Bada fjordbastu vid Hjørundfjorden!

Att bada vedeldad fjordbastu på en flotte i norska Sæbø är en härlig naturupplevelse, med många dopp i Hjørundfjordens vederkvickande vatten.

Norges fjordar kan avnjutas på olika sätt, med eller utan kläder. Vi provade på det senare och badade i en vedeldad fjordbastu på en flotte i norska Sæbø. En härlig naturupplevelse med många dopp i Hjørundfjordens vederkvickande vatten.

 

Vackra Hjørundfjorden

För det mesta går man aningslös genom livet utan en susning om vad som kan lyfta tillvaron till nya höjder. Tills man stöter på en bastuflotte i den obeskrivligt vackra Hjørundfjorden.

Med ens vet man precis. I nästa ögonblick är beslutet fattat. Alla små djävulska detaljer som kan ”förstöra festen” skjuts åt sidan: som brist på omklädningsrum, utlovat regn och potentiellt nyfikna blickar.

Precis på den utsatta tiden klockan åtta på kvällen är vi där med en minutiöst packad ryggsäck. Regnet strilar ner och någonstans är det sol för fjorden pryds med en praktfull och tydlig regnbåge. Medan regnet pågår och man blir allt blötare finns ingen tid att förlora. Här ska det handlas. Ryggsäcken lämnas utanför bastun under det utskjutande taket. Kläderna tas av inne i bastun. Vi sätter oss ner och tittar på den gnistrande vedelden i bastun och på de vida vyerna över Hjørundfjorden utanför. Vi andas ut. Och slappnar av.

Känslan av välbehag – lycka? – triggar osökt i gång vemodiga tankar om livets förgänglighet. Tänk att detta härliga är utmätt! Men dessa tankar kastar vi överbord, för svetten pärlar och skinnet är hett. Den friska luften på däcket utanför bastun känns befriande och ljummen; regnet är behagligt. En och en stiger vi ner för stegen och tar ett försiktigt dopp i fjorden. Det känns uppfriskande. Och oerhört välgörande.

Sedan är det bara att stiga in i bastuvärmen, stoppa ett vedträ eller två på brasan och börja om från början.

Efter det femte doppet är vi som nyfödda.

Att bada bastu med fantastisk fjordutsikt är verkligen välgörande, inte minst efter en vandringsdag.


Läs mer

Du hittar länkar till alla våra inlägg om vandringar i Norge här.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. JoY skriver:

    Kan tänka mig att det var uppfriskande för de norska vattnen är nog inte varma. Vackert med molnen som hänger över bergen.

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Du har helt rätt! Fjordvattnet var lika uppiggande som molnen dramatiska. Norge är obeskrivligt vackert.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.