Vandring till vackra byn Frigiliana

Färgglada dörrar i Frigiliana

Färgglada dörrar i Frigiliana, en av Spaniens vackraste byar.

Denna vandring från Nerja går genom ett trevligt lantligt landskap med små gårdar, prunkande trädgårdar med färgstarka blommor och odlingar. Högsta belöningen är ändå kanske målet: Frigiliana, som sägs vara en av Spaniens vackraste byar.

Vi följer en mindre bilväg uppåt från Nerjas utkant till Frigiliana. När vi vandrar förbi stenhus och odlingar infinner sig en lantlig känsla. Som alltid har varje husägare med självaktning på landet åtminstone en hund. Men vad gör det när näsborrarna förförs av dofter från lavendel, rosmarin och närmare Frigiliana även blommande apelsinträd. Även johannesbrödets distinkta lukt gör sig påmind. Doftkaskaderna förstärks av solen som tittar fram, och även insekter och fjärilar blir mer aktiva i sina flygturer mellan de färggranna och omväxlande blommorna som omger vägen, inte minst gul mimosa och blåregn.

Blåregn

Visst skänker blåregnet huset ett magiskt skimmer?

Men vad sjutton är dessa träd med långsmala gröna blad och några få frukter? Frukterna är fortfarande grönt omogna, men se några år blekorange! Du har kanske gissat på mispel, i så fall har du rätt.

Framförallt ser vi avokadoträd, lite varstans. Träden har mörkgröna blad och några få bär frukter. Men på den mest solflödande gården ser vi bonden i full färd med att plocka ner mogen avokado, vilka han packar ner i orange plastlådor.

Orange frukter på mispel

Mispelns glada frukter börja mogna. Mums!

 

Vackra Frigiliana

Frigiliana är en bedårande skönhet liggande fantastiskt på en höjd. Vi står länge på en utkiksplats och betraktar de omgivande mäktiga bergen och ravinerna. Bilden fulländas av havet som syns på långt håll.

Byhusen är vitmålade och oerhört välskötta och det finns ett antal tilltalade serveringar att slå sig ner vid. Vi går längs smala stenlagda gränder förbi vita fasader och snygga mosaikskyltar, även enklaste matbutiken har en sådan skylt. Många krukväxter och färgglada dörrar, inte sällan i blått. Inte att undra på att byn räknas som en av Spaniens vackraste byar (vilket verkar sägas om rätt många byar).

Nästa gång bor vi kanske i denna idyll stället för i det betydligt större Nerja.

Hur skulle du välja, bo i en stad med all tänkbar service eller i en gullig liten by en bit utanför?

Frigiliana

En helt vanlig bygata i en av Spaniens finaste byar.

Obetalbar utsikt över vita byn Frigiliana och på längre håll Medelhavet.

Obetalbar utsikt över vita byn Frigiliana och på längre håll glittrar Medelhavet.

Utsikt över Frigiliana, berg och hav.

Otal fina mosaikskyltar i Frigiliana. Även utanför en enkel livsmedelsbutik.


Vandringsfakta

Längd: 9 km
Höjdskillnader:
+/- 240 meter
Tid
: 2,5 timmar

Karta och detaljer: vår profil på wikiloc hittar du detaljer för vandringen enkel väg. Vi gick samma väg i båda riktningar.

Tips: Det finns flera alternativa vandringsvägarmellan Nerja och Frigiliana. Det går till exempel att gå längs flodbädden större delen av vägen. Det är förstås också möjligt att ta buss i ena riktningen.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

4 svar

 1. Ditte skriver:

  Frigiliana är verkligen en vacker by och mycket riktigt, precis som byn Guadalest och en del byar till, utnämnda till Spaniens vackraste. Vet inte vem som utnämner men de finns med på en lista.
  bra tid är att besöka Frigiliana när det inte är påsk eller juni-augusti för då är det nästan kö genom byn. Men annars är det perfekt. Vi var där i november 2017, helt perfekt. Men bara över dagen. Bosse i Nerja hos vänner. Men jag kan gärna tänka mig att i lågsäsong bo här ett par nätter. Fina vandringsleder finns ju seda uppåt också.
  Tack för vandringen och härliga bilder där jag kände igen mig.

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   När vi var där i mars var det verkligen måttligt med folk och väldigt skönt på så vis. Däremot var vädret högst omväxlande. Vi kan absolut tänkas oss att övernatta ett par nätter i denna vackra by.

 2. Bengt Klang skriver:

  Stort tack för att ni delat med er av denna fina vandring. Idag var det rejält blåsigt nere vid havet och då blev detta en perfekt vandring. Inte mycket vind vi stördes av på vägen till Frigiliana. Lagom mycket uppför och nerför på en lättgången cementerad väg. Tack också för att ni delat spåret på wikiloc.

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Vad trevligt att höra att ni hade en bra vandring! Trevligt med uppskattning, det gör det ännu mer meningsfullt att dela med oss.Hoppas ni får många härliga vandringar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.