Bräcke mölla i Kullabygden ger mersmak

Bräcke mölla i Kullabygden tronar på en kulle med vidöppen utsikt över Öresund. På sommaren är denna charmiga mölla öppen vissa dagar.

 

Få väderkvarnar har en så vidöppen havsutsikt. Få väderkvarnar bakar eget och så välsmakande bröd. Överhuvudtaget finns det få väderkvarnar som fortfarande kan mala mjöl. Av alla dessa anledningar passade vi och besökte Bräcke mölla i Kullabygden i nordvästra Skåne. Vi blev charmade.

 

Vidöppen havsutsikt

Ja, vi ser rätt. Vi är inte i Holland, utan i vackra Kullabygden. Och ändå! Bräcke mölla tronar på en kulle 40 meter över havet. Lägg till väderkvarnens, eller möllans som man säger i Skåne, 18 meter så närmar vi oss landmärke-status. En beundransvärd byggnad som blickar ut mot Öresund och Danmark. En hägring som inte går någon förbi.

Så många gånger gick vi på banvallen intill havet och blickade förbi ett gult vajande rapsfält upp mot Bräcke mölla. Knappt förmådde vi slita blicken från denna vykortsvackra vy. Vid några tillfällen tog vi beslutsamma steg upp för den sugande backen ända upp till möllan.

Men möllan var stängd. Vi fick hålla tillgodo med utsikten.

 

Bakgrund

Kullens Hembygdsförening spelade en nyckelroll i möllans tillblivelse. Platsen kan tyckas som klippt och skuren för en väderkvarn så vindutsatt som den är. Men på stenåldern var det förmodligen offerplats. Första möllan här fanns 1656, vilken både byggdes om ett antal gånger och byggdes ny ett par gånger. Branden 1946 satte en punkt för tre sekel med väderkvarn. Eller så var det bara en parentes i historien?

För i februari 1980 flyttades nuvarande möllan hit, när transporten var möjlig för att marken var frusen. Möllan är byggd i Småland i mitten av 1800-talet: mycket behövdes göras. Uppföra ny grund, ordna med nya vingar, segel och mycket annat. Genom hembygdsföreningens försorg har kvarnen rustats upp så till den grad att det går att använda den.

Havsutsikt från möllan.

 

Feststämning

I dag är det sommar och då är möllan öppen vissa söndagar. Feststämning känns i luften. Väderkvarnen är i full gång! De 18 meter långa vingarna snurrar! Medlemmar från Kullens Hembygdsförening är det gott om och man känner sig välkommen att stiga in i möllan. Vi stiger in – med en träbricka runt halsen. Brickan är till för att hålla koll på antalet besökare och undvika trängsel i de trånga gångarna. Som tur är brickan mycket lättare att hänga runt halsen än möllans kvarnstenar. Enligt Wikipedia väger kvarnstenarna 1,5 ton.

Inne i möllan råder full aktivitet. Nyfikna besökare undrar. Värdar svarar. Råg siktas. Marie står i broloftet och ställer formar med deg i ugnen samtidigt som en alldeles nybakt limpa ligger på bordet och sprider väldoft. Jag håller om den som en bebis, den är varm och lite porös som nybakt brukar vara.
– Jag var barnmorska. Att baka bröd är lite grand som att förlösa en bebis, säger Marie med glimten i ögat.

Från broloftet går vi ut och beundrar utsikten samtidigt som vi aktar oss noga för att inte hamna under de snurrande vingarna. Vyerna över Öresund nedanför och Danmark mittemot är betagande.

Genom trånga trappan fortsätter vi ända upp till kvarnstenarna. De maler på, gör sitt jobb som det aldrig funnits industriellt tillverkat mjöl.

Så här ser det ut när kvarnen snurrar.

Mjölsorterna som mals i Bräcke mölla under vårt besök.

Eyal köper en rykande varm limpa av Marie.

 

Blev en pannkaka

Tillbaka med fast mark under fötterna betalar vi för brödet. Utanför möllan möter vi Lasse Blychert från Kullens Hembygdsförening.

Han talar varmt om Ölandsvetet.
– Det är en gammal sort där hela kornet mals utan att plocka bort något. Perfekt för pannkakor!

Lasse Blychert från Kullens Hembygdsförening rekommenderar pannkakor av ölandsvete. Tack för tipset, Lasse!

 

Efterspel

Tio minuter senare sitter vi på en bänk och smakar på det nybakta brödet vid en damm i närliggande Krapperups slottspark. Vi smakar väl och länge. Det smakar himmel. Snart är det dags för pannkakor. Bräcke mölla ger verkligen mersmak!

Brödet från Bräcke mölla smakar mumma.


Läs mer:

Information om Bräcke mölla och öppettider hittar du på Kullens hembygdsförenings hemsida.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

4 svar

  1. Peter Sandell skriver:

    Ett stort tack för er artikel om Bräcke mölla.
    Det ger oss som arbetar med möllan förnyad energi att fortsätta med vårt underhåll och våra öppna visningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.