Ute i solen året runt – så gör vi

Eyal njuter för fullt av solen – med lagom mycket kläder.

 

Vi är ute och rör på oss varje dag under hela året. Det blir många och långa dagar i solen, både i Sverige och på Mallorca. Vi vistas mycket i solen, vare sig vi vill det eller ej. Självklart vill ingen av oss få hudcancer. Hur skyddar vi oss? Det beskriver vi i detta inlägg.

 

Vi älskar sol och värme!

Vi blir pigga och glada och mår riktigt bra av sol och lagom värme. Därför spenderar vi många sköna vintermånader på Mallorca. Och vandrar, beundrar naturen och njuter av livet. Inte sällan är vi ute åtta timmar i solen. Ibland längre. Även om vintrarna på Mallorca är milda så kan vissa dagar liknas vid svensk högsommar. Alltså helt underbart! Samtidigt är vi medvetna om risken för hudcancer. Här får du svaren på hur vi tänker kring solandet.

 

Använder sunt förnuft

Strålsäkerhetsmyndigheten, myndigheten vars uppgift är att utvärdera solandet strikt utifrån risken för hudcancer, har utfärdat en rad rekommendationer. Rekommendationerna går ut på att minska exponering för UV-strålning, eftersom UV-strålning ökar risken för att utveckla hudcancer hos personer med känslig hy. Starkast rekommenderar de att undvika solen helt och hållet 11-15. Du kan läsa deras rekommendationer här.

I livet är saker och ting sällan svart eller vitt. Så är det också med exponeringen för solen.

I dagarna har DN publicerat en artikel om forskning från senaste åren om solandets positiva hälsoeffekter. Enligt DN-artikeln kan solande leda till en rad positiva hälsoeffekter. Från frisättning av D-vitamin i huden till minskad risk för hjärt- och kärlsjukdom och typ 2-diabetes. De aktivt solande lever också längre än de som undviker solen.

“Ickesolande verkar vara en riskfaktor av samma dignitet som rökning”, säger professor Pelle Lindqvist.

För att tillgodogöra sig dessa positiva effekter gäller det att exponera sig för solen just när den är som starkast. Annars tränger tydligen inte UVB-strålarna igenom, enligt Pelle Lindqvist. Du kan läsa artikeln i sin helhet här.

Forskaren i artikeln hävdar att solandets positiva hälsoeffekter i normala fall överstiger risken för hudcancer. Alltså det gäller att ta det goda tillsammans med det onda. Framför allt gäller det, tycker vi, att använda sunt förnuft. Och måttfullhet. Vad gör vi konkret?

 

Så skyddar vi oss mot solen

Vi är ofta ute hela dagen lång. Många gånger finns ingen skugga när solen står som högst på en vandring. Därför har vi tänkt till lite extra för att skydda oss. Så här gör vi:

  • Har keps eller solhatt på huvudet.
  • Skyddar ögonen med solglasögon. Vi använder cover-solglasögon med ordentligt sidoskydd, eftersom de är lätta att sätta på våra ordinarie glasögon.
  • Använder långbyxor och långärmad skjorta. Utmaningen är att anpassa klädernas färg och material till temperaturen för att inte blir överhettad.
  • Använder solkräm med medel eller hög solskyddsfaktor där kläder inte skyddar, främst ansikte.
  • Vi rör på oss hela tiden, ligger aldrig utsträckta och solar oss (det har vi inte tålamod för). Antagligen minskar det överexponering av enskilda ställen på kroppen.
  • I möjligaste mån fikar vi i skuggan när solen är stark. Detta är speciellt viktigt vid stränder och vid snöfält i bergen, eftersom exponeringen för UV-strålning där kan vara mycket stor.

Kerstin är rustad för en härlig dag i solen. Solglasögon och hatt ska förstås på igen när fotot är taget.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.