Miljonär på fika

Tårtbit

Mums! Tårta av de bästa ingridienserna parat med fulländat schweiziskt hantverk.

En gång jobbade jag på bank. Jag minns vad bankdirektören hade järnkoll på: kostnaderna för fika. Tjänstvilligt förklarade han att kaffe och kaffebröd var det hemskaste som fanns. Alla inbillar sig att denna konsumtion är ett slags mänsklig rättighet. Rätt som det är rinner pengarna ut och bankens vinster krymper nästan obemärkt. Fika ska man göra hemma, på fritiden, menade han. I varje fall inte på bankens bekostnad.

Banken finns än i dag och går strålande. Men det har du säkert redan anat. Hemligheten är nolltolerans mot fika.

Själv är jag omåttligt förtjust i kaffe och goda bakverk. Men likt bankdirektören bävar jag för obemärkt skenande kostnader. Går det verkligen att äta kakan och ha den kvar?

 

Älskar bakverk

Javisst! Om du bara visste vilka goda bakverk vi frossade i under vår Tysklandsresa! Utrustade med vår “kaffekit” – snabbkaffe, termos med hett vatten och två kaffeskedar – gick vi från konditori till konditori. När ögonen och luktsinnet blev överens – slog vi till. Sedan hittade vi en trevlig bänk vid en bäck och festade så det slog härliga till. Ibland köpte vi godsakerna på morgonen och tog med dem på vandringen. Gissa vilken fart det blev på väg till toppen!

Hur som helst blev kostnaden avsevärt mycket mindre än på kafét och utsikten finare och mer rogivande.

Vill man spara mer eller inte har tillgång till bra konditorier kan man ta med choklad eller annat gott. Ute i naturen krävs inte mycket. En liten men ack så naggande god chokladbit är lyxig nog.

Och den dagen jag skulle sakna bilbuller, avgaser, cigarettrök och folkvimmel, slår jag mig ner på en bänk i centrum och får mitt lystmäte för en lång tid framåt.

Vilken är din bästa fika i naturen upplevelse?


Text: Eyal

Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.