Besök Lodenwalker – världens kanske äldsta textilfabrik

Vd Jörg Steiner på Lodenwalker visar oss runt i världens kanske äldsta textilfabrik. Ett företag som funnits i snart 600 år!

Lodenwalker i utkanten av Ramsau i Österrike grundades för nästan 600 år sedan. Här produceras lodenrockar och andra ylleplagg av hög kvalitet. Vi guidas runt överallt i fabriken av vd Jörg Steiner. Bara ett ställe förblir förborgat i hemlighet.

 

Gasthaus Lodenwalker

Framme visar sig fabriken vara ett slags vallfartsdestination, folk åker dit för en rundtur, en bit mat och shopping. Vi börjar med maten.

Gasthaus Lodenwalker är genomgående rustikt inrett, med träbänkar och dito tak och naturmålningar. Det är en försenad lunch så aptiten är glupande. Men det verkar ordna upp sig. Frittaten-Suppe (en sorts pannkakssoppa) till förrätt , wienerschnitzel till huvudrätt och apfelstrudel med grädde och Linzertårta (nötkaka med sylt) som avrundning. Dessa österrikiska anrättningar är lika näringsrika som vällagade.

På väg ut noterar vi att personalmatsalen ligger vägg i vägg med restaurangen. Köket servar båda.

Vi stärker oss med en Linzertårta före rundturen.

 

Anrika Lodenwalker

Jörg Steiner står redo för att visa oss runt i fabriken. Han är chef för detta familjeföretag och vinnlägger sig om att besvara våra frågor. Det blir problem direkt.

Ty det visar sig inte vara så lätt att tala om hur många generationer som fabriken har varit i familjens ägo. Två familjer är inblandade efter äktenskap, Walcher och Steiner. Men sammanlagt blir det nog runt 10-15 generationer. Han säger tio generationer, vill vara på den säkra sidan. Kanske även det ett familjedrama.

Hur som helst är det en lång tid. Jörg är benägen att hålla med om det:
– Ja, fabriken har funnits i 590 år. Det är världens äldsta textilfabrik, säger han.

Jörg Steiner visar en av de finaste ullsorterna företaget använder. Den känns lite fet.

 

Välförborgad hemlighet

Det lilla jag känner till om loden är att lodenrockar har importerats till Sverige, vilka är gjorda av ull och är rätt tåliga. Alltså var är fåren? Det kan väl knappast finnas en lodenfabrik utan får?
Jörg Steiner skrattar.
– Det finns många får i Österrike, men de har inte den rätta ullen. Vi använder 100 procent ull, men för att loden ska få de rätta egenskaperna måste vi blanda olika sorters ull från får från hela världen. Hur vi blandar ullen är vår hemlighet. Jag kan visa er allt i fabriken – utom stället där vi blandar ullen.

Det får vi lov att stå ut med.

Prima merinoull redo för bearbetning.

 

Kvalitet tar tid

Så han visar oss runt – nästan – överallt. Först får vi känna på ullen före bearbetningen. Vi tar den i handen och luktar på den. Den känns lite flottig och luktar får. Rätt angenämt, faktiskt.

Jörg pekar på en stor och bullrande maskin som kardar ullen, det vill säga kammar den och förbereder den för spinningen. Att karda 900 kilo tar 14 dagar, berättar han.
– I Kina görs det på en dag. Vi arbetar långsamt, “Wolle braucht Weile” (= ull behöver tid). Det ger kvalitet. Materialet görs härdigt utan att skador uppstår under processen, säger han.

Här i spinneriet blir det tråd av ullen.

En annan maskin utför valkningen, det vill säga processen som gör ylletyget starkare. Även här går Lodenwalker sin egen väg. Vattnet som används i processen upphettas inte som på andra håll, utan håller maximalt 30-40 grader.
– Vatten och tvål. Så blir loden till. Ni får gärna ta på den.
Dagens loden som ligger på tork är ännu fuktig.

En detalj som förbluffar oss är hur ylletyget ruggas upp. Med tistlar!
– Vi är kanske de enda i världen som fortfarande gör det. Fördelen är att ullen ruggas upp utan skador.

Innan vi tar ett sväng in i butiken får vi tvättinstruktioner för loden. Tvätta inte. Har ni fått en fläck tar ni bort den med en blandning av ättika och vatten. Här på Lodenwalker har vi fått något vi kommer att behöva smälta – och inte bara maten.

Tack, Jörg Steiner för den fina turen!

Så snygga ylletygerna är!

Ylletyget behandlas av riktiga tistlar.

Ullen kan användas till många olika produkter.

En av Lodenwalkers alla ytterplagg. Tål tidens tand och rejäla vintrar.


Läs mer

Läs mer om Lodenwalker på företagets hemsida där det också finns en webb-butik.

Läs om alla våra upptäcktsfärder i Österrike.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.