På verklighetsflykt till en blommande ljunghed på Bjärehalvön

Det är lätt att bli överväldigad av lila blommande ljung. Här är vi på besök på Lya ljunghed på Bjärehalvön. En perfekt verklighetsflykt.

 

Blommande ljung borde upplevas åtminstone en gång i livet. Omge dig med vidsträckt, lila blommande ljunghed. Låt dig överväldigas. Låt det svindla till av naturens skönhet.  

 

Förord

Att överväldigas av naturens skönhet är en smal sak. Det svåra är att hitta platsen. Platsen där ljungen blommar så rikligt och så vackert att det nästan gör ont. Vi har hittat platsen: Lya ljunghed på Bjärehalvön. En liten egen värld på en höjdplatå 180 meter över havet. Som sagt är platsen liten, inte i närheten av den berömda ljungheden Lüneburger Heide i Tyskland där det går att vandra både väl och länge och som vi besökt och skrivit om. Lya ljunghed är en liten, koncentrerad och fantastiskt fin ljunghed som lämpar sig bäst för att slå sig ner för att uppleva och vila i skönheten. Omfamna gärna detta mikrokosmos med medhavt fika. Och låt den förbli vår lilla hemlighet.

Eyal omsluten av det sköna.

 

Lya ljunghed

För omkring 500 år sedan blev ljungen trädlös genom svedjebruk. Nuförtiden är det länsstyrelsen som idkar naturvårdsbränning ”för att gynna de växter och insekter som trivs på den öppna ljungheden”.

Det tackar vi för.

Dagen är fulländad. Smäktande morgonsol vars mjuka glans förmår ljungen att stråla. Bara för oss. Så tidigt är ingen annan här. In genom grinden och genast en tanke: vad ska vi göra här? Frågan är förstås felställd. Ingenting ska vi göra. Bara uppleva. Ta in. Omfamna skönheten.

Lilla, lila backen vi nalkas är så tyst att flugornas, humlornas och binas surr dominerar. Enligt Skånes länsstyrelse bor ovanligt många törnskator här. Men det är sensommar och fåglarna är för det mesta tysta. Även törnskatorna, vars namn beror på att de brukar spetsa sina bytesdjur på taggar och törnar. Visst låter det som en saga. Det hade vi också tyckt, om vi inte med egna ögon sett en törnskata spetsa en slända på törnar.

Lugnet till trots råder full aktivitet bland insekterna. Bina samlar ihop till ljunghonung, färggranna fjärilar som amiral fladdrar runt och suger i sig nektar. Syrsorna spelar i extas. Vi gör ingenting. Bara slår oss ner nedanför kullen med den praktfullaste ljung och fikar. Medan Kerstin fotograferar lägger jag mig raklång i gräset och förlorar mig i en behagfull verklighetsflykt.

Så småningom packar vi upp vår picknickkorg och förser oss omgivna av blommande ljung, liten blåklocka, allsköns nektarsugande fjärilar och surrande bin och humlor. Vi förnimmer solstrålarna. Vi förnimmer fläktarna från Laholmsbukten. En myra kryper på mobilen. En fluga slår sig ner på min fot. Total avkoppling råder. Både för mig och flugan.

Hängande i luften en fråga: hur kommer det sig att denna lilarosa skönhet kan trollbinda och skänka ro så fulländat. Svar någon?

Blommande ljung in i minsta detalj.

Här jobbas det flitigt med produktion av ljunghonung.

Är inte denna nässelfjäril vacker, så säg.

Även här en nässelfjäril, men med vingarnas undersida.

Eyal förlorar sig i en behagfull verklighetsflykt.


Läs mer

Vi parkerade på naturreservatets norra parkering, precis invid ljungheden. Det går också att vandra eller cykla från Båstad, är drygt 5 kilometer. Enklast är att följa Skåneledens markeringar.
Information om Lya ljunghed hittar du på länsstyrelsens hemsida.

Andra upptäcktsfärder på Bjärehalvön vi skrivit om hittar du här.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.