Vallfärd till fågelskådarnas högborg Ottenby på Öland

Långe Jan i dimma

En prövande dag för fågelskådare. Men genom dimmorna kan man i alla fall skymta fyren Långe Jan vid Ottenby på södra Öland.

 

Som vi har sett fram emot detta besök! Ottenby är vida känt för mängder av rastande och häckande fåglar. Fågelentusiaster från hela landet vallfärdar dit i förhoppning om att få en rar art i kikaren. Men väl där ligger dimman tät.

Redan på väg dit måste vi sakta ner farten rejält. Så tjock är dimman. Väl framme möter vi en del bistra ansikten och några ger sig av trots att klockan inte ens är sju på morgonen. Himlen, naturreservatet Ottenby som är Kalmar läns största med dess 995 hektar, den kända Ottenby fyr och Ölands södra udde med Östersjö runt sig – allt detta är ett enda ogenomträngligt vitt töcken. Att vara framme vid fågelparadiset utan att kunna identifiera en enda fågel kan liknas vid vistelse i en dignande buffé försedd med en munkavle. Fast detta påträngande läte kan inte ens en novis så jag gå bet på – skrattmåsar. För även om fåglarna knappt syns hörs de desto tydligare i den fuktmättade dimman. Upplevelsen av att trava försiktigt i blindo mellan de ljudintryck som ständigt avlöser varandra är nästan andlig.

Dtranden vid Ottenby i dimma

I dimman får man skärpa sinnena och lyssna efter fåglarnas läten. Det fungerar faktiskt.

När dimman lättar något öppnas en lucka och fyren uppenbarar sig för en stund. I nästa stund står man några steg från en kurad knölsvan som yrvaket ser sig om och viftar med de majestätiska vita vingarna. Finns något mer sagolikt än detta? Kanske. Rätt som det är landstiger fyra ejdrar ur praktiskt taget tomma luften. De ser ut som fantasigestalter och är oberörda av vår närvaro, kanske syns vi inte, vi andas i varje fall inte.

Innan vi ska ge oss av hejdas vi av en fågelfantast som undrar om har råkat skåda “någon vadare”, alltså fåglar med långa ben och lång näbb som kan vada och söka föda på grunt vatten vid stränder eller i våtmarker. Nej, medger vi sorgset.

Bara några minuter senare när vi sätter oss i bilen får vi något i blickfånget: en strandskata, en glad avskedspresent med orangeröd näbb och rosafärgade ben.

Hus i dimman vid Ottenby

Vid Ottenby i dimmans magiska ljus.

 

Besök på två av Ölands fornborgar

Någonstans på väg mot Ölands mest kända fornborg Eketorps borg skingras dimman. Framme befarar vi att portarna till fornborgen skulle vara låsta, det är maj och en bit före turistsäsongen. Emellertid kan vi andas ut, portarna står på vid gavel och inträdet är fritt. Eketorp är en helt utgrävd fornborg. Muren och husen har återskapats på fornlämningen. Intressant att se om man ändå är i närheten. Och det var vi.

Eketorp fornborg på Öland

Fornborgen Eketorp är omgiven av Alvarets hedlandskap.

Vi åker vidare för att besöka ännu en av Ölands 20-tal fornborgar. Vi har läst om det sensationella arkeologiska fyndet i Sandby borg. Hundratals män, kvinnor och barn blev kallblodigt massakrerade och kvarlämnade utan begravning runt 400-talet.

Vi ställer bilen hundra meter från borgen och går genom dimman på en strand med småsten med vågskvalpet genljudande. Enstaka maskrosor lyser upp. Luften är fuktig eller är det kallsvetten? Framme vid kalkstensmuren är dimman skingrad, men den kusliga känslan är än mer påträngande. En grupp inhemska turister står i en halvring och lyssnar på guidens berättelse. Vi är mållösa till denna nedslående påminnelse om människans komplexitet.

Sanby borg

Kusligt spännande plats för massakern vid Sandby borg för 1 600 år sedan.

Stranden vid Sandby borg

Stranden alldeles bredvid platsen för våldsdådet med stilla vågskvalp denna dimmiga majdag.

 

Överraskande besök i Kosta

Där lämnar vi Öland och ska till Valle i Västergötland. På väg gör vi ett nedslag i det som marknadsförs som glasriket, närmare bestämt i Kosta. Länge har vi tänkt att åka dit och hade en färdig och ytterst romantisk bild av gammaldags glashyttor i huvudet. Så där spelar oss hjärnan ett spratt. Mötet med verklighetens Kosta blir ett brutalt uppvaknande ur våra dagdrömmar. Parkeringen är lika fylld som Ikeas vid löning och folk verkar vara i köpartagen. Där finns en outlet för sportkläder, där för jakt och föga överraskande glas. Kom och köp. Kosta Boda Art Hotel med en proppfull uteservering hör givetvis sitt därtill.

Vi gör ett klokt val och äntrar hotellet. Väggarna pryds av Ulrica Hydman Valliens fantastiska och världsberömda konst. Det blir känslosamt då jag hade förmånen att intervjua henne några få dagar före hennes oväntade död.

Vilken av Ulrica Hydman Vallien glaskonst är din favorit?

Konst

En av framlidna Ulrika Hydman Valliens världskända konstverk.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.