På upptäcktsfärd i Fyledalen – kungsörnarnas favoritplats

Eyal vandrar runt i Fyledalen, en av Sveriges artrikaste platser och häckningsplats för kungsörn.

Fyledalen är enligt länsstyrelsen i Skåne en av Sveriges artrikaste platser. I ornitologiska kretsar anses området också som en av Skånes bästa häckningsplatser för rovfåglar, i all synnerhet kungsörn.

 

Letar efter kungsörn

För att bekanta oss med denna artrika dal tar vi en liten rundvandring på knappt 3 kilometer, Stensimperundan. Givetvis håller vi falkögon efter kungsörn.

Dalen ligger nedsänkt i det böljande skånska landskapet, enligt länsstyrelsen i Skåne. Vilket verkar stämma. Stigen är kantad av doftande kungsmynta och cikoria, trots en del vind oemotståndligt för fjärilar. Här omkring är det mest bok och så en ringlande å. Är det där som klockgrodorna brukar para sig?

Utöver bokskog på en sluttning ruvar en alskog i ett fuktigare område. Vi svänger till vänster på en smalare stig, med främst lövskog runt. Inga örnar så långt, men allsköns sniglar. Väl dolda i lövverken hörs småfågel, men ingen örn ger sig tillkänna.

Förbi en grind väntar oss en bred spång och porlande ljud. Över en bro letar vi efter strömstare och forsärla i den av grönska omgärdade bäcken. En gråhäger landar på en al i närheten. Dagens första rovfågel visar upp sig, en födosökande röd glada. Det får vi vara glada för.

Ur hagen till en glest trafikerad bilväg kantad av blått blommande cikoria och rosa blommande kungsmynta. Hussvalor svävar runt och förser sig nog av flugor. Utanför skogen är det betydligt lättare att spana efter rovfåglar i skyn. Bara ladusvalor ger sig till känna. Trevligt det med, eller hur?

Stensimperundan, förstås symboliserad av fisken stensimpa.

Kungsmynta är en av arterna som trivs i Fyledalen, vilket i sin tur lockar många insekter.

På spaning efter forsärlor och strömstarar.

 

Fladder

Mellan grusvägen vi går på och ån finns en betesmark med några stiliga ekar och nyponbuskar. En svarthättahane hänger på en buske som fladdrar i vinden. Även fladdermössen lär fladdra och här i dalen – antagligen i den oerhört täta och mörka bokskogen bredvid – lever 17 arter av fladdermöss, av Sveriges 19.

Kulturlandskapet ger sig till känna med ensilagelukt och några lantliga hus. Ett trevligt inslag.

Här väntar vi på helspänn på att någon rovfågel ska visa sig.

 

Delseger

Någon kungsörn eller någon annan rovfågel syns inte någonstans, men vi tror oss bestämt höra ett ropliknande rovfågelljud av en obestämd rovfågel.

Till vänster brer frodig betesmark ut sig med en bäck i mitten. Likt våtmark kan den tänkas svämma över på våren. Äntligen blir vi bönhörda, en rovfågel tornar upp sig ovanför – och lämnar oss hastigt rådvilla. Var det en ormvråk, bivråk eller rentav en kungsörn?

Ett är i varje fall säkert, Fyledalen är ett spännande område för naturälskare. Vi kommer gärna tillbaka.

Det blev ingen kungsörn i dag, men vi har lärt oss en del om naturen.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Rastplatsen i Fyledalen

Längd: Knappt 3  kilometer
Höjdmeter: Marginella
Tid:  En knapp timme.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc.

Tips: Det finns flera markerade vandringsleder i Fyledalen. Utöver Stensimperundan som vi gick, finns även Stenbyrundan från samma startplats. Dessutom lite längre norrut, Fladdermusleden och Drottningleden.

Läs mer:
Alla våra vandringar i Skåne hittar du här.
– Länsstyrelsen information om Fyledalen hittar du här.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.