Slow travel ger snabb avkoppling

Paus i en alpdal.

Andhämtningspaus i en stilla alpdal en sommarmorgon.

Ständigt full fart framåt mot nya resmål innebär inte sällan att man rusar framåt med skygglappar och missar möten och naturupplevelser här och nu. I värsta fall slutar kapplöpningen i en känsla av tomhet. Därför väljer vi att resa i avkopplande tempo.

Resestress kan medföra att man forcerar checklistan med sevärdheter oavsett väder och vind, ger sig ut på hög höjd trots dåligt väder och utsätter sig för risker. Eller i stället för att vänta in det fina vädret struntar i det underbara berget man har rest hit för – och rusar vidare till nästa resmål.

Man kan bli utbränd för mindre.

Vi gör tvärtom. Saktar ner resetempot. Stannar till lite längre på samma resmål. Öppnar våra sinnen. Omfamnar livet här och nu. Kalla det mindfulness på resande fot, om du vill.

Denna tillåtelse att andas ut ger inte bara snabb avkoppling. Öppna sinnen nöjer sig inte med stiltje någon längre stund. De vill leka, vara kreativa och hitta på nya idéer. Vi har blivit mer kreativa och upplever mycket mer sedan vi har lagt checklistan med sevärdheter som måste ses under resan på hyllan.

 

Vad upplever vi “mer”?

Årstidsväxlingarna! Att kunna följa årstidsväxlingarna är ett typiskt exempel på vad som inträffar vid längre vistelse på samma ort eller region. Vi tillbringade 2,5 månader i en liten alpby i Schweiz. Jag blir berörd bara jag tänker på alla fina alpblommor vi har sett utvecklas, blomma och blomma ut. Följa deras skiftningar i storlek, nyanser och till och med form under hela deras korta livscirkel. Tänk att underbara krokusar så småningom ersätts av vidunderliga sommarblommor!

Två vita krokusar.

Krokusarna tittar fram så fort snön smält uppe i bergen.

Alpäng blommande i gult med snötäckta berg i bakgrunden.

Alpängarna ovanför Ovronnaz i Schweiz fylls av färgprakt senare under sommaren.

Tänk att alpsippan är så fin även med vissnande, bollformade blomblad!

Jag tänker också på andhämtningspausen i en stilla alpdal en tidig morgon. Hur murmeldjuren oväntat dyker upp ur sina underjordiska hålor och leker likt busiga små barn framför vår häpna ögon.

Dessa ögonblick behåller vi närmast hjärtat. De är oförglömliga.

Murmeldjur.

Skygga murmeldjur dyker upp ur sina hålor under vandringarna i de rofyllda bergen.

Det är därför som vi ger oss tid när vi reser. Tiden ger också möjlighet att njuta fullt ut av en fantastisk omgivning vi befinner oss i. Och kunna smälta intrycken.

Därför gör vi hellre picknick med fantastisk utsikt på en klippa än rusa vidare.

Därför går vi nästan alltid till fots för att lära känna nya platser. Långsamheten leder till nya insikter. Och inte sällan också till möten med fascinerande personer.

Därför reser vi till färre orter och stannar längre. Vi får så mycket mer tillbaka!

Picnic i Alperna med berg i bakgrunden.

Hellre picknick med vidunderlig utsikt än snabbt skynda vidare.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

4 svar

 1. Ditte skriver:

  Jag håller helt med er i tänkandet om att resa långsamt. Vi försöker också göra det och även för oss är det viktigt att ta in med alla sinnen och inte rusa fram.

  Det ni skriver om Schweiz och den tiden ni tillbrongade där låter så fint- Ljuvliga bilder och när jag såg dem tog jag ett djupt andetag och njöt-
  Stort tack!

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Hej själsfrände! Vad roligt att även ni tar in resorna med alla sinnen, det förstärker upplevelsen. Apropå Schweiz så kommer vi att berätta mer om vår underbara vistelse här på bloggen framöver.

 2. Jacob skriver:

  Fantastiska bilder och vad roligt att få uppleva transformation mellan årstider.

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Hej Jacob. Kul att du gillar bilderna. Det är verkligen en stor skillnad mellan årstiderna. Långa vistelser gör det möjligt att följa växlingarna. Inte alls dumt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.