Vandra och njuta bland Sions vinrankor

Följ med på en oförglömlig gourmand-vandring. Det börjar med en promenad längs vinrankor och bevattningskanaler med vyer över Rhônedalen.

Denna oförglömliga upplevelse har stort fokus på njutning av såväl vällagad mat som utsökta lokala viner. Men först en härlig vandring längs vinrankor och bevattningskanaler med vyer över Rhônedalen.

 

Vinfantasters våta dröm

Denna ”våta dröm” för vinfantaster ligger i utkanten av kantonhuvudstaden Sion och heter Les Celliers de Sion. Den ligger intill en södersluttning med vidsträckt vinodling. Själva produktionsanläggningen för vinet håller till i den närliggande orten Martigny.

Området vi befinner oss i marknadsförs som en upplevelsepark för vinintresserade. Inne i den mondäna byggnaden kan man dofta på vin, smutta på vin och prova på en mängd olika sorter på glas. Kort sagt, i denna svala och lågmälda miljö kan man lära sig så mycket man orkar om dessa ädla droppar.

Ett besök på upplevelsecentret Les Celliers de Sion före vandringen.

 

Uppleva vin

För de hågade erbjuds även vinrelaterade utomhusaktiviteter som att cykla (elcykel finns också) eller vandra i vinodlingen bland alla härliga vinrankor. Vilken aktivitet man än väljer kan den avslutas med en god måltid med breda vyer högt upp i vinodlingen. Du anar nog vårt val.

Nu kommer vi!

Plockmogna vindruvsklasar på armlängds avstånd.

 

”Gourmande”-vandring

Vandringen går längs vinrankor och stenmurar. Murarna bidrar till att bevara värmen som vindruvornas utveckling är så beroende av. Tydligen har denna säsong (2023) varit mycket tillfredsställande, både torrt och hett. Om ett par veckor, alltså mot slutet av september, stundar skördetid. Både de gröna och de röda klasarna är sålunda nästan plockmogna.

På den ständigt uppåtgående stigen märker vi väl, likt de sprängfyllda vindruvorna bredvid, värmen från stenmurarna denna soliga dag. Med markeringar på marken är det svårt att gå vilse här. Däremot kan man förlora sig en stund i de allt bredare vyerna över gröngråa Rhônefloden, dalen, staden Sion och dess ikoniska fästning på den enorma klippan och bergen förstås.

Vidöppen utsikt över Rhônedalen.

Här ser man även floden Rhône.

 

Bevattningskanaler

Detta sinnrika system av bevattningskanaler med smältvatten från bergen har funnits länge och gör uppenbarligen fortfarande nytta. Vi känner oss i varje fall lite mindre rödmosiga.

Runt 5 kilometer från startpunkten – och rejält törstiga – är vi framme vid en terrass. Just nu kan vi inte tänka oss något bättre än att slå oss ner på denna uteservering och njuta med vidunderlig utsikt över omgivningarna, La Cube Varone.

Uppiggande smältvatten flyter i bevattningskanalerna i vinodlingen.

Nu är det definitivt dags för lunch på terrassen vid La Cube Varone.

 

Thierry Jollans

Thierry Jollans tar vänligt emot och serverar lika kunnigt som förekommande. Förrätten består av tre tapas som ackompanjeras av Fondant Petite Arvine AOC.
– Vinet kommer från rankorna här bredvid, säger han och sveper med handen mot de uppradade klasarna 10-20 meter bort.

Snacka om närodlat.

Han berättar att även våra tapas är närodlade, allt från fisktartaren, bergosten Serac (med vinmarinerat päron) och tomatpeston till brödet.

Vilket vin får det lov att vara?

Tapas till förrätt, här den lokala osten serac.

 

Festlig måltid

Denna festliga måltid med matchande viner fortsätter med grillad och mör entrecote, Pinot Noir-smör samt helstekt potatis och squash. Till provar vi Ruistal, Cornalin och Pinot Noir som lagrats tolv månader i träfat.

Snart kommer Thierry med efterrätterna. Dels en plommonkaka med grädde och kolasås och krispiga smulor. Dels en citronsorbet med mousserande vin. I glaset efterrättsvinet Blandice.

Till huvudrätt grillad och mör entrecote, Pinot Noir-smör samt helstekt potatis och squash. Skål!

Måltiden avslutas med plommonkaka med grädde och kolasås och krispiga smulor.

 

Betyg

Hur smakade denna måltid? Festligt. Eller som man säger här – ”tip-top”. Detsamma gäller bemötandet och utsikterna över vinodlingen, Rhônedalen och bergen. En helgjuten och oförglömlig helhetsupplevelse.

Ett av vinerna gjort på druvor från vinodlingen bredvid restaurangen.

 

Efterspel

Rusiga av glädje och rödkindade av eftermiddagshettan tar vi en smått spektakulär väg tillbaka ner till Sion. Längs bevattningskanalerna med kristallklart vatten, genom vinodlingen, med en och annan ödla som genar förbi den soldränkta stigen och med Rhônedalen och floden allt närmare.

Somliga dagar etsar sig fast i minnet. En dag som denna.

Vandringen fortsätter längs vinrankorna.


Vandringsfakta

Startpunkt: Les Celliers de Sion strax utanför Sion
Slutpunkt: Centrala Sion
Längd: Uppskattningsvis drygt 5 kilometer
Tid:
Drygt 2 timmar plus tiden för lunch
Höjdmeter:
En del uppåt inledningsvis på väg upp i vinodlingen

Läs mer
Information om ”Gourmande”-vandringen hittar du på Les Celliers de Sions hemsida.

Du hittar inlägg från våra andra upptäcktsfärder i Schweiz här.
Länkar till alla våra vandringar i  Schweiz hittar du här.


Text: Eyal
Bild: Kerstin

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.