Gamla favoriter: Vågar vandra till Puig Tomir – igen!

Eyal är rustad upp till tänderna för att bestiga den spektakulära, men krävande toppen Puig Tomir.

Vår relation till berget Tomir präglas av en hatkärlek. Vi hatar småstenarna som är som gjorda för snedtramp. Vi älskar känslan av rymd och de grandiosa vyerna på toppen. Under detta återbesök har vi fått ännu ett skäl att älska Mallorcas antagligen besvärligaste bergstopp.


Det här blogginlägget ingår i serien Gamla favoriter med urval av våra favoritvandringar på Mallorca. Varje inlägg innehåller färska intryck och reflektioner från återbesök under vintern 2022-2023. Detaljerad vandringsinformation och kartlänk hittar du här i vårt tidigare inlägg från vandringen.


Allt som vanligt?

Som alltid är ett återbesök ett gyllene tillfälle att kolla om allt är sig likt under en vandring. Och redan på väg upp kan vi konstatera att det mesta är som vanligt under den sugande uppförsbacken upp till toppen av Tomir. Som vanligt är skyltningen bristfällig. Som vanligt är uppstigningen runt 800 höjdmeter. Ovanligt nog handlar det om 800 höjdmeter av ständig stigning utan några naturliga sträckor för återhämtning. För några  plana sträckor eller nedförsbackar finns inte.

Tvärtom. Några delar av uppförsbacken är så branta att vi måste använda händerna för att hålla balansen. Ibland måste vi klättra genom ett nålsöga. Då kommer både en järnkedja och en ”järnstege” väl till pass.

Det går som en dans att ta sig upp.

Tomirs steniga underlag kräver rejäla skodon.

 

Kargt månlandskap

Ändå bestiger vi, och många med oss, denna topp. Kanske eggar svårigheterna. Eller så är bergets avlånga topp bland Tramuntanabergens månliknande karga klippor oemotståndlig.

Drypande av svett har vi plockat av oss klädesplagg efter klädesplagg under uppstigningen. Väl framme vid krönet är ett hastigt väderomslag på gång. Alla kläder åker på igen. Sol och blå himmel sveps bort av moln. Ännu hinner vi få syn på något som ger oss gåshud.

Väderomslag på gång! Och det går fort.

 

Gåsgamar!

Molnen är på vår ögonhöjd och de dansar på himlen. Ännu består en molnfri hörna i himlen. Där svävar uppemot 20 enorma rovfåglar, gåsgamar, vars vingspann mäter runt 2,8 meter. Gamarna rör sig i cirklar och är omgivna av vita moln, de tycks genomgå en slags metamorfos, mörka fjäderdräkter förvandlas till spöklika vita. Luckor öppnas i molnen och under några förstulna ögonblick kan vi skåda långt i fjärran  – från Formentor till Sa Pobla. Så läggs locket på och vi vi befinner oss mitt i ett moln, en egendomlig känsla.

Ser ni de svarta prickarna uppe i bilden? Det är gamar!

 

Lunch svävande på moln

Förr i tiden hade vi kanske varit oroliga att hamna mitt i ett sådant väderomslag på en bergstopp. Men vi slår oss ner på en platt klippa och äter. Det regnar ju inte, och ner hittar vi.

Det gör vi. Och vi är lika glada att klara oss oskadda förbi bergets otaliga trilskande småstenar som alltid.

Eyal fyller på batterierna på toppen av Tomir.

 

Nyheter

Det nya är att gampopulationen har ökat så att gamarna brer ut sig till bland annat Puig Tomir. Sådana nyheter tycker vi om, eftersom det ger oss fågelnördar nya tillfällen att observera dessa väldiga fåglar.

Väl på väg mot Refugen Son Amer tar vi en sista chans att ta avsked från Puig Tomir innan det försvinner ur sikte. Vi häpnar. På klippkanten sitter åtta gamar på en lång rad. Sällan syns en sittande gam så exponerat, nu så många. Dessutom på ett ställe vi aldrig tidigare sett dem sitta, på den mindre befolkade delen av Puig Tomirs topp.

Vi har fått ännu ett skäl för ett återbesök till Mallorcas besvärligaste men underbara bergstopp.

För första gången ser vi vilande gamar uppe på Tomir. Som synes klarnade det upp på toppen så fort vi gick ned.


Läs mer: Du hittar fler vandringsbeskrivningar från Mallorca i vår vandringsguide.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.