Kärlek i luften vid “Svansjön” Tysslingen
Tysslingen är omtalat för rastande sångsvanar. Vi åkte dit för att känna på pulsen på nära håll. Vid sidan av tusentals vackra svanar fann vi kärlek i luften. Både mellan och till svanarna.
Denna 8:e april 2018 kommer vi att minnas.
Först en lång tystnad. En reflexmässig tystnad för att begripa det sinnena redan har noterat. Sakta sjunker det in att den vitbländande synen och kakofonin härstammar från 2 985 sångsvanar rastande på ännu delvis frysta Tysslingen och åkern 30 meter bort här i Rånnesta. Glada i hågen käkar svanarna blandsäd av korn och havre, som bekostats genom Stödföreningen Tysslingen.
Nu har ögonen börjat vänja sig och blicken fäster sig vid enskilda svanar. Här gnabbas det om en revy. Här viftar en med vingarna måhända för att imponera på en tilltänkt käresta. Här proklameras kärlek i högan sky. Och här närmar sig tu svanar varandra och formar med sina ädla kroppar ett hjärta. Till synen av detta romantiska kroppsspråk kan hjärtat inte annat än smälta.
Också kärleken till dessa stiliga svanar är märkbar. Folk respekterar stängslet och håller sig på behörigt avstånd till svanarna. Folk tittar beundrande, många har kikare med. Och många är frågvisa och intresserade när fågelguiden Ronny Lindqvist från Närkes ornitologiska förening generöst delar med sig av sina kunskaper.
Svankunskap
Vi lär oss att det lär ha funnits svanar här ända sedan mitten på 1800-talet. Dessvärre minskade antalet under 1960- och 1970-talen i takt med att sjön växte igen. När sjön började restaureras 1986 med bland annat vasslåtter blev det en renässans för svansjön. Rekordet hittills är 5 403 sångsvanar den 17 mars 2017. Högsta siffran 2018 är 5 012.
Svanarna kommer hit efter vinteruppehållet i Holland och de rastar här för att äta och naturligtvis för att visa varandra ömhetsbetygelser innan de flyger vidare till Sibirien, där de tillbringar sommaren. Vissa gillar det svalt och skönt.
De sångsvanar som tillbringar somrarna i Norrland gör en kortare resa och flyger över fjällen för att tillbringa vintern vid de norska fjordarna.

Folkrörelse. Många delar kärleken till svanar och andra fåglar. Fågelskådarna blir allt fler, inte minst bland kvinnor.
Någon i publiken som flockas runt Ronny Lindqvist undrar varför en del av svanarna är grå. Det är de unga som föddes förra året eller för två år sedan beroende på hur grå de är. De följer med sina föräldrar söderut när de kläckts, ner till Holland. Sen följer de med sina föräldrar tillbaka till häckningsplatsen på våren. Efter två år ska ungarna har lärt sig vägen och får klara sig själva.
Utöver svankolonin drar denna fantastiska fågelsjö till sig uppemot 200 arter av andra fåglar, däribland mängder av gäss och änder. Bland rovfåglar förekom under vårt besök havsörn, brun kärrhök, blå kärrhök och falkar.
Så utöver de outsägligt fagra sångsvanarna finns det åtminstone ett par anledningar till att besöka Tysslingen.
Vad tycker du om att svanungarna får klara sig på egen hand efter två år?
Text: Eyal
Bild: Kerstin
Very good informations and beautiful photos – I like the first picture very much!
We are also very fond of this romantic picture.