Cykla från Mölle till Sandön i Skåne

Cykelturen mellan Mölle och fågelrika Sandön bjuder på vidöppna havsutsikter och på en fantastisk frihetskänsla längs det skånska kulturlandskapet.

Denna heldags cykeltur (knappt sex mil med få höjdskillnader) mellan Mölle och fågelrika Sandön bjuder på vidöppna havsutsikter i båda ändar. Däremellan råder det skånska kulturlandskapet, med både vidsträckta åkrar, odlingar och skånelängor.

 

Start i Mölle

Fågelkvitter och lovande vårdag när vi startar turen vid Mölles stationshus. Vi har tur. För snart skymtas ett par gravänder som startar en flygtur från klapperstensstranden vid Öresund och landar intill den panoramiska banvallen vi cyklar på.

Vilken frihetskänsla! Tänk att cykla en raksträcka med öppen horisont där havets sus blandas med sånglärkornas drill från åkrarna bredvid. En känsla som överträffar det mesta.

Vi puttrar fram på den lättrampade raksträckan på den gamla banvallen. Härligt!

 

Små överraskningar

Vi två brukar vandra och kunna ta in vyerna i skonsamt maklig takt. Inte nu! Här matas vi av små överraskningar i full schwung. Där betar fyra lurviga får vid de så kallade Tvillingshusen vid havet, här råmar nyutsläppta kor vid Vattenmöllan. Och titta upp! Där i skyn råder full aktivitet, med sträckande vitkindade gäss och knölsvanar. Och kolla vad söta! Tre gråggåsungar på en morgonpromenad med mamma och pappa gås, de kan inte vara mer än några dagar gamla.

Nysläppta kor på grönbete verkar trivas nära havet.

Titta vilka tre små sötingar som grågåsparet har fått!

 

Villor

Strax efter Krapperups slottsskog tronar Bräcke mölla på en höjd med spektakulär havsutsikt. Vi har dock inget att klaga på som kan njuta av såväl hav som välskötta villor med prunkande trädgårdar- allt i lagoma munsbitar.

Först på tur är Lerhamn och sedan Nyhamnsläge, vars trädgårdar är ögonfägnad. Vi trampar på och vips är vi i Strandbaden och svischar förbi statyn med damen på en bänk vid den gamla perrongen. Hon kanske har väntat på tåget ända sedan nedläggningen av tåglinjen 1963!

Där banvallen slutar fortsätter vi på Smögengatan en liten bit till och svänger till vänster in på Lysekilsgatan, där en hämpling sjunger för fullt (bra tips, eller hur!). Sedan till höger in på en cykelbana och strax korsar vi bilvägen och tar in på en lantlig väg skyltad mot Almsberg.

Forsythia och många andra växter pryder trädgårdarna längs vägen.

Damen lär få vänta ganska länge på tåget i Strandbaden. Linjen las ner 1963.

 

Luktar pastoralt

Med en matta av allsköns fågelljud i öronen (med sånglärkan i spetsen) tar vi oss förbi åkrar, lantliga hus, hästgårdar och en plantskola. Knappt några bilar på vägen, men något sticker oss i näsan – en frän odör. Högen med skördade, nu jästa, sockerbetor är rätt så avslöjande.

Mmm, jästa sockerbetor luktar landet.

 

Väsby

Väl i Väsby viker vi – efter några minuter på en lite mer trafikerad bilväg – av till vänster på Håkantorpsvägen. Vägen med jordiga åkrar på ömse sidor ter sig oändlig, det vilar något obestämt vackert över denna oansenliga väg bortom alla stora vägar.

Efter cirka tio minuter tar oändligheten slut och vi svänger vänster in på en cykelväg. Även denna väg kantas av kulturlandskap, men också av en hårt trafikerad, och helt separat, bilväg. En kvart senare blir det avgjort lugnare då vi tar vänster mot Jonstorp och sedan direkt till höger. Höger in på Fornminnesvägen, där vi häpnas av rosa prydnadskörsbär som står i full blom.

Det vilar något obestämt vackert över denna oansenliga väg bortom alla stora vägar

Är inte detta prydnadskörsbär alldeles hänförande?

 

Lunch i Farhult

Till höger och in på cykelbanan på Jonstorpsvägen, förbi Görslövsån. Nu skymtar Skälderviken och Bjärehalvön och varslar om havets närhet. Förbi villor, en skånelänga både här och där. Allt inramat av sånglärkornas ivriga drill. I Farhult övermannas vi av en pockande hunger. Vi måste fylla på batterierna!

Alltså en vänstersväng vid skylten mot stranden precis vid möllan, en avstickare på 500 meter för en lunch på stranden, tro mig en absolut nödvändighet.

Framme vid den finkorniga sandstranden känns det som ett himmelrike: lunch vid havet på en sammetsmjuk sanddyna i solen och med Skälderviken och Farhultsviken i blicken. Kan livet bli bättre än såhär?

Som bekant smakar allt underbart vid havet, inte minst om man är hungrig som en varg. En osviklig sanning som stämmer på pricken även nu. Därutöver njuter vi av fridfullheten, solens smekande hand och fåglarnas närvaro vid viken – inte minst ejdrarnas kuttrande (det mysigaste ljudet jag vet).

Ett par kvinnor med en stor svart hund passerar på den breda sandstranden tjugo meter bort. Annars är det bara vi, och fåglarna i denna kända fågellokal. Givetvis slarvar vi inte med fikat. Nej du, här festas det på Kerstins hembakta bananbröd. Gott, men definitivt inte syndigt gott (helt sockerfritt).

Nu tar vi raka vägen till stranden. Vi är utsvultna!

Vad gött att njuta av maten alldeles vid havet.

 

Upp igen!

Tillbaka till korsningen och nu ända till Utvälinge fem kilometer bort. Cykelvägen går förbi åkrar, skånelängor och en glimrande Skälderviken. Och se, där ståtar Rönnen, ett fågelskyddsområde som lockar både fåglar och fågelskådare (fast inte fullt lika många).

Skånelänga att vila ögonen på längs vägen.

Åkrar med öppen utsikt mot Skälderviken.

 

Sandön

Nu framme i Utvälinge, där vi lämnar cyklarna och går på träbron över till Sandön, vars revlar lockar vadarfåglar. Trots högt vattenstånd avskräcks varken storspov (det är massor av dem här!) eller strandpipare. Även någon enstaka kentsk tärna ger sig tillkänna. Och på ett vasstrå gungar en sävsparv i vinden. Det blåser från havet så att sitta direkt på stranden är otänkbart. Vad ska vi ta oss till? Vi behöver ta igen oss.

Efter ett lite dividerande hittar vi ett hyggligt vindskydd bakom en sanddyna, bara några steg bort. Vi fikar – igen! – denna gång på prima (köpt) fruktbröd. Det ska vara gött att leva!

Vi ligger på våra medhavda liggunderlag och vilar oss i en halvdvala i solen till storspovarnas läte. Snart flyger en storspov skränande över oss.

Äntligen framme vid Sandön!

Eyal kikar efter rara vadare på Sandön. Det brukar vara gott om dem här.

 

Tillbaka

Sedan är det dags att packa ihop våra saker, makligt gå tillbaka över träbron till Utvälinge och grensla våra cyklar. Vi tar precis samma väg tillbaka (utom lunchen i Farhult).

Vi trampar på utan paus förrän vi är i Strandbaden. Där ramlar vi ner på en bänk på stranden och fyller på vår energibank med nötter och russin. Även vyerna över Öresund och Danmark på andra sidan sundet är dugliga. Friheten känns i varje andetag. Mölle är bara en halvtimme bort.


Cykelfakta

Längd: 27 kilometer enkel väg (dvs 54 km totalt)
Höjdskillnader: Begränsade
Tid: Vi  uppskattar att själva cyklingen tog ca 2,5 timmar enkel väg, dvs 5 timmar totalt.

Karta och detaljer: Se vår profil på Wikiloc. Kartan visar enkel väg – vi tog samma väg tillbaka.

Tips: Största delen av sträckan går på cykelväg och cykelbana. Kortare delsträckor går på bilvägar med begränsad trafik. Mellan Mölle och Nyhamnsläge är det grusad cykelväg, i övrigt asfalt.

Läs mer: Du hittar fler upptäcktsfärder i Kullabygden här.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.