Alcudia hamns kolmörka hemlighet

Kol och kranar på pir i Alcudia.

Alcudia hamns kolsvarta hemlighet. Här i väntan på lastbilstransport.

De flesta turistmål har en vardagstrist baksida bredvid den polerade fasaden. Så även Alcudia där lastbåtar med kol i hamnen har väckt vår nyfikenhet. För att inte tala om de oanvända höga skorstenarna med bästa havsutsikt i kanten av stan. Vi har gjort en del grävjobb och nu har vi svaret. Dessa inte alltför vackra syner ruvar på en kolmörk hemlighet.

Hemligheten stavas i två ord kolbaserad elproduktion.

Så här går det till. Kolet kommer med båt från alla världens hörn till hamnen i Port d’Alcudia. Där lastas kolet av och sen upp på lastbilar som kör i skytteltrafik till kolkraftverket Es Muretar, som ligger granne med naturreservatet s’Albufera.

Det gamla kolkraftverket i hamnen byggdes under Francos regim 1957 och blev kulturminnesmärkt sedan produktionen lades ned då Es Muretar blev klart 1981.

Vid sidan om kolkraftverket Es Muretar, som står för stor del av Mallorcas elförsörjning, kommer en mindre del av elbehovet genom en ledning under havet från fastlandet. Det innebär att kol är den största energikällan på ön.

Svaret sätter myror i huvudet förstås. Varför så mycket kol? På en ö med så mycket sol hade vi väntat oss betydligt mer solceller.

Röd lastbåd i hamn med gula kranar bakom.

En båt kommer lastad till i hamnen i Port d’Alcudia – med kol. Kolbåtarna kommer från hela världen, bland annat Sydamerika.

Röd lastbil i rondell.

Lasten flyttas över till lastbilar som kör i skytteltrafik från hamnen till kraftverket Es Murterar.

Kraftverk med hög skorsten, i förgrunden vatten.

Kraftverket Es Murterar ligger förvisso naturskönt, men lite förvånande är det allt att det ligger granne med ett naturreservat. Det förs en debatt om en successiv avveckling av kolberoendet. Men det verkar inte gå snabbt, eftersom Madridregeringen stretar emot.

Skorstenar och förfallen kraftverksanläggning.

Skorstenarna i det gamla, hamnnära och numera oanvända kolkraftverket finns kvar, eftersom hela området är kulturminnesmärkt och inte får ändras. Strax före jul köptes anläggningen och intilliggande tidigare arbetarbostäder av ett företag som säger sig vilja återställa området till sin tidigare form. Bland annat ska kulturevenemang vara aktuella.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

7 svar

 1. Angelika skriver:

  Very informative and you have researched well and described very well. It’s almost as if you worked there 🙂
  Although I do not like the chimneys, I like the photos very well. They give real impressions. The incidence of light is very good – every picture is something special.

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Hello Angelika! Thank you for your encouraging comments. Don’t worry, we have no plans to work there 🙂 We find it fascinating to see what is happening in the backyard. Almost always there is something surprising to find.

 2. Angelika skriver:

  Thanks for your humorous answer and I love how interested you are.

 3. Sara skriver:

  Jag hade också trott att ett sånt ställe skulle ha mer solceller. Man kan ju alltid hoppas på en framtid med lite mer hållbar energi! Härligt att höra att ni går till botten med era nyfikna funderingar!

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Hej Sara! Ja, det är lite överraskande att vi sett mer solceller på taken i Tyskland än på soliga Mallorca. Läste någonstans att det numera finns solkraftsparker på ön, så det kanske händer saker så småningom.

   • Cathrine skriver:

    Vi bor i Alcudia och blev också förvånade när vi insåg att elen drivs med kol. Vi blev faktiskt ganska ledsna. Vi hoppas verkligen att solceller ska bli mer vanligt och inte så dyrt här. Många använder till privat bruk och det är faktiskt ett krav att varmvattnet ska värmas med el från solceller.
    Tusen tack för intressant curiosa om den nedlagda fabriken. Också något vi hoppas ska bli något som inte bara står där som en spökstad.

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

     Jättekul att du gillade inlägget! Det var ämne vi undrade över en längre tid så det kändes bra att kunna lista hur saker och ting hänger ihop. Och dela med oss om det på bloggen. Och så vill vi gratulera dig till att bo på ett så trevligt ställe som Alcudia. Vi gillar stan och omgivningarna mycket så vi kanske stöter på varandra nästa gång vi är där.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.