Rapport från den Lilla Världen den 10 april

Solen går upp och ner varje dag. Ändå blir det ofta magiskt.

 

Dagens tema är solnedgångar.


I den Stora Världen pågår ett krig sedan den 25 februari 2022. Denna fruktansvärda tragedi tynger oss. Små vardagliga händelser i den Lilla Världen ger oss kraft. Under denna vinjett återkommer vi här på bloggen med rapporter från vår Lilla Värld.


Solen går upp och ner varje dag. Det är något vardagligt. Ändå blir det aldrig tråkigt. Varje solnedgång är unik, ofta magisk. För allt i världen vill vi inte missa en enda solnedgång!

 

Jävligt bo vid havet

Alla som har bott vid Skånes västra kust känner väl till hur det är om vintrarna. Blåsigt, dimmigt och alldeles underbart. För hur jävligt vädret än månde vara, hur hårt kölden nyper i kinderna och går genom märg och ben så finns det åtminstone ett glädjeämne: solnedgångar vid havet. Är solnedgångar verkligen så speciella?

 

Svar: ja!

Även utan att fråga alla par som flockas vid kusten känns romantisk laddning i luften. Speciellt vid fagra solnedgångar kan hjärtat skälva av svallande känslor. Måhända förnimmer vi en ursprunglig längtan till en outgrundlig, men oändligt vacker horisont. Och är man lite observant, och inte så lite intresserad av fåglar, märker man att sjöfåglarna kan bli alldeles till sig så snart solen är på väg ner och dagen lider mot sitt slut. Som om den väntande natten varslar om livets slut och det lilla som återstår av dagsljuset, och därmed livet, ska levas fullt ut. Intensivt. Som om det inte blir någon morgondagen. Småskrakarnas parningslek blir ivrigare. Knölsvansparen svetsas samman och bildar ett hjärta i havet. Fåglarna som ännu inte hittat en partner ter sig allt mer desperat kärlekskranka.

Knölsvanens simtur ett skälvande ögonblick innan solen försvinner i havet.

I den stunden känner vi oss så lyckliga att vi har varandra. Och över det vederkvickande tillskottet av frisk luft, inte minst när vintervindarna blåser snålt. Och ändå! Vi vill inte missa en enda solnedgång. För vem vet någonting om livets förgänglighet. Kanske ska man leva som sjöfåglarna verkar göra. Fullt ut, intensivt. Som om nästa solnedgång kan vara den sista.

Eftersom solnedgångarna är olika för varje dag är det omöjligt att välja bara en bild. Håll till godo med ett begränsat urval av årets solnedgångsbilder!

 

Solnedgångsbilder i urval


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

6 svar

 1. JoY skriver:

  Så många vackra solnedgångar och inte vill man missa någon solnedgång. Även soluppgångarna är fantastiskt vackra, gäller bara att vakna tidigt.

  • PåUpptäcktsfärd skriver:

   Ja, soluppgångarna är också fantastiskt vackra. Då gäller det som du skriver att vakna tidigt – och att bo på rätt ställe.

 2. SonjaS skriver:

  fina, vackra bilder>3, tack!

 3. bmlarsreseblogg skriver:

  Oh. vilka fina bilder. Nu var jag inne och läste på er blogg om Nederländerna i tulpanblomningens tid; På onsdag börjar vår resa dit ner. Tack för härlig inspiration!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.