På tur med vinglas i Sion

Den här stadsturen i Sion tillsammans med guiden Katrin Weber går vi bokstavligen med vinglaset i handen (eller i en tygpåse på magen).

Vi är i Schweiz och bekantar oss med staden Sion. Med vinglas hängande på bröstet guidas vi genom såväl gamla stan som ett urval av regionens digra vinutbud.

 

Valais störst vinproducent

Sion är huvudstaden i kantonen Valais. Och i denna kanton finns två tredjedelar av Schweiz vinodlingar, alltså uppemot 5 000 hektar. Runt Sion odlas också vin – 320 hektar.

Det präglar också intresset för vin i Sion, som har inte färre än 17 vinkällare eller vinotek som säljer vin per glas.

Alla dessa intressanta fakta berättas av Katrin Weber, som är vår guide på rundturen ”Sion – Wine & Dine Tour”. För vem kände till att Schweiz är en större vinproducent?

Inte jag. Och det finns en orsak till att så få utomlands känner till Schweiz vinindustri. Schweizarna själva tycker nämligen så mycket om sitt vin att de dricker upp nästan allting, 98 procent. Och mycket mer än så. Sammanlagt konsumerar de vin motsvarande tredubbelt av den inhemska produktionen.

En annan anledning är lite mer komplex. Det produceras så många olika sorters vin i Schweiz att det blir svårt, alltså dyrt, att marknadsföra någon sort särskilt ordentligt, oavsett hur många kvalitetsstämplar eller internationellt erkännanden vinet har fått.

Apropå dyrt så gör den urstarka schweiziska franken inte vinexporten lättare precis.

Men under denna rundtur får vi prova på fem olika schweiziska viner från kantonen Valais. Därför har vi ett slags haklapp runt halsen med perfekt plats för – just det – ett glas vin.

Genom Sions gränder.

 

Glas 1

Fendant (också chasselas). Ett lättdrucket, lite bubbligt och väldigt populärt vitt vin, inte minst som fördrink. Vinets runda smak passar, enligt guiden, fisk och ost, snacks, fondue, nästan vad som helst som inte kräver smakrikt vin.

Första glaset: Fendant, ett lite bubbligt vitt vin.

 

Långa anor

Så nu beger vi oss på stadstur i gamla stan med vinglaset diskret (väl dolt i haklappen) guppande vid bröstkorgen. Vi måste passa oss så det inte skvätter.

Vanligen är de kulturhistoriska platserna vi är på väg till bakom lykta dörrar för allmänheten. Men vår guide har en rejäl nyckelknippa.

Då är det bara att sätta i gång och ta emot kunskapen som vår kunniga guide så generöst bjuder på medan vi går längs gågatan. Av och till passerar vi markeringar som visar var den gamla stadsmuren en gång stod. Att den revs var nog ett tecken på ett spirande framtidshopp när krigstiden var över.

Sions anor som stad sträcker sig långt tillbaka. Staden har haft invånare i 7 000 år!

Passerar Place de la Plantin, med pampiga byggnader som regeringspalatset allt medan guiden berättar om det stora kriget 1475 mellan Savojen och Burgund som utspelades i området.

Place de la Plantin.

 

Glas 2

Vi står vid häxtornets tjocka väggar. Här torterades påstådda häxor under medeltiden – två timmar om dagen i tre dagar. Om kvinnorna inte erkände blev de frisläppta, antagligen handikappade för livet.

Ett erkännande ledde rakare till döden.

Högst uppe i tornet under takbjälkarna försöker vi skaka av oss häxornas förtvivlan med ett litet glas – sedvänjan i regionen är att vinglas mäter en deciliter – Petite Arvine. Även detta aromatiska vin passar till mycket.

I Häxtornet torterades och dömdes så kallade häxor en gång i tiden.

 

Glas 3

Även nästa ställe kan upplevas som lite ruskigt: vi går bokstavligen under jorden – med kyrkan Saint Theodule ovanför våra huvuden. Här spatserar vi med våra vinglas på en gammal gravplats och romersk badplats. Badet värmdes upp till behagliga 36-37 grader – medelst skövlad skog från omgivningen.

Vi smuttar på Johannisberg (också Silvaner), även det vinet har många användningsområden.

På väg ner under kyrkan Saint Theodule genom en låst port.

Resterna av det gamla romerska badet under kyrkan.

 

Glas 4 och 5

Ute på gågatan igen känns det väldigt skönt. Förvisso är vinet urdrucket, men här på vinoteket Le Verre à Pied ska vi få prova på två nya vin. Det blir kvällens röda vin. Först en pinot noir och sedan ett eldigt vin med mycket karaktär och relativt kort historia i regionen. Bara runt 150 år.

Här på vinoteket skulle vi ha fått levererat en tallrik med lokala ostar och charkuterier. Men uppenbarligen brast något i kommunikationen.

På vinoteket Le Verre à Pied kan man dricka lokala viner på glas.

Ett stort urval inne i vinoteket.

 

Chez Alex

I stället slår vi oss ner på den närliggande restaurangen Chez Alex över en utmärkt köttgryta med potatismos och kokta grönsaker. Köttet är mört och har djup smak. Måltiden avrundas med ”Dolce & Chocolate”, en helt okej brownie med lite vispgrädde.

Tack, kunniga Katrin Weber! Kombinationen kulturhistorisk rundtur och vinprovning är verkligen ett spännande sätt att bekanta sig med Sion.

Sions gamla katedral by night.


Läs mer

Du hittar inlägg från våra andra upptäcktsfärder i Schweiz här.

Länkar till alla våra vandringar i  Schweiz hittar du här.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.