Vandringen till Cascade de los Colores slår det mesta

Cascade de los Colores är en av vandringens färgsprakande upplevelser.

Cascade de los Colores är en av vandringens färgsprakande upplevelser.

Under denna vandring ska vi gå genom världens största erosionskrater med en bredd på 9 kilometer och ett djup på 1 500 meter, Caldera de Taburiente. Kratern omges av en ring av mäktiga berg med en höjd av 1 600 till 2 400 meter över havet, Cumbre Vieja.

Men för att kunna ta denna unika vandring är vi tvungna att lösa ett besvärligt problem: hur sjutton tar vi oss till startpunkten Mirador de Los Brecitos mitt i vildmarken? Någon buss dit kan man bara drömma om. Den hårda vägen är att gå från Los Llanos hela vägen upp. Efter tre timmar, varav två uppför ett brant berg, är man antagligen slut – innan den vackra vandringen ens börjat.

Den lätta vägen är att ta en privat taxi hela vägen upp. Men smakar det så kostar det. Vi väljer en medelväg. Apostlahästarna parade med delad taxi. Från Los Llanos går vi till parkeringen Parking de la Vinã. Nästan framme syns en stor taxi på håll, chauffören är precis på väg att stiga in och ge sig i väg. Jag viftar och han viftar tillbaka. Nätt och jämt får vi plats i taxin. Och ingen av de övriga sex medpassagerarna är ledsna över att priset för färden tack vare oss blivit ännu lägre, 7 euro per person.

 

Vandring ner mot botten

Den branta vägen upp till Los Brecitos passerar vi några flåsande vandrare som försöker att hejda taxin. Dessvärre är det knökfullt. Väl i Mirador de Los Brecitos börjar en nedstigning genom tallskog (känner du den härliga doften?), vattendrag och så småningom buskage. Efter nedstigningen kommer vi fram till botten på kratern. Det är bara till fots via denna dal som det går att komma till de inre delarna av nationalparken Caldera de Taburiente och uppleva världens största erosionskrater. Nu är vi där!

Efter ytterligare vandring nedför  når vi så småningom en smal ravin i botten av en djup dal, Barranco de las Angustias och där uppenbarar sig ännu en höjdpunkt: den fallosformade klippan Idafe! Hit vallfärdade öns urinvånare för att tillbe klippan som fruktbarhetssymbol.

Cascade de los Colores

Cascade de los Colores

Vi befriar fötterna och doppar dem i det iskalla vattnet. Där och då kan nästan höra ett tack. Mest överväldigande är avstickaren till Cascade de Colores. Många kortar ner vandringen och går raka vägen dit för att skåda kaskaderna av detta gulaktiga, järnrika vatten. De sista metrarna till saligheten kräver en viss säkerhet på foten för att balansera på slippriga stenar. Där ser vi hur medmänniskor i alla åldrar stöttar äldre i denna prövning genom en bokstavlig handräckning. Och sen ansikten som spricker upp i ohöljd glädje över att övervinna hindren och komma i mål.

Vi hittar en liten dold oas ett stenkast från de uppslupna vandrarna och tar oss en välbehövlig lunchpaus vid ett lite mindre vattenfall.


Vandringsfakta

Längd: cirka 13 kilometer med avstickaren till Cascade de los Colores.
Längd i tid: cirka 5 timmar.
Startpunkt: Mirador de Los Brecitos. För att komma till startpunkten gick vi från Los Llanos till parkeringen Parking de la Vinã och delade därifrån en taxi upp till Los Brecitos. Vi hade tur genom att vi blev åtta i taxin och behövde därför bara betala 14 euro för oss två. Vandringen följer den markerade vandringsleden LP13.
Slutpunkt: Parkeringen vid la Vinã. Därifrån fick vi lift tillbaka till Los Llanos.

Tänk på: Välj en regnfri dag för annars kan vistelsen i botte av ravinen kännas aningen utsatt, för att inte säga farlig.

Vandringsinformation: Översiktskarta över alla vandringsleder på ön. Detaljerad information kring avstånd, höjdskillnader och tidsåtgång för olika vandringar.


Alla våra vandringar på La Palma

1. Lagom vandring att starta med: Puerto de Tazacorte till Los Llanos.
2. Vandra på lantliga stigar från Puntagorda till Puerto de Tazacorte.
3. Vandra och upplev Routa de los Volcanos svarta magi.
4. Ökenvandring från Fuencaliente till öns sydspets.
5. Vandring på förtrollade stigar från Santo Domingo till Puntagorda.
6. Vandra i norr – från El Tablado till Barlovento.
8. Sikta högt mot Refugio Punta de los Roques.
9. En gång i livet-vandringen till Mirador de los Andenes och Los Sauces.
10. Vandra genom La Zarzas regnskogsliknande sagovärld.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Angelika skriver:

    Füße in eißkaltes Wasser tauchen und ”Danke” sagen – gefällt mir!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.