Folkfesten Sant Antoni – husdjuren välsignas.

Mallorcinsk folkdans.

Mallorcinsk folkdans i väntan på välsignelsen av husdjuren.

Denna gamla spanska tradition har nog extra av allt som behövs för en folkfest. Demoner, det goda helgonet Sant Antoni, folkmusik och dans, folkdräkter och allsköns husdjur i Alcudias mysiga gamla stad. I går skrev vi om demonernas dans och i dag välsignas husdjuren.

 

Akt 2: Välsigna husdjuren. Dagen efter.

I dag på Sant Antoni-dagen ska husdjuren välsignas. Men först dansas det folkdans så det står härliga till här på det soliga torget utanför Alcudias katolska kyrka. Kropparna rör sig i takt till kastanjetternas medryckande takt.

Och där paraderar Alcudias husdjursägare med sina små och stora älsklingar medan den mallorcinska trumman ximbomba och  säckpipan xeremia ljuder med full kraft. De går i en välordnad rad, lämnar något mynt i kyrkans kollekt, går fram till prästen med sin gulskimrande ämbetsdräkt och får vigvatten stänkt över husdjuret och en välsignelse.

Traditionell mallorcinsk trumma och säckipa leder raden av husdjur till den årliga välsignelsen.

Det är rätt rörande att bevittna denna aldrig sinande ström med allehanda husdjur: alla dessa alldagliga, märkvärdiga, väldiga och pyttesmå hundar. Men också andra husdjur: högdräktig get som var angelägen om att få sin välsignelse, två falkar med förbundna ögon, två söta små kycklingar burna i prydliga korgar, en motsträvig katt på en axel, en färggrann papegoja som verkar ha en trevlig pratstund med prästen och inte mindre än tre guldfiskar.

Därefter kommer något i hästväg. Häst och vagn, hästar med ägaren gående bredvid och en och annan beriden häst. Och se här håller hästen på skena i väg! Men snart lugnar han ner sig. Vem vet, det är kanske något lugnande i detta heliga vigvatten.

Hästo och vagn får vigvattenstänk och välsignelse av prästen.

Sist i raden av husdjur får hästarna sin stänk av välsignande vigvatten.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Sara skriver:

    Vilken härlig tradition! Kan ju tänka mig att ett och annat udda djur kan dyka upp, får man ta med sig en tam orm till exempel?

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Hej Sara! Ja, antagligen går det bra med orm också, vi har nämligen hört ryktas om det. Och vi såg ju såväl akvariefiskar som sköldpaddor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.