Vandring till Refugio Punta de los Roques

Efter en lång vandring uppför skymtar till slut bergsstugan.

Efter en lång vandring uppför skymtar till slut bergsstugan längst uppe på klippan.

Den här höghöjdsvandring på uppemot 2 000 meter liknar ett andligt reningsbad. Stora delar av sträckan vandras i närmast avskildhet. Väl framme väntar natur pur och tystnaden. Men först en rejäl uppstigning från runt 900 meter vid starten. Vi vandrar under tystnad och hushåller med våra krafter fram till kammen på 1 400 meter. Där har vi en underbar utsikt åt alla håll och kan sikta Teide på grannön Teneriffa – Spaniens högsta berg.

Ett par närgångna korpar undrar stilla om vi har tänkt dela med oss av våra medhavda smörgåsar. Vi önskar dem lycka till på annat håll.

Korpar var ett återkommande inslag under bergsvandringarnas lunchpauser.

Korpar var ett återkommande inslag under bergsvandringarnas lunchpauser.

 

Efter rasten följer vi stigen uppåt ända till bergsstugan vid Refugio Punta de los Roques. Stigen är lika välmarkerad som lång, men ansträngningen är väl värd mödan. Framme vid den ensliga stugan som vilar på kammen känns tystnaden kompakt och välgörande. Vyerna från kammen åt båda håll är spektakulära, hela nejden är vidöppen med berg, dalar och givetvis Atlanten.

Natur pur, tystnad. Här känns naturen som intensivast och civilisationen på befriande långt håll. Naturen är vild och mäktig, människan en myra.

Vi har tänkt tanken och velat ha en uppstigarnatt för att betrakta stjärnhimlen. Den romantiskt lagda kan kanske tänkas tillbringa en natt i bergsstugan och uppleva en stilla natt. Vi har tänkt tanken och velat ha en uppstigarnatt för att betrakta stjärnhimlen. Detta romantiska infall har fått anstå av praktiska hinder som varma sovsäckar, liggunderlag och större ryggsäckar. Men nästa gång! För vandringen till Refugio Punta de los Roques ger mersmak.


Vandringsfakta

Längd: cirka 20 kilometer.
Längd i tid: cirka 7 timmar.
Startpukt: Centro Visitantes de La Caldera de Taburiente utanför El Paso. Nås enkelt med buss. Följ först vandringsleden LP1 i riktning mot Santa Cruz. När du når toppen på kammen korsar vandringsleden GR131 som du följer år vänster uppför berget ända till Punta de los Roques.
Slutpunkt: Centro Visitantes de La Caldera de Taburiente utanför El Paso

Tänk på: Ingen rundvandring utan en vandring fram och tillbaka. Först drygt 1 000 höjdmeter kontinuerligt uppför och sedan motsvarande höjdmeter nedåt tillbaka till utgångspunkten. Varma kläder kan behövas eftersom det handlar om hög höjd med risk för blåst. Höghöjdsvandring så var beredd på att vädret kan snabbt skiftas, ha även regnjacka, mössa och vantar med.

Vandringsinformation: Översiktskarta över alla vandringsleder på ön. Detaljerad information kring avstånd, höjdskillnader och tidsåtgång för olika vandringar.


Alla våra vandringar på La Palma

1. Lagom vandring att starta med: Puerto de Tazacorte till Los Llanos.
2. Vandra på lantliga stigar från Puntagorda till Puerto de Tazacorte.
3. Vandra och upplev Routa de los Volcanos svarta magi.
4. Ökenvandring från Fuencaliente till öns sydspets.
5. Vandring på förtrollade stigar från Santo Domingo till Puntagorda.
6. Vandra i norr – från El Tablado till Barlovento.
7. Idafe och Cascade de los Colores slår det mesta.
9. En gång i livet-vandringen till Mirador de los Andenes och Los Sauces.
10. Vandra genom La Zarzas regnskogsliknande sagovärld.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Angelika skriver:

    Das Foto mit dem Krähen-Vogel habt Ihr großartig hinbekommen! Eine einzigartig tolle Fotografie!

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Thank you! We were lucky with the timing – and keep our lunch for ourselves (the bird was very interested in our sandwiches).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.