Gamla favoriter: Vandra från Soller till Fornalutx
Denna måbra-vandring genom Apelsindalen utanför Soller tål verkligen en upprepning. Här kan du se fram emot glada citrusfärger, prunkande fruktträd och välskötta stenterrasser med oliv- och mandelträd. Alltsammans inramas av grandiosa Tramuntana-bergen.
Då har vi inte sagt ett ord om målet, Fornalutx som välförtjänt krönts till en av Spaniens vackraste byar.
Det här blogginlägget ingår i serien Gamla favoriter med urval av våra favoritvandringar på Mallorca. Varje inlägg innehåller färska intryck och reflektioner från återbesök under vintern 2022-2023. Detaljerad vandringsinformation och kartlänk hittar du här i vårt tidigare inlägg från vandringen.
Soller
Soller verkar leva i all välmåga, konstaterar vi vid vandringens startpunkt vid torget mitt i Soller. Det dignar ju av den lokala specialiteten mandelkakor i såväl bagerier som konditorier och kaféer. Givetvis säkrar vi en egen präktig godbit till ett senare fika innan vi lämnar Soller.
Vår vana trogna iakttar vi alla förnimbara förändringar under vandringens gång. Är allting precis som det var för snart tre år sedan? Det måste vi ta reda på!
Ögongodis
Det är en hel del att kolla, men alltigenom ett kärt besvär förstås. Den här vandringen är nämligen fylld till brädden med ögongodis. Vi kollar. Lyser citrusodlingarna i glada färger i Apelsindalen så snart vi lämnar staden?
Check!
Givetvis passar vi på och kikar på prunkande fruktträd bakom murarna och lyssnar på fåglarnas oavlåtliga sång. Underbart – som alltid!
Terrasserade odlingar och typiska stenhus att vila ögonen på uppför trapporna i charmiga byn Biniaraix. Kacklande höns, tuppars galande, kuttrande ringduvor. Mogna kiwis och sharonfrukt. Från en kulle en bred vy över Soller och Apelsindalen som omfamnar staden.
Som vanligt stiger rökplymer från några gårdar upp mot himlen. Samtidigt som vi bestiger kullen slutar apelsinodlingarna och olivlundar tar vid, bra utnyttjande av en mindre bördig jordmån.
Ett får tittar på oss under ett olivträd. Det finns olivträd och det finns olivträd med personlighet, alltså sådana som är gamla som gatan och vars grenverk spretar åt alla omöjliga håll. Mer om olika träd alldeles straxt.
För nu efter några johannesbrödträd med deras avlånga böjda frukter skymtar bergsbyn Fornalutx. Vilken skönhet – även i fjärran!
Grandios inramning
Precis som förr vaktar Tramuntanabergen över dalen i egen majestät. Över dalen är himlen klarblå, men över bergen etsar sig några moln fast. Däremellan glider en röd glada och tre gåsgamar, in och ut ur molnen. Hur rovfågeln slukas av molnen för att sedan återuppstå igen är ren och skär magi.
Naturens magi.
”Bästa olivträdet”
Flankerade av silvergrå olivlundar, med enstaka gula klickar av fikonträd, måste vi hejda oss. Något kittlar vår nyfikenhet, något som inte fanns här sist: en träskylt. Skylten innehåller en inbjudan att titta närmare på prisvinnaren i tävlingen om Spaniens bästa monumentala olivträd 2020. Det är bara 100 meter bort in i olivlunden. Tror någon att vi skulle försitta ett sådant tillfälle?
Näppeligen.
Olivträdet är sannerligen magnifikt och med mycket ”personlighet”. Respekt!
Vackraste Fornalutx
Förväntansfullt närmar vi oss byn som listas som en av Spaniens vackraste byar. I öronen bjällerklang härstammande från betande får mellan olivträd. Sist innan vi tar stigen ner mot byn passar vi på och skådar mot havet långt borta. När vi kliver ner för stentrapporna mot byn lyser Fornalutx vackra stenhus i solen. Ett ytterst behagligt välkomnade.
Men inga får under citronträden till vänster om ingången till byn. Och inga pickande höns under apelsinträden på gården mittemot. Nix. Blåser det nya vindar eller är det bara slumpen?
Det vete fåglarna.
I Fornalutx glimmar apelsinerna i välskötta trädgårdar. Och bougainvillea prunkar i lila. Det lilla bageriet med apelsiner i trälåda utanför är kvar. Likaså är uteserveringen vid torget kvar och är befolkat av spanjorer som pratar livet över en kopp kaffe.
Och kolla där! Vilken vacker syn vid en av gränderna: julpynt på svenska. Det avgör saken. Utan tvekan är byn lika bedårande som vanligt.
Mot Soller
Som vanligt ingen skylt mot Soller från byn (leta i stället efter skylten till kyrkogården – Cementerio).
Snart är vi ute i det gröna igen, med terrasserad odling med johannesbrödträd och mandelträd. Bjällerklang blandade med fågelkvitter skänker en härlig på landet-känsla.
Stigen leder oss så småningom till samma sten som sist, vilken lämpar sig fulländat för en liten kaffepaus med tillhörande sötsak (du vet vilken). Mmm.
Här noteringen från pausen:
”Ingen människa, bara oavbruten fågelsång tryfferad med dova hundskall i fjärran. Fridfullt. Tankar sol och lugn.”
Vidare på stigen med bekväm lutning nedåt. Frigående höns utanför en gård. Finns något bättre än att spatsera runt i soldränkta Apelsindalen och titta på odlingarnas mogna frukter?
Sakta men säkert är vi återbördade till Soller. Redan längtar vi till nästa promenad i Apelsindalen!
Läs mer: Du hittar fler vandringsbeskrivningar från Mallorca i vår vandringsguide.
Text: Eyal
Bild: Kerstin
Tack för en fin tillbakablick på den här vandringen. I höstas när vi var på Mallorca tog vi den lilla lokalbussen till Fornalutx för att sedan promenera ner till Sóller och efter lunch på et mysiga torget gick vi sista etappen ner till Port de Sóller, så härlig vandringsdag!
Tack för tipset!Låter som ett jättebra tips på upplägg för en vandringsdag i Apelsindalen.Det borde vi testa någon gång.