På spaning efter en rar fjäril

tryfjäril

Tryfjäril i all dess härlighet!

 

Hur vet vi att det är sommar? När fjärilar fladdrar på en sommaräng på jakt efter nektar. Då känns livet närmare fulländat. I dag ska vi på spaning efter dagfjärilar. I åtanke har vi en väldigt vacker fjäril. Det är bara ett litet problem.

 

Tryfjäril

Vi drömmer om att få se tryfjärilen. Den lär nämligen vara väldigt vacker. Problemet är att den är “starkt hotad” och rödlistad, enligt SLU:s artdatabank. Den sägs finnas bara på ett enda ställe i Sverige. Och de fåtal fjärilar som ändå finns där visar sig bara om väderförhållandena är de rätta. Det ska vara soligt och helst även vindstilla.

Inte kan vi rå över vädret, men vi hänger med på en exkursion som KOF, Kullabygdens ornitologiska förening, organiserar. Exkursionen leds av kunniga Lars Bergendorf och Tommi Sandberg. De vet exakt runt vilka björnbärsbuskar tryfjärilen brukar hålla till. Men än ska vi inte dit.

 

“Uppvärmning”

Först något som skulle kunna kallas för en “uppvärmning”, om jag får lov att låna uttrycket från idrottsvärlden. Ändå fortlöper spaningen inte helt utan spänning.

Platsen är naturreservatet Järavallens söder om Landskrona. Vi inleder vår spaning vid Saxtorpssjöarna i reservatets östra del. Enligt prognosen skulle det blåsa en del, och det gör det också. Ändå glimtar solen emellanåt och då börjar fjärilarna “dansa” och äta på nektar med deras sugsnabel.

Tack vare alla kunniga i gruppen, inte minst exkursionsledarna, beskrivs inte fjärilarna enbart som vackra. De får ett namn. Dess rättmätiga artnamn.

Först ut vid hallonbuskarna är rapsfjärilen. Det syns tydligt på svarta ribbor på bakre undersidan, förklarar exkursionsledaren Lars Bergendorf.

Hur kommer det sig att du är så intresserad av fjärilar?
– Det berodde på Nationalnyckeln om dagfjärilar, som gavs ut 2005 av Artdatabanken. Jag läste den. Sedan var det klippt.

Vår kunnige exkursionsledare Lars Bergendorf tröttnar aldrig på att svara på våra nybörjarfrågor. Stort tack för det!

Ingen i gruppen skulle vilja förfördela några insekter så vi håller utkik även efter sländor. Experterna pekade på större sjötrollsländor, sjöflicksländor, större kustflicksländor liksom nyförvandlade ängstrollsländor.

En slåttergräsfjäril vilar sig på en tistel och vinklar sig mot solen som fjärilar tydligen gör.

Solen värmer ängarna bredvid varpå dofterna kliver fram.
– Det doftar gulmåra som i barndomens somrar, säger Kerstin.

Ytterligare ett tiotal fjärilsarter träder fram. Det artar sig sålunda rätt väl.

Det fikar vi på och utbyter åtskilliga munterheter – runt ett långbord vid ängarna. Fjärilarna fortsätter alldeles säkert att förse sig ur allsköns växter, men när kaffet flödar socialiseras det trevligt. Mycket trevligt till och med.

Dagens första fjäril – rapsfjäril.

Vilka stora ögon du har, större ängstrollslända!

Påfågelöga har så vackra ”ögon”.

 

Möte med tryfjärilen

Vi kliver in och ut ur bilarna och byter lokal. Lars Bergendorf leder oss till ett ställe där tryfjärilar syntes till häromdagen. Vi skulle nöja oss med en enda fjäril!

Skogsstigen passerar en väldig rödek. Vindstilla är det. Sol väntar vi på. För ett ögonblick förnimmer jag några regndroppar på kinden. Men nej. Något regn blir det inte. Solen har letat sig fram genom en glugg. Resten är magi. En tryfjäril sätter sig på en björnbärsbuske med till synes gränslös fördragsamhet mot oss nyfikna. Sannerligen är vi omättliga och vill svälja fjärilen med ögonen. Fjärilen är påfallande stor, vingspannet är 48-59 millimeter, enligt Wikipedia. Ovansida är mörkt brun, nästan svart, med vita fläckar. Undersidan är orangebrun – väldigt vackert – med vita fläckar.

Vi tittar andlöst på denna fagra fjäril. Och njuter.

Tryfjärilen fladdrar i väg och visst liknar flygsättet pappersflygplans, som Lars Bergendorf påpekar. Tryfjärilen verkar inte skygg för oss, utan återvänder, om och om igen. En bra stund stannar vi till, och upplever tre tryfjärilar.

Med tanke på att det finns 19 300 arter dagfjärilar i världen kan 14 arter som visat upp sig för oss under exkursionen låta magert. Men vi har sett tryfjärilen! Vi har sett tryfjärilen! Det har vi och livet känns närmare fullkomligt.

Som sig bör en sommardag i livet i Sverige.

Tryfjärilen är visst svag för björnbärsblommor.

Tryfjäril från ovansidan är minst lika fin.


Litet bildgalleri

Ljungblåvinge.

Luktgräsfjäril.

Mindre guldvinge.

Mindre purpurmätare.

Ängsmetallvinge.

Kanske en mörkfläckad skorpionslända.

Den något ovanliga sidenblombock.

Okänd, men finfin fluga.

Ännu en för oss okänd hjälte.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.