Vandra från Ovronnaz till spektakulära alper

Den lilla schweiziska orten Ovronnaz är en suverän utgångspunkt för vandring i mäktigt alplandskap.

Denna vandring från den stillsamma, föga kända schweiziska alpbyn Ovronnaz bjuder på upplevelser på bokstavligen höga höjder. Här kan du både se vilda djur och magnifika alper på över 4 000 meters höjd, däribland giganten Mont Blanc. 

 

Ovronnaz

I bergen runt lilla schweiziska orten Ovronnaz känns naturen mäktig och möjligheterna att se djur är goda. Orten som få svenskar känner till har färre besökare och prisnivån är generellt lägre än på närliggande och betydligt trendigare orter som Verbier (bara några dalar bort) och Zermatt (också i kantonen Valais). Kanske därför gillar vi vandringarna runt Ovronnaz så mycket.

Öppna vyer över Ovronnaz och Rhônedalen.

 

Start i Jorasse

Antingen går man mellan Ovronnaz och Jorasse eller så tar man sittliften. Många gånger har vi brukat våra apostlahästarna både upp och ner för att tillryggalägga dessa 600 höjdmeter. Men denna gång förbarmar vi oss över våra fötter. De har en spektakulär, och krävande, vandring framför sig!

Stigen från Jorasse upp till Petit Pré slingrar förbi lärkskog, med både fågelljud, dofter av alpväxter och glimtar av Alperna. En stålvajer finns vid ett brant parti.

Och där avtecknar sig Grand Château. Detta bastanta och breda berg är vi på väg upp till, åtminstone fram till utsiktsplatsen vid passet Col du Grand Château.

På väg upp mot berget Grand Château.

 

Murmeldjur

Vid Petit Pré tar vi en högersväng till ravinen. Färggranna fjärilar suger nektar från alpblommor och andra små växter här långt över trädgränsen. Syrsors eviga knäppande ljud ekar. Och där ligger ett murmeldjur lojt på en sten och solar. När vi nalkas går larmet och det ekar om djurets gälla varningsläte mellan stenarna.

Efter ravinen befinner vi oss i något som kan liknas vid en gryta, omslutna av överväldigande berg med sfinx-liknande toppar.

På sluttningarna håller murmeldjur till i sina hålor. Vid Euloi på 2 102 meters höjd en vänstersväng upp mot passet Col du Grand Château. Nu följer vi denna tur, och vi har tur, vi är ensamma på stigen. Vi och vackert åldrande alpsippor, lingonris, fjärilar. I öronen hörs alpkajors kraxande. Men murmeldjuren gör ingen väsen av sig då vi passerar deras håla. Hallå, är det ingen hemma?

Nästan framme vid Euloi på 2 102 meters höjd. Hör ni murmeldjurens varningsläten?

Här tar vi vänster mot passet Col du Grand Château.

 

Col de Grand Château

I förmiddagsdiset uppenbarar sig La Seyas stålkors och i kulissen grandiosa alper på håll. Vi tackar vår lyckliga stjärna för att berget bredvid oss är så enormt att det skänker välbehövlig skugga i uppförsbacken.

För varje steg öppnar sig mer hisnande vyer mot alperna bakom oss. Vi gläds även åt den lilablommande timjan, blåklockor och andra tappra växter som kantar stenarna.

För den sista stigningen mot passet måste vi nu ut i solen. Vi stiger, vi svettas, vi tiger och iakttar största möjliga tystnad. Ty vi nalkas passet Col de Grand Château på 2 388 höjdmeter och här finns bästa chansen att se djur. Vi slår oss ner på en gräsplatå och väntar.

Strålande vyer på väg upp.

Det blommar även på hösten!

Backtimjan?

 

Stengetter!

Länge behöver vi inte vänta i detta grandiosa landskap med otal vitklädda alptoppar. Ett skrapande ljud av fallande stenar hörs 200 meter bort vid en rasbrant: tre stengetter!

De betar i skugga bland rasbrantens få gröna växter. Alpkajorna har vant sig vid oss och landat bredvid och kastar lystna blickar på våra lunchmackor.

Vi packar ihop oss och fortsätter rundvandringen ner mot Lui d’Août genom en kavalkad av magnifika vyer över alper och rasbranter på vänster sida. Våra samlade intryck kan summeras med ett enda franskt ord: incroyable!

När vi har gått ner en bit över gräsklädda sluttningar och vänder blickarna tillbaka mot rasbranten upptäcker vi att en stenget är kvar.

Vidare längs den blomkantade stigen, där fjärilar dansar vid alpblommorna, däribland bastardsvärmare. Akut murmeldjursvarning (en skarp signal), sedan tystnad. La Seyas kors dyker upp igen liksom en lång rad andra toppar, däribland Mont Blanc-massivet.

Eyal spanar efter stengetter från Col de Grand Château.

Vidare genom stenöknen.

 

Alpblommor och fjärilar en masse

Förbi en liten stenhydda med många  alpblommor runtom, rosa blommor och bland annat tistlar drar till dig flockvis med färggranna fjärilar – något liknande har jag nog inte varit med om.

Även jag, eller min sälta, tycks dra fjärilar till sig; en ljusblå fjäril sätter sig på min hand. En nötkråka flyger förbi.

Nu skymtas alphyddan Lui d’Août nere i dalen, med en mörkgrön damm intill. Förbi alphyddan och uppför gräsklädda backen som vimlar av fjärilar och knäppande gräshoppor. Här kan man gå tillbaka till Jorasse. Ska vi göra det och tacka för oss?

Betydligt grönare längre ner.

Gott om fjärilar runt om oss.

 

La Seya, så klart!

Det verkar inte så. Antagligen har alla dessa berusande vyer fått oss att tappa förståndet. För vi fortsätter upp till La Seya! Vi vill ha fullödiga vyer över Mont Blanc!

Upp, alltså. Förbi gulliga brunvita kor på vänster sida, vilka sprider glädje med deras oavlåtliga bjällerklang, förbi frågesport om blommor (med svar) på franska och tyska, förbi lärkträd. Flämtande skymtar vi Mont Blanc-massivet – själva Mont Blanc har en platt topp. Snart framme.

Välskyltad blomstervandring med frågesport om alpblommor.

 

Över 30 giganter

Efter sammanlagt uppemot 200 höjdmeter är vi framme vid La Seyas kors som syns långväga. Märkligt nog är vi svettiga. Men vad gör det! Utsikten från platån vid korset på 2 182 meters höjd är 360-gradig. Här syns karga toppar, här syns vitklädda toppar. Här syns glaciär på berget Aletschhorn till vänster. Till höger syns Europas högsta berg, Mont Blanc, på 4 810 meter.

Vi tar igen oss på en bänk vid toppen omslutna av över 30 toppar över 4 000 meter. Alltmedan eftermiddagsbrisen fläktar lagom ljummet. Av någon anledning känns detta ögonblick overkligt.

Eyal tar igen sig med obeskrivliga vyer över Alperna, däribland snötäckta Mont Blanc-massivet.

 

Blomvandring

Främst på våren kan man med fördel ta en längre tur på La Seyas kam och beundra allsköns alpblommor.  Men nu på hösten är alpängarna häruppe inte fullt så blommande. Däremot är vi rätt möra, så vi beger oss tillbaka till Jorasse.

Larvigt nog stöter vi på en fjärilslarv på vägen. Vackert!

Får vi presentera: en fjärilslarv!

 

Spa

Ovronnaz är känt för dess termalbad med utsikt över Alperna. Efter en lång vandringsdag är det obeskrivligt skönt med en stunds avkoppling i termalbadet på hotellet Les Bains d’Ovronnaz.

Vi mjukar upp muskler och leder i olika bastuar, massageströmmar och bubbelpool, både inne och ute i den friska luften. Höll på att somna i vilstolarna. Godnatt!

Eyal laddar batterierna i spaet på Les Bains d’Ovronnaz.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Jorasse ovanför Ovronnaz.

Längd: Cirka 10 kilometer
Höjdmeter: uppskattningsvis runt +/- 750 meter
Tid:  Runt 5 timmar.

Karta och detaljer: Tyvärr har vi den inte på vår profil på Wikiloc. Information och karta för Tour de Grand Château hittar du här. Utöver den gjorde vi en extra tur upp till toppen av La Seya från Petit Pré, drygt 1 kilometer och knappt 200 höjdmeter extra enkel väg.

Tips: Vandringen upp till La Seya är också en markerad botanisk vandring. Vi gick hela vandringen vid ett tidigare besök, vilket du kan läsa om här.

Läs mer:
Fler vandringar och tips från Ovronnaz hittar du i inlägget  ”Vandra i Ovronnaz – vår guide”.

Länkar till alla våra vandringar i  Schweiz hittar du här.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.