Upplev keramiken i Höganäs!

Välkommen att utforska keramikens högborg! Här kommer våra tips.

 

Höganäs är i det närmaste synonymt med keramiskt hantverk. Vill du lära dig mer om dessa hantverk och kanske köpa något? Läs våra tips!

 

Keramik – energislukande

Gruvepokens glansdagar är sedan länge svunna i Höganäs. Stadens sista kolgruva, schaktet Prins Gustav Adolf lades ner 1961. Ändå kommer Höganäs för evigt att förknippas med gruvdrift, vars kol utgjorde förutsättningen för den energislukande tillverkningen av keramiska material vid bränning av lerkärl.

Fotspåren efter gruvepoken har delvis sopats undan, av ett 40-tal gruvhål kan ett enda gruvschakt skådas. Detta undanskuffade och illa bevarade gruvhål ligger under en segelduk och kan skymtas genom ett galler. Har inte industriella kulturklenoder förtjänat ett bättre öde?

Om vår jakt efter spår från gruvepoken – och tiden – som flytt kan du läsa i ett tidigare inlägg.

Eftersom Höganäs är vida känt som en keramikens högborg kunde man föreställa sig att staden hyser storskalig produktion av keramik. Dessvärre: fel, fel, fel. Det som säljs under det kända varumärket Höganäs Keramik tillverkas inte längre i Höganäs utan i Asien. Glädjande nog finns det fortfarande ett 30-tal lokala keramiker, öppna ateljéer, butiker och verkstäder som håller det keramiska hantverket levande. Det är lokalt producerad keramik som vi tipsar om i detta inlägg.

 

Tips 1: Keramiskt center i Höganäs

Om jag hade begränsat med tid för keramiska upptäcktsfärder skulle jag lägga den på Keramiskt center (fritt inträde). Varför? Där finns en utställning om det traditionella saltglaserade lergodset från Höganäs liksom en utställning med konstkeramik. Dessutom kan du köpa keramik från keramiker i nordvästra Skåne. Vill du prova på att dreja eller gå en hel kurs? Även detta kan de stå till tjänst med.

Medan vi botaniserar bland ett handfat i glaserad keramik, ett kohuvud och allsköns koppar, krus och krukor lär vi oss ett och annat om saltglasyren. Som att  den i sig är färglös. Vilken färg krukan får bestäms av leran. Besöket ger definitivt mersmak!

Mer information om öppettider, utställningar etc hittar du på Keramiskt centers hemsida.

Historik bakgrund till keramiken i Höganäs på Keramiskt center. Mycket pedagogiskt upplagt!

Den hågade kan även anmäla sig till en kurs i keramik.

 

Tips 2: Höganäs museum och konsthall

Fokus ligger på historisk keramik både från Sverige och utlandet, med föremål så gamla som från 1500-talet. Med andra ord, här har den historiskt intresserade mycket att hämta, och mycket mer än bara om keramik! Bland höjdpunkterna, missa inte Jonas Högströms skulptur av keramikkonstnären Åke Holm på innergården, Åke Holms mycket illustrativa alster därinne, den historiska trädgården som liknar en tidsmaskin och inte minst den permanenta utställningen med Peter P Lundhs attiraljer, den legendariske fotografen bakom Mölles famösa genombrott bland societeten.

Mer information om öppettider, inträde och utställningar hittar du på Höganäs museum och konsthalls hemsida. Inträde 60kr för vuxen (2021).

Inne i museet bakom denna vackra fasad finns en hel del historisk keramik.

Jonas Högströms skulptur av keramikkonstnären Åke Holm i museets innergård.

 

Tips 3: Fabriksbutik Höganäs Saltglaserat

Här håller keramikkonstnären Anders Johansson den gamla hantverkstraditionen vid liv. Av naturliga skäl är urvalet inte lika mångfacetterat som på Keramiskt center, men med lite flyt kan man se konstnären arbeta.

Mer information om öppettider etc hittar du på: saltglaserat.se

Saltglaserat kärl i fabriksbutiken Saltglaserat. I bakgrunden skymtar en av de gamla brännugnarna.

 

Tips 4: Besök någon av keramikerna i Höganäs kommun

I kommunen finns ett 30-tal keramiker, öppna ateljéer, butiker och verkstäder som för keramikens 200-åriga tradition vidare. Flera av dem kan du besöka. För mer information och en karta, se Höganäs kommuns webbsida.


Läs mer om våra upptäcktsfärder i Höganäs

På spaning efter den gruvtid som flytt.
Offentlig konst i Höganäs.
Hus i Höganäs.
Vandra från Höganäs till Viken.
Vandra från Mölle till Höganäs.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.