuset och återvänder till nationalparken för att besöka Vitsand nere vid sjön Trehörningen. Känn på orden. Sandstrand. Kvällsljus. Fågelsång. Oändliga vidder. Summera ihop. Magi.

Vitsand vid sjön Trehörningen

Kvällsljuset vid Vitsand vid sjön Trehörningen i Tivedens nationalpark.

Vi går till klippan vid Käringaudden och fortsätter sedan på vandringsslingan Vitsandsrundan. Denna uppemot kilometern långa runda går bokstavligen över stock och sten i urskog. Vi passerar Vitsandsgrottorna där stigen går under de enorma klippblocken. Naturen är orubblig som en sten. Och mäktig. Myrorna som klättrar på stenarna och vi är små.

Denna natt sover vi djupt.

Käringaudden

Spegelblank sjö vid Käringaudden nära Vitsand.

 

Lång vandring i Tiveden – med ett litet mirakel

Även dag två följer vi Daniels råd och ger oss på en längre vandring, Trollkyrkorundan fram till Trollkyrkosjön. Väl där byter vi till slingan Oxögabergsrundan i riktning mot Gäddsjön och Stigmanspasset. Vi befinner oss i en gles tallskog med blåbärsris, en miljö där tjäder trivs. Men vi förnimmer inga tecken på tjäder fastän vi håller utkik och skärper sinnena allt vi orkar. Ändå ett litet mirakel vid Lilla Trolllkyrka. Stående högst upp på denna klippa får vi syn på en rostfärgad fågel med kraftig näbb spejande från en talltopp: en större korsnäbb!

Under denna drygt tre timmar och nio kilometer långa vandring ser vi inte en enda människa, bara outsinliga marker med uråldriga tallar. I flera av de små sjöarna vi passerar ser vi knipa och göken gal till och från under hela vandringen.

Tack, Daniel, för finfina tips! Du hade rätt. Tiveden är verkligen stället för att uppleva vildmarkens stillhet.

Blåbärsris vid sjö i Tiveden

Blåbärsris vid Trolkyrkosjön. Och alldeles stilla. Inte en människa på hela vandringen.


Vandringsfakta

1. Stenkällerundan:

Längd: 2,2 km
Höjdskillnader: Delvis mycket kuperat. Inga långa, men många upp- och nedförssträckor.

2. Vitsandsrundan:

Längd: 1 kilometer
Höjdskillnader: Mycket kuperat

3. Kombination av Trollkyrkorundan och Oxögabergsrundan

Längd: ca 9 km
Höjdskillnader: Delvis mycket kuperat med branta upp- och nedförssträckor. Varje backe är kanske inte så lång, men de är många.
Tid: 3,5 timmar för oss. I informationen om Tiveden beräknas det ta drygt 5 timmar. Det tar relativt lång tid eftersom det finns många sträckor med brant och stenig terräng och också träd som ska passeras.

Karta och information: Tyvärr fungerade inte gps-mottagningen i den bergiga terrängen så vi har ingen beskrivning på Wikiloc. Översiktlig karta över vandringsalternativen hittar du här. Lederna är välmarkerade.

Tips: Boende på vandrarhemmet i Tivedstorp kan rekommenderas. Nära till vandringarna i nationalparken. Trevligt och prisvärt. Och när vi är där i maj är vi till och med själva i huset Bageriet.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Johan skriver:

    Ser ju fantastiskt fint ut. Dit måste jag åka. Gäller bara att pricka in samma fina väder som ni hade!

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Ett besök i Tiveden kan verkligen rekommenderas. Och en övernattning på pittoreska Tivedstorps vandrarhem gör det möjligt att njuta av naturen och stämningen i skymningen vid exempelvis Vitsand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.