Vandra till tunneln Coves Blanques

Denna relativt lätta vandring från Cala Sant Vicenç belönas med vackra vyer över Tramuntanabergen, havet och halvön Formentor.

Denna vandring från Cala Sant Vicenç på Mallorca till en tunnel i berget är relativt lättgången. Belöningen är generös: vackra vyer över såväl Tramuntanabergen som havet och spektakulära halvön Formentor.

 

Cala Sant Vicenç

Ställer bilen i turistorten Cala Sant Vicenç och startar vandringen vid en informationsskylt. Vägen till Coves Blanques är bred, men genomgående stenig. Först genom en tallskog med fågelkvitter i öronen. Till höger vid en korsning och förbi ett minnesmärke efter försvar av demokratin under inbördeskriget 1937-40.

Minnesmärke över försvar av demokratin under inbördeskriget.

 

Berg lockar rovfåglar

Genom en grind och från skogen syns Tramuntanabergen bredvid, om än inte de högsta topparna. En härfågel flyr fältet. Vågskvalp hörs så snart vi lämnar skogen. Samtidigt fri sikt över berg och Cala Sant Vicenç. Den breda stigen ringlar framför oss. I skyn svävar röd glada och något som förmodas vara pilgrimsfalk. En brun glada landar på en klippa och ruvar över sluttningen. Två dvärgörnar cirklar runt topparna.

Omgivna av buskklädda berg.

Getter verkar vara nyfikna på oss.

 

Coves Blanques

Mellan bergen nästlar sig en vik in och längre bort till höger reser ikoniska halvön Formentor sig upp ur Medelhavet. Högt på en klippa vilar sig en blåtrast. Vid en kurva öppnar sig horisonten mot havet och Formentor. Getter passerar vår väg utan alltför stor brådska, bergen är ju deras hem. I takt med uppstigningen allt bredare vyer över bergen, havet och dalgången. Utan förvarning är vi framme vid målet för dagens vandring, tunneln Coves Blanques. Tunneln byggdes av republikanska fångar under spanska inbördeskriget.

Här kan man med fördel ta en fikapaus innan det är dags att vända tillbaka. Så nu kan man njuta av den vackra utsikten ordentligt.

Spektakulära vyer under hela vandringen.

Tunneln i berget.

En av vandringens många vackra vyer.


Vandringsfakta:

Start- och slutpunkt: I Cala Vicenç, korsningen mellan Avinguda del Cavall Bernat och Carrer de la Bruixola.
Längd: 5 kilometer fram och tillbaka.
Höjdskillnad: ca +/- 170 m.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. Observera att kartan visar en längre vandring. Den här beskrivna vandringen är de första 2,5 kilometerna på kartan och sedan tillbaka samma väg.

Tips: För den som har bra koll på karta och att följa små stenrösen kan man fortsätta vandringen upp mot berget La Mola. Du kan läsa om den vandringen här.

Läs mer: Du hittar fler vandringsbeskrivningar från Mallorca i vår vandringsguide.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.