7 tips när du köper vandringsskor

Skoexperten Mats Lindholm på Bestard ger Eyal goda råd kring vandringsskor.

Vandring är en glädje. Att köpa rätt vandringsskor är viktigt, men inte så lätt. Experten Mats Lindholm på välrenommerade vandringsskoföretaget Bestard på Mallorca hjälper dig att hitta rätt skor med några enkla tips.

 

Bestard på Mallorca

Allt började i oländig terräng i Tramuntana-bergen på Mallorca 2020. Vi letade efter vägen upp till toppen när vi stötte på Xavier, en Mallorcabo och vandringsfantast. Det slutade med att vi följde med honom upp på ett oförglömligt äventyr.

Vi var överens om det mesta med Xavier. Utom en sak. Skorna. Han tyckte att mina skor var skräp. Han tyckte att jag borde skaffa något som håller längre. Något av hög kvalitet. Något som tillverkas på Mallorca. Så pekade han på sina skor: Bestard.

Tre år senare är vi på Bestards outletbutik i Lloseta och pratar med Mats Lindholm. Han är svensken som flyttade till Mallorca för närmare 30 år sedan. De senaste 20 åren har han jobbat på Bestard, där han är försäljningschef.
– Bestard är känt inte bara här på Mallorca, utan i hela Spanien. Vi är inte störst, men är kända för vår kvalitet. Vi säljer 70 procent av våra skor i Spanien. Resten går på export till 35 länder. Förutom våra största exportmarknader, som exempelvis Storbritannien, Frankrike osv, säljer vi även förvånansvärt mycket till länder med låga medelinkomster. Är man fattig har man inte råd att köpa något dåligt. Så brukar de förklara, säger han.

Vi har en väldigt starkt definierad och markerad policy att göra hållbara skor, det är nog vår viktigaste policy av alla, framhåller han.
– Vi är emot köp och släng. Våra skor ska hålla länge. Hos oss kan du få skon reparerad, exempelvis få sulan bytt.

 

7 råd när du köper vandringsskor

Experten Mats Lindholm tipsar:

 1. Prova skor på eftermiddagen. Då är nog dina fötter lite svullna och det är lättare att avgöra hur skorna kommer att kännas under en vandring.
 2. Prova dig fram utan att tänka på skostorlek. Din egen passform är individuell så koncentrera dig på att hitta rätt passform. Prova, prova, prova. Och köp aldrig vandringsskor på internet.
 3. Anpassa skorna till den större foten. Köp alltså skorna som passar den större foten.
 4. Ha minst 1 centimeter mellan den längsta tån och skons framkant. När du testar skorna ska du kunna få plats med ett finger bakom hälen när foten är framtryckt och nuddar framkanten. Sitter skon för tajt fram riskerar du att stöta i tårna och få ont.
 5. Prova skorna med vandringsstrumpor, precis som under en vandring.
 6. Funktion framför snygghet. Tänk främst på vad du ska ha skon till. Färg och fräck design är ju inte så avgörande på stigarna.
 7. Stirra dig inte blind på vikt. Något tyngre skor jämfört med väldigt lätta kan vara bättre på att fördela din kroppsvikt under vandringen och därför kännas bekvämare. Gäller inte minst om du bär en tung ryggsäck. Så ta på dig skorna och testa att gå med dem.

 

Tre snabba med Mats Lindholm:

 1. Hur högt ska skaftet på skon vara?
  Svar: Det beror på hur du tänker använda skorna. Ska du vandra i oländig terräng med stenar skulle jag rekommendera stadiga kängor med skaft för att minska risken för stukning. Ska du gå på stig med skonsamma underlag passar lågskaftade skor. Eller så är det kanske lagom med medelhögt skaft (så kallade ”mid-cut”)? Valet är ditt.
 2. Hur väl lämpar sig gymnastikskor för vandring?
  Svar: Gymnastikskor har dåligt grepp, men de är bättre än flipflop i alla fall. Sen beror det på underlaget man ska vandra på. Ska man gå på asfalterade vägar duger gymnastikskor. Men för att inte slå sönder fötterna, eller bli blöt i fuktigt gräs eller vid regn, skulle jag föredra vandringsskor.
 3. Är det en bra idé att köpa vandringsskor på Mallorca?
  Svar: Det är bra prisnivå och bra utbud av skor tillverkade på Mallorca. 

Läs mer

Är du nyfiken på Bestards skor hittar du information om skor och om deras butik i Lloseta på Mallorca på företagets hemsida. På hemsidan hittar du också råd kring hur du bäst tar hand om dina vandringsskor (på engelska), läs mer här.


Det finns så många vandringsskor att välja mellan! I inlägget hittar du råden som kan hjälpa dig att hitta rätt sko just för dig.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.