En liten vandring med aha-upplevelse

I Borgen naturreservat i Vallåkra finns mycket att utforska. Höjdpunkten är nog branten av sandsten och stenkolsförande skifferleror.

 

Sällan har vi upplevt en sådan koncentrerad omväxling på en så liten yta. Så är det i Borgen naturreservat i utkanten av byn Vallåkra i Helsingborg kommun. För allt i världen missa inte branten av sandsten och stenkolsförande skifferleror i reservatets södra del. Och hittar du spår efter dinosaurien Plateosaurus är du riktigt duktig.

 

I dinosauriernas fotspår

Naturreservatet är rätt litet, bara 30 hektar. Men ack så koncentrerat och mångfacetterat. Här kan du uppleva både natur pur och pur naturkultur. Och mycket mittemellan. Som inledningen. Så snart du har ställt bilen vid Borgen naturreservat kommer du att märka det. Vägen går ner till en grönskande bäckravin, förbi den mycket sevärda Wallåkra stenkärlsfabrik med anor från 1860-talet. Tänk att den sex meter långa växtätande dinosaurien Plateosaurus trampade på dessa sandiga och leriga marker för bara 200 miljoner år sedan!

Många fossila fotavtryck från dinosaurier hittades under 1970-talet i ett lertag i närheten. Enligt Länsstyrelsen i Skåne ska man fortfarande kunna se ett av de förstenade dinosauriefotspåren. Vi upptäckte inga markerade spår. Hoppas du har bättre flyt!

Leran som används i tillverkningen av stengods i Vallåkra.

 

Grönskande oas

Däremot ser vi lerhögen och i bäckravinens täta växtlighet letar vi efter orkidén skogsknipprot, som ska finnas här. Bra tillgång på vatten gör underverk med växtlivet. Det uppskattar inte minst ett 30-40-tal fågelarter som häckar här. Allt från bofink till näktergal, svarthätta och stenknäck.

Trolsk stämning vilar över bäckravinen, med porlande ljud, mossklädda stenar och trädstam och väldig rotvälta i bäcken.

En del kulturhistoriska spår från lertäktens storhetstid ligger så att säga i dagen. Som den tydligt markerade slamrännan. Andra spår ligger bokstavligen under ytan. Som spåren efter täktverksamheten, vilka har vuxit igen med en snårig naturskog.

Trolskt vattendrag med näckrosblad och tät grönska.

 

Fornborg

Några hundra meter efter lerhuset går vi under järnvägen på en gångbro. Nästa bro går över en å med gula näckrosor. Återigen omsluts vi i naturens kokong. Skarp höger och en brant – men kort – uppförsbacke på en kulle. Snart står vi uppe på en platå och beskådar platsen där borgen från järnåldern stod. Den fungerade som försvarsanläggning för folket i trakten, enligt Länsstyrelsen i Skåne.

Vid platån finns stora ekar och askar. Både bord och bänkar. Men ingen utsikt. Bara så du vet.

Rundvandringen fortsätter neråt. Vi viker av till vänster och återvänder så småningom mot startpunkten genom bäckravinens djungel, med susande grenar, porlande och fågelkvitter i öronen.

Platån där borgen en gång stod. Perfekt för en fikapaus.

 

Kulturhistorisk aha-upplevelse

Nästan framme vid Wallåkra stenkärlsfabrik tar vi till vänster för en liten avstickare. Snart är vi med om något som får tiden att stå stilla: en flera meter hög brant av sandsten och stenkolsförande skifferleror. Speciellt för detta välbevarade spår efter en lertäkt är att leran och sandstenen ligger lager på lager. Helt öppet att beskåda.

Ovanför branten balanserar ett antal smala björkar och sälg. Där bidar de sin tid fram till nästa erosion.

Vid  foten av väggen hittar vi bitar av packad lera. Till synes en sten. Men det är nog packad lera och sandsten. Materialet är poröst och lätt att bryta.

En aha-upplevelse. Branten i den gamla lertäkten där du tydligt kan se de olika lagren av lera och sandsten.

 

Wallåkra stenkärlsfabrik

Härifrån återstår inte många steg till stenkärlsfabriken. Fabriken är fortfarande i drift, men hämtar leran någon annanstans ifrån. Utställningslokalen är lika pedagogisk vacker att bese. Inne fryser vi inte. Ugnen är ställd på 230 grader inför ugnsöppningen veckan efter. Värmen känns i hela kroppen. Och temperaturen stiger för varje litet steg i trätrappan. Väl uppe i ateljén är värmen nästan outhärdlig. Bäckravinens sv alka känns väldigt långt borta.

Sannerligen mycket omväxling att uppleva iett naturreservat på 30 hektar.

Ugnen i Wallåkras stenkärlsfabrik är 230 grader varm under vårt besök. Vi fryser inte.

Ateljén i Wallåkra.

Stengods att beundra och kanske till och med köpa.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringen vid Wallåkra stenkärlsfabrik.

Längd: Cirka 2,5 kilometer
Höjdmeter: +/- 30 meter
Tid: Under timmen.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.