Rapport från den Lilla Världen: En stunds verklighetsflykt bland rara orkidéer

Häng med på en verklighetsflykt bland rara orkidéer och ängsblommor!

 

Dagens tema är verklighetsflykt bland orkidéer.


I den Stora Världen pågår ett krig sedan den 25 februari 2022. Denna fruktansvärda tragedi tynger oss. Små vardagliga händelser i den Lilla Världen ger oss kraft. Under denna vinjett återkommer vi här på bloggen med rapporter från vår Lilla Värld.


Zackows mosse

Vi äntrar mossen på spången som sträcker sig över ett ringlande vattendrag. Vid första anblicken kan denna inhägnade lilla våtmark tyckas föga märkvärdig. Svårtillgänglig liten plätt som ligger långt ifrån allfartsvägar och utan vare sig lek- eller grillplats.

 

Långtråkigt.

Såvida du inte är naturintresserad. I så fall vill du säkert veta lite mer om platsen. Varsågod:

Mossen är 0,4 hektar gammal slåttermark bräddfylld av skyddsvärda ängsblommor, snäckor och orkidéer. Några av arterna i detta skyddade Natura 2000-område finns bara där i nordvästra Skåne. Mossens heligaste graal är det inhägnade rikkärret med de mest skyddsvärda arterna. Här får inga nötkreatur beta, inte ens under strängt kontrollerade former som på övriga mossen. Här röjs sly och små buskar med liar av Naturskyddsföreningen Kullabygden vilken ansvarar för bevarandet av Zackows mosse.

Jag kan näppeligen komma på ställen bättre lämpade att fly undan den Stora Världen än Zackows mosses mikrokosmos.

En slända klamrar sig fast för en vilostund.

 

Mikrokosmos att fly till

Så snart vi har gått in över spången och är inne på mossen är vi fast, fjättrade i en fridfull bubbla. Den yttre världen existerar inte. Här finns små växter, gröna buskar och träd runt mossen. Våra skyddsmurar.

Med andra ord, här skyddas rara växter vilka i sin tur skyddar den som vistas här.

Med andra ord: en symbios mellan naturen och människan.

Gökblomster är en riktig skönhet.

Orkidén vaxnycklar.

 

Heliga graal

Nyfiket skyndar vi oss till rikkärret. Det är försommar, är det några rara växter hemma? Ja, en del växter ger sig till känna och visar sig villigt för oss. Vetskapen om att de är skyddsvärda får oss att tassa med hjärtat i halsgropen mellan jordiga pölar, ängsblommor och orkidéer som vaxnycklar och gulyxne.

Lättnaden av att lämna rikkärret kan liknas vid en återlämning av en hyrbil i prima skick: en förnimbar lättnad.

Den sällsynta orkidén gulyxne. Att njuta andäktigt.

Denna orkidé tror vi är en ängsnyckel.

 

 

Fika i en fredlig värld

Vi slår oss ner vid ett av borden, förser oss ur matsäcken och lyssnar. Fågelsången omsluter oss från alla håll, som om sångfåglarna försöker att överträffa varandra. Mest fascinerande är kanske härmsångaren vars läten emellanåt är de mest fantasifulla. Kanske en härmning av afrikanska fåglar som lämnade avtryck? Om vi blundar förflyttar vi oss kanske till savannen i ett enda huj? Eller till en fredlig värld utan vare sig krig eller vapen?

Det gäller att våga drömma. Dagdrömma. Och förnimma den Lilla Världen.

För här händer ständigt saker. I det lilla. En fågel som kan vara koltrasthona med en mask eller två i näbben flyger närgånget ovanför oss. Sedan sätter den sig och vilar en stund på det närmaste trädet. Och så om och om igen. Flyger ovanför oss. Vilar. Kerstin fotograferar fågeln, som senare visar sig vara en stare. Varför gör den på detta vis?

Kanske är det en signal. Människa dags att gå tillbaka. Du kan inte bevista den Lilla Världen i all oändlighet.

Det skulle jag vilja. Stanna i Zackows mosse i evinnerlig tid. Utan pockande oro och bekymmer (det där med tak över huvud, värme och mat ordnar sig ju alltid). Men vi tror oss förstå vinken, och lämnar motsträvigt detta fridfulla mikrokosmos.

För den här gången.

Fikastund i Zackows mosses mikrokosmos. Här kan man drömma om en fredlig värld.

 


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

 1. Peter wärme skriver:

  Fantastiskt fina kort ni har fått och visar upp. Visst har ni använt en riktig kamera (ej kameran på mobilen) tipsa gärna om vilket objektiv ni använt..
  Tack för en trevlig blogg med massa fina bilder.
  Vh Peter

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Tack för din kommentar! Vi använder mest en systemkamera med några år på nacken, men på bloggen finns även bilder en del bilder tagna med mobilkamera och en äldre kompaktkamera. Viktigare än exakt vilken kamera man har är att ”träna”, genom att ta många bilder och lära sig vad som blir bra och mindre bra. Inte minst viktigt är att lära sig kameran möjligheter, exempelvis vilka inställningar som finns och hur de bäst kan användas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.