Vandring till Mirador de los Andenes och Los Sauces

Vandringens höjdpunkt - utsikten vis Los Andenes.

Vandringens högsta punkt – utsikten vis Los Andenes.

Denna mastadontvandring har blivit ett minne för livet för oss. En tur med extra av allt! Berg med spektakulära vyer, mäktig naturupplevelse med ett naturfenomen (därom senare), flera klimatzoner och därmed helt varierande natur på en och samma dag – från kaktusar till fuktmättad trolsk “nebelwald”.

Och samtidigt extra fysiskt utmanande: omkring 8 km och 1 200 höjdmeter stigning, en stund uppe längs kammen och slutligen 16 km och 2 000 höjdmeter nedåt förbi ett flertal klimatzoner. Till det risk för stekande sol på väg upp och glashala barr och lera neråt. Låter det avskräckande eller eggas du bara av utmaningen?

 

Fantastisk naturupplevelse

Hoppas att du väljer att anta utmaningen. För trots dessa – för oss – kännbara påfrestningar är denna vandring bland de mest fantastiska vi har varit med om, en naturupplevelse vi inte vill vara utan. Belöningen för de fysiskt och mentalt uthålliga är osedvanlig generös. Betagande vyer från drygt 2 200 meter över de karga omgivningarna och Atlanten i fjärran.

Med en gnutta flax kan du även se molnens eget skådespel – då molnen från östra sidan av ön “rinner” över kammen ner på västra sidan vid kammens lägsta punkt. Denna naturfenomen har vi inte varit med om någon annanstans.

Molnvattenfall

”Molnvattenfall” – molnen från öns västra sida rinner över kammen till den västra sidan.

 

Området är världskänt för sin klara luft. Detta är anledningen till ett flertal astronomiska observatorier återfinns runt bergstopparna. På väg upp har vi inte sett en enda människa, men väl upp på kammen stöter vi på en del turister, eftersom det finns en bilväg upp. Dock ingen reguljär busstrafik.

På vandring upp mot Loas Andenes och med observatorierna i blickfånget.

På vandring upp mot Loas Andenes och med observatorierna i blickfånget.

 

Efter en lunchpaus på en sten med vyer mäktiga berg och Atlanten i fjärran har vi lust att vandra upp längs kammen mot den högsta toppen. Men därtill finns inte tid, en nedstigning på 2 000 meter genom flera klimatzoner väntar på oss. Det är 16 km och lederna känns, men det är välmarkerat och en mångskiftande naturupplevelse av det svårslagna slaget.

”…muskelvärk och bortdomnande kroppar…” Väl framme vid busshållplatsen i Los Sauces efter åtta timmars extremvandring ramlar vi ner på första bästa bänk. Trots – eller tack vare – muskelvärk och bortdomnande kroppar utbrister vi i lättnadens skratt över att ha hunnit dit i god tid före mörkrets inbrott. Vi hinner med en tidigare buss än planerat.

Nästa dag vandrar vi inte. Vi tar igen oss på stranden. Det är vi väl värda?


Vandringsfakta

Längd: cirka 24 kilometer.
Längd i tid: För oss tog det åtta timmar, men då gick vi delvis mycket snabbt de sista kilometrarna ned.
Startpunkt: Roque el Faro som nås med buss från Puntagorda. Följ vandringsled LP09 uppåt mot Los Andenes. Väl uppe följer du GR131 en bit i riktning mot Pico de la Cruz och Refugio de el Pinar. Vid Pico de la Cruz tar du vandringsleden LP07 hela vägen ner till Los Sauces.
Slutpunkt: Los Sauces där det finns goda bussförbindelser.

Tänk på: En mycket lång och krävande tur som kräver bra kondition. Dessutom var det delvis mycket halt i tallbarren på vägen ned. Trots att vi där tog det mycket lugnt, halkade en av oss rejält, dock utan några större skador – tur med tanke på alla stenar omkring. Högsta punkten är på hög höjd där det kan vara såväl kallt som blåsigt, så varma kläder rekommenderas.

Vandringsinformation: Översiktskarta över alla vandringsleder på ön. Detaljerad information kring avstånd, höjdskillnader och tidsåtgång för olika vandringar.


Alla våra vandringar på La Palma

1. Lagom vandring att starta med: Puerto de Tazacorte till Los Llanos.
2. Vandra på lantliga stigar från Puntagorda till Puerto de Tazacorte.
3. Vandra och upplev Routa de los Volcanos svarta magi.
4. Ökenvandring från Fuencaliente till öns sydspets.
5. Vandring på förtrollade stigar från Santo Domingo till Puntagorda.
6. Vandra i norr – från El Tablado till Barlovento.
7. Idafe och Cascade de los Colores slår det mesta.
8. Sikta högt mot Refugio Punta de los Roques.
10. Vandra genom La Zarzas regnskogsliknande sagovärld.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

4 Responses

 1. Jacob skriver:

  Ser ut som en häftig vandring!

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Hej Jacob! Ja, det var verkligen en fantastisk vandringsupplevelse. Men ack så svettigt!

 2. Angelika skriver:

  Ja, Ihr dürft am nächsten Tag zum Strand 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.