Flamingofrossa vid Laguna de Fuente de Piedra

Flamingor som just landat

Flamingorna överraskar med en landning mitt i regnet.

På väg till spanska fastlandets högsta berg måste vi stanna till vid sjön Laguna de Fuente de Piedra. Här är flamingornas enda häckningsställe i Europas inland och dessutom den näst största flamingokolonin i Europa.

Under vårt besök är häckningssäsongen försenad, liksom vårvärmen, så vi behöver göra något mycket ovanligt i flamingornas kungarike – leta efter flamingos. Vi går mot fågeltornet vid Vicaria ett par kilometer bort från besökscentrets parkering. Väl där uppenbarar sig ett rosa streck – 300-400 flamingor. De står mitt i den 2,5 kilometer breda och sex kilometer långa sjön, för övrigt Andalusiens största sjö. En syn sent att glömma.

Stig genom hav av gula blommor

Genom ett gult blomhav till bästa utsiktsplatsen.

Tillbaka vid besökscentret stöter vi ihop informatören Natalia Martin som efter många år här vet när man ska komma, om man vill frossa i flamingor.

– Bästa tiden för att se flamingor är april-maj. I genomsnitt har vi då 20 000 exemplar här. Som mest har jag sett uppskattningsvis 60 000 flamingor. Då såg det ut som en rosa sjö här! säger hon och ger ett hjärtligt skratt.

Varför just här?

– Flamingorna trivs här för att det är väldigt lugnt här, de har gott om skugga varma dagar och även häckningsställen som är skyddade från rovfåglar. Här finns också gott om föda och vatten med hög salthalt.

Informatör vid besökscentret

Natalia Martin på besökscentret vid Laguna de Fuente de Piedra har sett många flamingor i sina dagar.

För en nära blick på de rosa fåglarna tipsar hon oss om den närmaste lilla sjön, eller snarare dammen, precis före parkeringen. Vi står där och bidar några blöta minuter under våra paraplyer. Innan vi ger upp är vi med om något magiskt. Några flamingor landar precis mitt framför. Vilka skira skönheter!


Besöksfakta: Laguna de Fuente de Piedra

Var: Sjön och besökscentret ligger strax utanför samhället Fuente de Piedra i Andalusien. Drygt 7 mil från Malaga. Enklast med bil, men det finns även buss.
Bästa tid för besök: April-maj under häckningstiden. En sen vinter och vår gjorde att de var färre än andra år vid denna tidpunkt.
Mer information: Hittar du här.

Flamingos i damm och utsikt

Flamingor i dammen alldeles intill besökscentrum i Laguna de Fuente de Piedra.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

4 svar

 1. Anne skriver:

  Måste verkligen ha varit en upplevelse att få se dessa skönheter💗

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Ja, det är något särskilt med att se flamingor. Speciellt när de landar på nära håll med sina utfällda outsägligt vackra rosa vingar. Det skulle vara häftigt att besöka sjön när är fylld till bredden av dessa skönheter.

 2. Angelika skriver:

  Beautiful flamingos! And I really like the yellow sea of flowers. It looks very spring and we want to walk through it.

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Yes, the yellow sea of flowers was fantastic, especially as the weather was so grey that day.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.