Turistslöseri i miljardklassen på Mallorca

Strandtennis på stranden i Alcudia, men inga luftmadrasser.

Vårt lilla bidrag till bättre miljö, återbruk av turisters kvarlämnade strandtennisrack.

Det slängs luftmadrasser och andra leksaker för miljardbelopp varje år på Mallorca. Vi drar vårt strå till stacken för att motverka detta oerhörda slöseri.

För det mesta hoppar jag över hissen. Denna hälsofrämjande föresats har i varje fall lett till hisnande tankar. Efter två våningsplan ner på semesteranläggningen på Mallorca, på fjärde våningen, måste jag hejda mig och gnugga ögonen. Vad är det jag ser? Intill sopkärlen ligger i runda slängar 500 kronor slängda på golvet.

Ska man vara petnoga så låg det i själva verket två uppblåsta luftmadrasser i strandgrälla färger, rosa och gult. Men inköpsvärdet motsvarade likväl 500 kronor – därav min förvåning. Hur kommer det sig att folk dristar sig till att slänga sådana värdefulla prylar? Med denna undran nalkades jag madrasserna för att undersöka om de tål en något handgripligare granskning. Jag tryckte hårt, jag klämde, jag satte mig på dem i tur och ordning. Madrasserna förblev malligt uppblåsta. Även jakten på kosmetiska fel var lönlös. Madrasserna var fullt dugliga. Ändå blev de kasserade och låg på en sophög.

Det sved till i hjärtat, det måste jag medge. I en miljöfrämjande impulshandling tog jag tag i den gula madrassen och vände uppåt. Visst kan vi ha nytta av en madrass. Visst kan det vara skönt att ligga på en madrass i vattnet och bara njuta av solen. Som Mallorcas övriga 14 miljoner semesterfirare 2017.

Men frun pratade mig till rätta. Inte ens som barn har jag haft tålamod att ligga still på en madrass. Fanns det något som talade för att jag har ömsat skinn på äldre dagar – när tiden sinar och rusar allt fortare?

Jag lämnade tillbaka madrassen, dock inte som en bruten man. På andra våningen hittade jag två knappt rörda racketar för strandtennis. De fick jag behålla.

 

Miljöförstörande miljardslöseri

Detta oväntade tillskott av motion måste ha syresatt och satt i gång ett antal miljoner hjärnceller. Denna hjärnaktivitet renderade i omdanande tankar. Låt oss säga att som en undersökning visar varannan Mallorcaturist, det vill säga 7 miljoner, lägger pengar på luftmadrasser och andra uppblåsbara leksaker på semestern. Och låt oss säga att styckpriset är bara 200 kronor – inte orimligt med storköpsrabatt med sådana mängder. Det blir luftmadrassköp för 1,4 miljarder om året.

Enligt samma undersökning tar bara var fjärde turist med sig leksakerna hem. Det blir kvarlämnade luftmadrasser för en dryg miljard kronor. Om året. Bara på Mallorca. För luftmadrasser som använts under en eller kanske två veckor, eller närmare bestämt i sex timmar och 52 minuter enligt undersökningen. Det svindlade för ögonen.

När jag hämtat mig från chocken försökte jag tvinga hjärncellerna till ännu en tanke: Vad säger detta om mänskligheten?

Mänsklighet som slänger bort en dryg miljard vältrar nog i välstånd. Och saknar insikt om den globala miljökrisen.

Eller så är det helt enkelt att så fort man tar semester så låter man också det sunda förnuftet och värdegrunden vila. Det är ju semester!
Framöver får det bli hiss, jag måste ta det lugnt med alla dessa omständliga tankar. Det är ju trots allt semester!

Varför tror du att folk släpper omsorgen om både plånbok och miljö på semestern?


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Sara skriver:

    Vilket intressant inlägg! Otroligt tråkigt att läsa om detta slöseri!! Glad att ni uppmärksammar det, slöseriet och miljöpåverkan är extrem nu för tiden! Jag tror helt klart folk struntar i det på semester för att de antagligen inte förstår på full allvar hur stora problemen är eftersom man inte direkt upplever dem själv. Och då på semester när man slappar och vill ha det skönt så släpper man det helt för man kanske tänker ”jag sorterar ju sopporna hemma” osv så då kan jag strunta i det nu för det gör ingen skillnad. Men det gör det ju! Som det du skriver bara med luftmadrasserna!! Man önskar folk kunde ta tillvara mer på vad de har istället för att bara konsumera nytt hela tiden!

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Ja, det kan nog vara så att folk tar semester även från sitt miljötänk på semestern. Vilket i så fall är väldigt tråkigt. Resa har ju naturligtvis en miljöbelastning, men också en del förtjänster som ändå kanske kan motivera dem. Men rent slöseri som med luftmadrasser (och en massa annat också) är däremot svårbegripligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.