Vintern på Mallorca lockar till vandring

Snöklädda berg på Mallorca

Även om det ibland kan snöa i bergen på Mallorca, är klimatet på vintern oftast utmärkt för vandring.

Du kanske undrar vad vi gör på Mallorca på vintern. För oss naturälskare är kombon berg och hav oemotståndlig. Charterpionjären Mallorca har inte mist sin charm, utan har med åren för oss blivit som en gammal och kär familjemedlem.

Vi har inte alltid uppskattat Mallorca. Vi och våra barn hamnade här för första gången en tidig vår för nästan 20 år sedan. Vi suktade efter sol och Grekland var runt en tusenlapp dyrare. Vi hade sällan upplevt sådana häftiga skurar och så stötande fula hotellkomplex som i betongklumparnas kungarike Cala Bona. Ändå hade vi det trevligt. Kanske för att hotellpersonalen var trevlig eller för att vi blev vänligt bemötta på restauranger – och överallt vi for med hyrbilen för att se oss om.

 

Rejäl makeover

Välsignelsen av att tidigt ha upptäckts som ett tryggt och pålitligt charterresmål höll för några decennier sedan på att förvandlas till Mallorcas förbannelse. Lyckligtvis insåg beslutsamma mallorkinska politiker hur vanskligt detta kortsiktiga vinsttänkande var. Stopp sattes för massiva nybyggnationer och estetiska krav ställdes. Inte nog med det. På flera ställen började strandnära betongmonument att rivas. I stället tillkom smakfulla, exklusiva hotell, butiker, restauranger och annat som tilltalar välmående turister. Till och med vanärade Magaluf har fått lyxhotell. I takt med omvandlingen har nya resenärer fått upp ögonen för Mallorca.

 

Oslagbar kombo

Vi har återvänt till Mallorca. För varje gång har det känts alltmer som att komma hem. Man känner igen sig och blir igenkänd. Och varje gång gör vi nya upptäckter. Här en ny restaurang med trevligt bemötande och bra skaldjur, där en butik med knäcke och sill. För att inte tala om alla vandringsstigar och nya naturupplevelser. Mallorcas milda klimat under vinterhalvåret är inte heller fel. Visst kan det regna och blåsa en del, men det är ljust på dagarna och ofta soligt. Dessutom passar temperaturerna alldeles utmärkt för vandring.

Berg ich hav på Mallorca

Mallorca har en tilltalande kombinationen av berg och hav.

Kombinationen av berg och hav är särskilt spännande. Det öppnar en ocean av möjligheter. Ena dagen känner vi för en lång vandringstur i bergen runt Valldemossa (efteråt kommer vi naturligtvis alltid ihåg att köpa några bakelser i favoritbutiken i ett gathörn). En annan dag spatserar vi barfota längs vattenbrynet och förnimmer havets sälta. Eller en kombo: först en krävande vandring till toppen av Talaia d’Alcudia – för att avsluta vid en liten vik, där vi kan ta ett vederkvickande dopp – bara vi två.

Det har blivit många och långa besök på Mallorca. Vid sidan av gamla favoriter trampar vi ständigt nya stigar och lägger märke till nya växter och nya fåglar. Vi har till och med hittat gåsgamarnas och grågamarnas favorittillhåll i bergen runt Cuberdammen en bit utanför Soller.

Det finns så många skäl att återvända till Mallorca!

Cuberdammen i Mallorcas berg.

Cuberdammen uppe i Mallorcas berg där vi ofta ser gamar.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

 1. Angelika skriver:

  It sounds good that you feel at home in Mallorca!
  You have great experiences and discovered flora and fauna.
  It looks gigantic where Kerstin sat down – you can inspire so much.

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Yes, the spot where she is sitting is one of our favourite place for picnic around Alcudia. The view over the sea and the mountains is fantastic.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.