Vandra till bubblande fontäner vid Fonts Ufanes

Vandringen till ”naturens underverk” med bubblande källor går genom pastorala omgivningar nedanför Tramuntanabergen.

Regn kan trots allt vara till glädje även för oss som vill röra oss ute i naturen. För ”naturens underverk” med bubblande fontän ur jorden är omöjligt utan rejäla regnmängder. Det upplevde vi med egna ögon på Mallorca.

 

Naturens underverk

De bubblande fontänerna finns på riktigt och de fascinerar. Ena ögonblicket är den stenlagda flodfåran till synes torr för att plötsligt koka över och sprudla vatten som för varje ögonblick växer i styrka och omfattning. Ena ögonblicket ”en stenöken”, i nästa ögonblick en forsande flod. Innan vi bestämde oss för denna vandring såg vi de kraftigt sprudlande vattnet i en naturfilm om Mallorca på SVT-play. Detta verkar vara ren och skär magi. Ett naturens underverk. Eller?

 

Bakom ”fontän-tricket”

Låt oss agera glädjeförstörare och inleda med att avslöja tricket bakom de bubblande fontänerna. Enligt myndigheten Serra de Tramuntana Nature Area handlar det om ett hydrogeologiskt fenomen (hydro= vatten). Vid kraftigt och ihållande regn uppe i Puig Tomir-massivet översvämmas vattenreservoarerna och vattnet sprutas upp våldsamt vid området som ligger lägst i området. Var? Ja, ni har gissat rätt, vid Fonts Ufanes!

Hur kraftigt bubblar vattnet egentligen? Enligt ovan nämnda myndighet kan styrkan gå från 0 till 3 m3 per sekund inom loppet av några enstaka minuter. I vanliga fall. Men vid exceptionella ökningar kan vattenstyrkan mäta uppemot hisnande 100 m3 per sekund. Om du inte redan tröttnat på siffror kan jag tala om att genomsnittet för mängden vatten som årligen sprutas ut är 10-12 hm3.

Strängt förbjudet att simma i källorna. Fast i dag handlar det mest om torrsim.

 

Naturens kretslopp

Vattnet som regnar på Puig Tomir och forsar ut ur fontänerna i Fonts Ufanes rinner vidare genom floden Torrent de Teló och flyter så småningom ihop med floden Torrent de Sant Miguel, vilket bidrar till bevattningen av Sa Poblas odlingsfält. Därifrån når vattnet naturparken S’Albufera, där det genom reservatets kanaler och vassområden slutligen hamnar i havet.

Vad tycker du om detta exempel på naturens kretslopp?

Välskyltat hela vägen i denna finca publica.

 

Start i lantliga Gabelli

Denna korta vandring (3 kilometer) går för det mesta på plan mark och passar de flesta. Fontänerna ligger i en finca publica (= en offentligt ägd gård), Gabelli. Det är fritt inträde, men parkera får man göra längs vägen i närheten.

Optimister i grunden, (en lyxvara kan tyckas nuförtiden), tolkar vi porlande från ett vattendrag bredvid som ett löfte. (Det har ju regnat ordentligt dagen innan!). Den gröna växtlighet runt om vattnet doftar odefinierbart gott. Vinrankorna står i prydliga rader en bit bort och på höjden tronar Tramuntana-bergen, gissningsvis Puig Tomir-massivet. En duglig inramning för en trevlig tur.

För det är trevligt att gå bredvid ett fikonträd och betrakta ståtliga johannesbrödträd i en hage bredvid. Småfåglar vimlar det av, minst skygga är rödhake och bofink. Även kohäger håller till här, extra roligt eftersom denna gulnäbbade, närmast snövita fågel inte finns i Sverige.

Lantligt för hela slanten med johannesbröds- och fikonträd.

In i stenekskogen.

Skyltar finns och är tydliga så det är bara att följa dem, koppla av och inspektera de omgivande gamla ägorna, med stora marker  och bastanta stenekar och johannesbrödträd. Gott om småsten mellan träden.

Skogen blir avgjort tätare och oförmodat anar vi oråd. Marken är torr. Vi fortsätter och bevittnar en rekonstruerad kalkugn, en kulturhistorisk sevärdhet. Här har man så sent som under 1800-talet utvunnit kalk.

Förbi terraserad järnekskog konstaterar vi att vattenkällorna är snustorra. Ändå kan man ana en tydlig flodfåra under de granna stenekarna.

Rekonstruerad kalkugn.

Inget bubblande mirakel idag. Bäckfåran har dock en stor potential.

 

Mer kulturhistoria

Vad sägs om en inblick i tillvaron för arbetarna som jobbade med kalk- och koltillverkningen? Här vid deras lägerplats en stor trave ved som användes till att hetta upp kalkstenarna. Och där en ytterst primitiv hydda, rekonstruerad som allt annat till förmodat originalskick.

Stenhögen är prehistoriska spår efter ingången till en uppemot tusen år gammal byggnad.

 

Prehistoriskt monument

Om vi ändå är här bestämmer vi oss för en liten avstickare på runt 100 meter till ett prehistoriskt monument. En stenhög som skulle kunna tänkas ha varit ett stenhus tyder på en mänsklig närvaro, för så mycket som kanske ett tusen år sedan.

Tillbaka till arbetarnas lägerplats och vidare genom ekskogen tills vi hittar en sten under ett johannesbrödträd. En självklar plats för en medhavd lunch i solen. Under lunchen syns fem kohägrar, ett par bofinkar och en hel del rödhakar, varav en är riktigt närgången. Tillbaka omgivna av samma pastorala landskap som på ditvägen.

Besöket skänker en härlig känsla. En blandning av natur och kultur. Trots att vi blev snuvade på underverket!

Återstår inget annat än ett återbesök. Men då duger inte ett snällt litet regn. Det ska vara rikligt och ihållande.

Själva byggnaden vid gården Gabelli.

Även utan mirakel är utflykten en trevlig upplevelse.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Ingången till finca publica Gabelli.

Längd: Drygt 3 kilometer .
Höjdmeter: Ungefär +/- 30 meter
Tid: Under 1  timme

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Tips: Inte så gott om parkering i närheten. Dock finns några platser längs vägen dels upp mot den närliggande kyrkan, dels in mot Coves de Campanet. Vi stod på den senare, kanske drygt hundra meter från ingången. Tyvärr är det svårt att nå området med buss, närmsta busshållplats är sannolikt i Campanet runt 2,5 kilometer bort.

Läs mer: Läs vår guide med tips och inspiration om vandring på Mallorca.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.