Besök sevärd vattenmölla i Kullabygden!

Claes Gudmundson visar runt i vattenmöllan utanför Mölle, ett spännande kulturhistoriskt tidsdokument.

 

Denna fina vattenmölla utanför Mölle i nordvästra Skåne fascinerar oss. Inte bara för att möllan är ett spännande kulturhistoriskt tidsdokument. Restaureringen från i princip ett ruinstadium säger oss en hel del om vad entusiasters glödande järnvilja kan åstadkomma. 

En av entusiasterna heter Claes Gudmundson och han är vår ciceron under besöket. Han står utanför vattenmöllan och tycks tillhöra det allt sällsyntare släkte åldrande vänliga gentlemän. Kanske är det lite så även med gamla vattenmöllor: en raritet man blir själaglad av att se.

 

Glödande järnvilja

I nära 150 år hade vattenmöllan varit i bruk. När bäckvattnet sinade 1897 togs dock möllan ur bruk. I över 100 år hade den stått och förfallit. 2004 fick Hasse Hansson nog av förfallet. Han bestämde sig för att återbygga vattenmöllan i nyskick. Detta tillsammans med nybildade Vattenmöllekommittén, sedermera Föreningen vattenmöllans vänner.

Fram till vårt besök i juli 2022 har 3,5 miljoner kronor lagts på projektet genom diverse bidrag. Lika mycket motsvarar värdet av oavlönat arbete under de senaste 18 åren, enligt Claes Gudmundson.

Givetvis kan man undra om drivkraften bakom dessa avsevärda ideella insatser.
– Den här kvarnen är ett tidsdokument, förklarar Claes Gudmundson.

Där har vi drivkraften som i en liten ask.

Eyal står vid ingången till den restaurerade vattenmöllan.

Återskapade vattenmöllan. Häftigt att se på plats.

 

Vacker omgivning

Tillsammans med tre andra besökare står vi och betraktar strandängarna runt möllan. I sluttande bäckravinen mot Öresund porlar det stilla. Det prunkar av ängsblommor, vilket korna tycks uppskatta. Stenkast bort mot havet är det gott om havsfåglar i och vid stranden. Vår ciceron ger oss tecken att gå in i den heliga graalen.

Kvarnen är återuppbyggd så när som på kvarnsten. Verkligen en fröjd att studera på nära håll. Det hade förstås varit kul att se den i drift.

För allt i världen hade nog även Claes Gudmundson velat det. Efter en testkörning med vatten från en trädgårdsslang vet han att kvarnen kan göra sitt jobb. Men för att visa tidsdokumentet för allmänheten behövs tillgång till bäckvattnet – kvarnen behöver 100 liter i sekunden, alltså ingen småpotatis. Och därtill behövs ett tillstånd, om än bara för en halvtimme. Tillstånd dröjer för att myndigheterna vill säkerställa att salamandrar och laxöringar som leker i vattnet inte tar skada. Tills dess var god dröj.

När kommer vattenkvarnen att kunna visas i drift?
– Om två år, hoppas vi, säger han.

Tills dess får vi beundra underverket alldeles stilla. Det räcker långt.


Två år senare

Vid vårt återbesök två år senare är vår ciceron Hasse Hansson. Hasse förärades med utnämningen Årets Möllebo 2022 just för hans outtröttliga engagemang i föreningen Vattenmöllans Vänner, som återskapat Krapperups gamla vattenmölla från 1758. Ambitionen att visa vattenmöllan i drift finns kvar, men ännu saknas tillstånd från Länsstyrelsen, berättar han.

Naturligtvis är det inte tal om regelrätt produktion, utan om kulturhistoriska visningar för den intresserade allmänheten.

Och nu får vår lycksaliga grupp – ett tiotal personer i mycket blandade åldrar – en kort visning. Ty uppenbarligen vet Hasse hur man får kvarnen att snurra. En våg av spänning sveper över publiken då han släpper fram vatten från en behållare utanför vattenmöllan och vattnet porlar genom vattenhjulet. Hjulet rör sig inte en millimeter. Efter någon minut händer det. Hjulet snurrar i maklig och ändå självsäker takt till allas oförställda beundran. Ett par minuter och några hundra liter vatten senare återgår vattenhjulet till dess vila. Vad som händer i framtiden får vi se. I augusti 2024 skickar föreningen ånyo en ansökan till Länsstyrelsen om ett tillstånd att köra kvarnen med vatten från den närliggande dammen. Vi håller andan.

Hasse Hansson visar besökarna hur kvarnen fungerar.

Här har Krapperups gamla vattenmölla fått vatten på sin kvarn och – äntligen snurrar kvarnstenen!

 

Den pittoreska bäcken vid vattenmöllan.

Vattenmöllan ligger ett stenkast från Öresund.


Fakta

Du vet väl att vattenmölla är skånska ordet för vattenkvarn. Mjölnaren heter då möllare på skånska.

Läs mer:  Information plus öppettider på Föreningen Vattenmöllans Vänners hemsida.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

4 svar

  1. Ewa skriver:

    Vad är det för adress till möllan? Hittar den inte ens på föreningens hemsida (hamnar bara på föreningens adress som är en villa).

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Möllan ligger i slutet av en mindre väg som heter Vattenmöllan och ligger en bit utanför Mölle (GPS-koordinater ungefär 56°16’6″N 12°30’36.7″E). Kommer man med bil finns en liten parkering/vändplats precis innan man passerar den gång- och cykelväg som finns på den gamla banvallen. Från Mölle är det drygt 1,5 km till fots längs gångvägen till möllan.

  2. Hasse Hansson skriver:

    Tack för en trevligt skriven artikel. Såg den först nu, ett år efter publiceringen.
    Kan tillägga att arbetet går framåt och att brandkåren var här för några månader sedan och spolade vatten in i intagsrännan. Detta för att testa maskineriet. Två korta videos finns på vår hemsida, http://www.vattenmollan.se

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Tack för informationen! Jättekul att höra att den mödosamt rekonstruerade vattenmöllan numera bevisligen är funktionsduglig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.