7 tips på gemytliga restauranger runt Ramsau och Schladming

Runt Ramsau och Schladming vid Dachstein kan man äta vällagade specialiteter med strålande vyer.
I vinterparadiset vid Dachsteinmassivet har vi ägnat oss åt en mängd olika utomhusaktiviteter. Sånt skapar en väldig aptit. Som tur är finns det gott om riktigt bra, gemytliga och prisvärda restauranger i området. Här får du våra tips för livsnjutare.
1. Rösteralm
Här har vi ätit Rösteralms berömda “Wildburger” på hjortkött och den regionala lammrätten geschmorte Lammkeule – bräserat lammlår. Dessa utsökta rätter (och kall öl) avnjöt vi på den soldränkta altanen med vida vyer över den snöklädda omgivningen. Värden Peter Steiner satte sig intill gästerna och spelade glättiga Donauwalzer på sitt dragspel. Innerligt och medryckande.
Värdshuset ligger bra till för vintervandringar, längdåkning och inte minst fatbike. Läs mer i vårt inlägg om fatbike och besöket på Rösteralm här.

Peter Steiner på värdshuset Rösteralm förgyller måltiden med skön musik.

Utsökt geschmorte Lammkeule – bräserat lammlår med tillbehör.
2. Waldhäuslalm
Här är honnörsordet “hausgemachte” av regionala rätter i modern tappning. Allt lagas från grunden på främst närodlade råvaror. Vi provade på flera traditionella rätter. Knödelsoppa på lammlever, sellerisoppa med torkat äpple och en panna med mört fläskkött, potatis och lök. Så även paradrätten fiskgryta med “potatisfiskpraliner” med det matchande rödvinet Blauer Zweigelt på glas, signerat vinkällare Johann Schneeberger. Allt var gudomligt gott, även mammans bakverk. Kärleken till maten märks i varje detalj. Vår enkla lunch kändes som en festmåltid.
Värdshuset ligger bra till för vintervandringar och längdskidor. Läs mer om vår tur på längdskidor och besök på restaurangen här.

På Waldhäuslalm i Untertal kan de konsten att förvandla en vanlig lunch till en festmåltid.

Sellerisoppa med torkat äpple smakar himmelskt gott.
3. Hochwurzenalm
På detta rustika värdshus med hög stämning kan de konsten att förvandla till synes enkla regionala rätter till något festligt. Vi beställde sallad med ost, skinka, pumpa och selleri. Ostgratinerad specialpasta med lök och späck. Fläskfylld rullader med stuvade makaroner. Det blev ett kalas med österrikisk husmanskost.
Värdshuset ligger bra till för vintervandringar, vintervandringar med snöskor och kälkåkning. Läs om vår snöskovandring till Rossfeld och besök på restaurangen här.

Majestätiska utsikter över alperna vid Hochwurzenalm.

Oväntat god sallad med ost, skinka, pumpa och selleri.
4. Glösalm
På Glösalm har de förädlat konsten att tillaga knödel, en degklump som liknar kroppkaka, i tre generationer. Dessa saftiga och läckra knödlar passar väl tillståndet av glupande hunger efter en rejäl snöskovandring vid det häpnadsväckande Dachsteinmassivet i närheten.
Här finns knödel i förrättssoppan, givetvis i huvudrätter och till och med till efterrätt. Vad sägs om knödel med blåbär eller choklad? Vi testade en annan österrikisk specialitet, “Topfstrudel”, en sorts ostkaka som serveras med vispgrädde till och smakar himmel – mjuk och len.
Värdshuset ligger perfekt till snöskovandringar. Läs om vår snöskotur och besök på restaurangen här.

Vi tar seden dit vi kommer på Glösalm och njuter av husets alldeles utmärkta spenatknödlar.

Vem kan motstå Topfstrudel med en klick vispgrädde?
5. Värdshuset Waldschenke
Waldschenkes stora förtjänst är den folkliga stämningen. Kom precis som du är i skidkläder och ladda upp energirik österrikisk mat och skön stämning. Längdåkningsspåren i Ramsau går utanför dörren. Läs om vår vintervandring i Ramsau och besök på restaurangen här.

Waldschenkes närande lammlägg är precis vad man behöver efter en dags aktiviteter i snön.

Vill du ha en snaps?
6. Verweil Zeit
Detta kafé i centrala Ramsau lockar inte bara med allsköns bakverk. Här hittar du vegetarisk mat och asiatiskt inspirerade rätter. Vi beställde asiatiska nudlar, sötpotatissoppa och grillad ciabatta med avokado. Fräscht!
Kaféet ligger bra till för allsköns utomhusaktiviteter. Läs mera här.

Läckra asiatiska nudlar på Verweil Zeit.

Perfekt avslutning på måltiden.
7. Gasthaus Lodenwalker
Gasthaus Lodenwalker är genomgående rustikt inrett och maten är stöpt i samma anda. Vällagade (och näringsrika) österrikiska anrättningar. Vi åt Frittaten-Suppe (en sorts pannkakssoppa) och vitlökssoppa till förrätt, wienerschnitzel till huvudrätt och apfelstrudel med grädde och Linzertårta (nötkaka med sylt) som avrundning. Allt kolossalt gott!
Här kan man shoppa lodenrock och andra ylleplagg av hög kvalitet eller gå på en guidad tur i en av världens äldsta textilfabriker. Läs mer om vårt besök på Lodenwalker här.

Helt suverän vitlökssoppa på Gasthaus Lodenwalker.

Regionala specialiteten Linzertårta.
Läs mer
Alla våra tips på vintervandring och andra vinteraktiviteter i Schladming och Ramsau vid Dachsteinmassivet hittar du i det här inlägget.
Text: Eyal
Bild: Kerstin