Ta en rospromenad med lyckorus

Kerstin laddar upp glädje under vår rospromenad i Fredriksdals hänförande rosarium.

 

Nu är det sommar, nu är det sol. Nu är rosorna som mest praktfulla och doftande, nu tar vi en rospromenad med lyckorus. Därför har vi gått på upptäcktsfärd bland rosorna i och runt Helsingborg. Häng gärna med.

 

Fredriksdals rosarium

Fredriksdal är friluftsmuseum och botanisk trädgård mitt i Helsingborg (läs om vårt tidigare besök här). När rosorna blommar lockar dess rosarium många besökare. Även om de moderna rosorna blommar långt in på hösten så kulminerar säsongen i juli. Under vår vallfärd i början av juli exploderar luften av förföriskt sötaktiga dofter och rosariet prunkar av hundratals sorters rosor. Inombords sjunger själen.

Rosornas doft går inte att värja sig emot. Ur hjärnans tidlösa doftceller tränger sig barndomsminnen fram. Den alltid lika blida tanten och farbrorn i vars täppa och trädgård jag tillbringade eftermiddagarna efter skolan för över ett drygt halvsekel sedan. Trädgården prunkande av rosa rosor. Ack, dessa underbara världens fagraste och mest väldoftande! I varje fall om vi ska lita på mina barndomsminnen fullt ut. Av rosorna kokades rosensaft som jag vid enstaka tillfällen andäktigt fick smutta på.

Ett 50-tal år senare gör sig barndomens lyckorus påmind när Kerstin och jag strövar omkring som berusade genom små doftmoln i Fredriksdals rosarium. Inte ska ni tro att det bara är vi tu turturduvor som finner dofterna oemotståndliga. Rosariet befolkas av besökare i den mogna åldern vars uppsyn utstrålar upprymdhet. Inte nog med det, bina vältrar sig i väldoften och berusar sig på blommornas nektar.

Är inte Lady of Shalott som rosen heter stilig så säg!

Denna ros ser kanske inte så mycket ut för världen, men doftar himmel.

Praktfulla Valdemar.

 

 

Doft eller utseende?

I närmare rusigt tillstånd söker vi efter den finaste rosen ur ett överdådigt utbud av hundratals rosor. Snart inser vi vilken rävsax vi har hamnat i. Ta exempelvis Agatha. Det är kanske inte den präktigaste rossort vi har skådat, vi skulle kunna räkna upp en lång lista med till utseendet vackrare rosor, som dock inte doftar så mycket. Agathas doft faller vi pladask för!

Alltså vackrast är kanske inte nödvändigtvis bäst, i varje fall på tal om rosor.

Låt oss ta ett helt annat exempel: tulpaner. De doftar inte och ändå blir vi själaglada av deras färgsprakande former. Väldoftande rosor blir man inte bara glad av, man blir lyckorusig. I varje fall vi två. Och blir man inte det så har man kanske inte träffat på den rätta rosen. Om inte Agatha gör verkan prova Celsiana eller någon av de andra tills du hittar din egen favorit.

Detta letandet slipper humlorna. De hymlar inte om deras favorit: Frankfurt, runt vilken de kretsar som om det inte funnes någon morgondag.

Eyal förförs av Agathas väldoft.

Fredriksdals rosarium.

 

Sofiero slottsträdgården

Säg lyckoruset som varar för evigt. Så småningom (efter ordentligt fika) har vi slitit oss från Fredriksdal och styrt kosan till Sofiero. Även här hittar vi rosor att frossa i, om än inte riktigt i paritet med Fredriksdal. Ändå har Sofiero nästan alltid nya blommande glädjeämnen så man går inte tomhänt därifrån.

Även Sofiero har stiliga rosor.

Det blir inte sämre av lavendel som sällskap.

Dofterna lockar fjärilar.

Visst liknar dessa glada blommor clowner?

 

Skåne rosornas rike

Nog är klimatet i Skåne gynnsamt för växter i allmänhet och rosor i synnerhet. För att förföras att rosornas charm är det bara att ströva runt i vanliga villakvarter. Och njuta. Att njuta av livet behöver inte vara krångligare än så.

Rosor prunkar lite varstans i Skåne, som här i Arild.

Rosor bland trähusen i Mölle.

Även Höganäs har gott om fantastiska rosor.


Andra blommor på bloggen

Vill du ser fler blommor så kolla här:
– Alpblommor från Österrike
– Alpblommor från Schweiz
– Vinterblommor på Mallorca


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. Men åh så mycket vackert 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.