Krapperup tjusar alla årstider

Krapperups underbara park och stiliga slott med de sjuuddiga vita stjärnorna är mycket sevärda året om.

 

Krapperup i nordvästra Skåne är ett eget litet universum med tjusigt slott, välskött park med exotiska träd och mycket mer. Förvisso kan vi inte gå på en bal på slottet, men vi nöjer oss med en promenad i slottsparken. Det är aldrig trist, bara underbart – oavsett årstid! 

Det kvittar att vi aldrig får inbjudan till en bal på Krapperups slott. Bara vi får begagna parkens välkrattade gångar, ströva runt rosenträdgården och de spännande lövträden från hela världen eller studera de oskygga gräsänderna i den sagolika dammen. Vi är förtjusta i att promenera i varenda en av parkens 45 hektar.

Och det får vi för att Krapperup alltid är öppet. Och är sevärt alla årstider.

 

Vår i Krapperup

På våren tar allt levande ett hisnande skutt. Vitsipporna skjuter upp ur jorden, rhododendronblomning överväldigar medan ramslöken förför genom dess distinkta doft. Mest berusande är nog vitsippornas vidsträckta mattorna. Kerstin och jag brukar slå oss ner och fika på en vitsipsmatta under bokarnas trädkronor med fåglarnas uppsluppna sång i öronen. Då känns livet fulländat.

Sedan strövar vi längs slottsparkens gångar och utforskar exotiska trädarter som jättelönn, sibiriskt korkträd, valnötsträd, äkta kastanj, robinia, libanonceder och blodbok och japansk blodlönn. Det slutar med att lyckan tar överhanden och man vill ta hela världen i sin famn, eller åtminstone en robinia. Träd mår vi bra av. Prova att ligga på gräsmattan under det äkta kastanjeträdet så ska du se vad som händer inombords.

Eller varför inte låta sig omfamnas av grönska i gångar flankerade av häck och rhododendron under blomningstiden. På våren byts blommor ut så det finns alltid en praktfull blomning att vila ögonen på.

Förstås får vi inte glömma de allt som ofta speglande dammarna som bebos av gräsänder. Några dammar har träbroar som fulländar sagan.

På våren öppnas också stegvis kaffestugan, museet, konsthallen, gårdsmuseet och slottsboden, med bl a marmelader, bröd och kakor.

Trots lite kyla kan Eyal inte låta bli att mysa omgiven av en vitsippsmatta i Krapperups bokskog.

Ramslöken doftar förföriskt lite senare under våren.

Krama en robinia mår man bra av.

 

Sommar i Krapperup

Parken och träden är underbara! Rosorna i rosenträdgård förför. Vid sommarregn står träden givetvis till tjänst och beskyddar en, linden har ett speciellt gott öga till oss.

Det är gott om folk i kaffestugan, museet, konsthallen, gårdsmuseet och slottsboden vilka håller öppet fullt ut. Vad sägs om att fika vid ett bord under en äkta kastanj?

Rosor hör sommaren till (liksom sommarregnet vars droppar pryder blomman).

På väg till Krapperups kaffestuga.

Ett av gårdsmuseets fyndiga föremål.

Tiden står stilla vid Krapperups rogivande dammar.

Omfamnad av grönska under sommaren.

Gräsänderna simmar på en prydlig rad i den grönskande dammen.

 

Höst i Krapperup

När träden iklär sig dess färggranna höstliga skrud träder tystnaden in. Och höstmagin tar över Krapperup.

Under ytan finns det ändå liv. Guldidarna i dammarna är dock antagligen alla uppätna av storskarvarna (2020, enligt Helsingborgs Dagblad). Låt oss hoppas att praktkarparna som efterträder dem klarar sig bättre.

Den japanska blodlönnen tar på sig höstskruden. Är det inte vackert?

Höst i Krapperup.

Samma gång som tidigare – fast under hösten.

Sagolik höst.

 

Vinter i Krapperup

Tystnad råder hela vintern lång med endast få besökare. Träden och gångarna skyddar ofta från vindar. Det är närmast kontemplativt att vandra runt i slottsparken bland avlövade träd och betrakta isen på dammarna. Med riktig flax lättar snö upp vinterns inneboende mörker. Och snart är det vår igen!

På vintern tar naturen ett steg tillbaka varpå byggnaderna kliver fram ännu tydligare.

 

Slottet

Kan beses utifrån året om. Slottsguidning för grupper förekommer normalt, (kräver föranmälan), men är inställda i skrivande stund, augusti 2021. Det finns även flera andra trevliga byggnader intill slottet, exempelvis ett gårdsmuseum, en konsthall, en kaffestuga och en länga med rabatter fyllda med dagliljor och trädgårdssolbrud.

Slottet är omgivet av djupa vattengravar med lodräta stensatta sidor som anlades av Mourids Clausen Podebusk efter nordiska sjuårskrigets slut 1570. En annan charmig detalj är de sjuuddiga vita stjärnorna som omger fönstren och pryder slottets väggar. Denna kritstensdekoration tillkom omkring 1620 under Henrik Gyldenstiernes tid.

År 1667 köptes godset av Maria Sophia De la Gardie och kom i svensk ägo. Under hennes tid upprustades huvudbyggnaden och flyglarna byggdes, varigenom anläggningen förändrades till ett barockslott.

Under skånska kriget bodde Karl XI på Krapperup ett par månader och skänkte slottet kunglig glans. Slottets nuvarande utseende är huvudsakligen till följd av en omfattande renovering som Petter Gotthard von Kochen lät göra 1750-60.

Sist, men inte minst: Hundkyrkogården. Tidigare ägare hade förkärlek till hundar, vars gravar återfinns i hundkyrkogården i utkanten av parken vid picknickplatsen.

Ingången till historiespäckade Krapperups slott.

Slottet omges av en vattengrav.


Läs mer

Mer information om Krapperup hittar du på Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsens hemsida.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.