Snöskovandra upp till Rossfeld utanför Schladming

Häng med på en storslagen snöskovandring till toppen av Rossfeld på uppemot 2 000 meters höjd.

Denna snöskovandring till toppen av Rossfeld på uppemot 2 000 meters höjd är förvisso fysiskt krävande. Men vyerna över Alperna och känslan av vinterlandskapets storslagenhet är överväldigande. Väl värt att fira med en god lunch i värdshuset Hochwurzen Alm.

 

Hochwurzen

Rundvandringen startar vid kabinbanestationen uppe på Hochwurzen. Likt vår första snöskovandring guidas vi av Herbert Raffalt. Från kabinbanan bär vi snöskorna ner för backen till det lilla värdshuset Hochwurzen Alm.

I backen råder fullt ös. Slalom- och kälkåkare svischar förbi och låter glädjeropen eka. Sedan vi satt på oss snöskorna och vikt in på en smal stig av upptrampad snö sker något förunderligt. All hets och allt oljud klingar av. Absoluta stillheten råder. Bara vi och natur pur med snö och skog. Välgörande.

Absoluta stillheten i vinterlandskapet.

 

Gott skratt

Det går upp, upp, upp så det är välkommet med en kort andhämtning och en närstudie av lav på granarna – troligen någon sorts skägg- eller hänglav. Herbert berättar att tillväxten av laven tyder på att granarna mår bra. När han spexar och lägger laven som mustasch får vi oss alla ett gott skratt. Nog främjar också det välmåendet.

Stigen är alltjämt upptrampad, men avgjort brantare. Snön gör antagligen också sitt till. Det märks. Hjärtat pumpar på för fullt.

150 höjdmeter senare, av totalt 200, hämtar vi andan. Det är mycket lägligt. Ty trädgränsen är passerad och vyerna över snöklädda berg är vidöppna. Där i fjärran avtecknar sig Gesäuse Nationalpark, där Dachsteinmassivets hundratals snötäckta bergstoppar och längre ner Schladming och Hochwurzenhütte, där vandringen startade.

Vi går genom granskogen.

Ovanför trädgränsen. Här känns naturen ännu mäktigare.

 

Rossfeld är toppen

Uppe på Rosenfelds platå har vi en 360-gradig och hisnande utsikt över härligheterna. Obönhörligen fortsätter vi det lilla som återstår tills vi står på 1 919 meters höjd på toppen av Rossfeld. Och ändlöst beskådar vi oräkneliga snöklädda alptoppar som sluter sig om oss.

Vi är mer än nöjda, och det verkar som om Herbert är nöjd med oss.
– Inte alla orkar ta den här vandringen så fort. Då brukar vi ta det lite långsamt eller vända ner.
Med handen på hjärtat, en snöskovandring är betydligt mer fysiskt krävande än vanlig vandring. Men naturupplevelsen är tvivelsutan makalös.

Upp mot toppen!

Framme vid markeringen för toppen av Rossfeld på 1 919 meters höjd.

 

Orörd snö

Nu pulsar vi i orörd pudersnö intill Rossfelds topp. Bara vi tre. Och all denna storartade, vitglimmande natur.

Djurspåren – troligen efter rådjur eller stengetter – syns väl i snön. Men inte djuren.

Tillbakavägen är ansträngande, om än inte fysiskt. Stigen vi tar är upptrampad, smal och brant i evinnerliga serpentiner. Utmaningen är att låta bli att trampa utanför stigens trånga skåra – och riskera att tappa fotfästet. Förhöjd risk att snubbla råder i kurvorna, det tar tid tills vi har vant oss att svänga ned snöskorna.

Men fram kommer vi!

Överväldigande.

Speciell känsla att gå i orörd snö. Vi och naturen.

 

God lunch

Alpluften gör underverk med aptiten. Tillbaka vid värdshuset Hochwurzen Alm har vi dessutom något att fira, snöskovandringens triumf.

Vi slår oss ner på de tre sista platserna i denna stämningsfulla, rustika krog med trädetaljer överallt och beställer lite av varje. Sallad med ost, skinka, pumpa och selleri. Ostgratinerad specialpasta med lök och späck. Fläskfylld rullader med stuvade makaroner. Ett kalas med österrikisk husmanskost.

Schmeckt’s euch?
Kyparen kan vara helt lugn, allt har smakat utsökt.

Värdshuset Hochwurzenalm ligger spektakulärt mitt i vinterlandskapet.

Utsökt sallad med ost, skinka, pumpa och selleri.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Hochwurzenhütte, toppen av berget Hochwurzen.

Längd: Knappt 4  kilometer
Höjdmeter: Cirka +/- 275 meter.
Tid: Cirka 2 timmar.

Karta och detaljer: Vandringen finns inte på vår Wikiloc, men information om vandringen finns på turistbyråns hemsida.

Tips: Snöskor går att hyra i Schladming.

Läs mer:
– Alla våra vandringar i Österrike hittar du här.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Sara skriver:

    Så vackert! Vilket otrolig upplevelse att kunna gå upp i bergen där ingen annan är och se alla snöklädda alptoppar i all ensamhet! Låter storartat!

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Det är svårt att hitta en vinterupplevelse ute i naturen som överträffar snöskovandring i Alperna. Med ens är man förflyttad till en värld av gränslös skönhet. Det är bara att sätta på sig snöskorna och ödmjukt omfamna naturens överhöghet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.