Varning för fästingar!

Så här försöker vi skydda oss mot ett av Sveriges farligaste djur, fästingen, när vi vandrar. Inte helt vattentätt, men snyggt, eller hur?
Sommaren är festlig årstid för oss som vandrar och rör oss mycket ute i naturen. Om det inte vore för ett pyttelitet blodsugande djur som kan förstöra festen: fästingen. Fästingen är inte bara ett av Sveriges minsta djur, utan också ett av de farligaste, med tanke på att bettet kan orsaka hjärninflammation eller andra otrevliga sjukdomar. Läs tipsen om hur du kan skydda dig och vad du kan göra vid ett bett.
Vi älskar djur!
Kerstin och jag älskar djur och natur, men inte alla djur. Det finns undantag: fästingar. Låt oss vara brutalt ärliga: Vi älskar inte fästingar! Dessvärre tycks de älska oss, de kan inte få nog av oss. Till varje pris vill de känna oss in på bara huden för att hämta några droppar av vårt åtråvärda blod som souvenir. Under sommaren brukar Kerstin få några enstaka fästingar, men jag brukar aldrig få några. Kanske avskräcker vitlöksdoften.
Denna sommar (2021) tycks jag dock duga mer än väl. Antalet fästingar som Kerstin och jag med gemensamma krafter plockat bort ur mig under två dagar överstiger vida alla fästingar jag har härbärgerat under hela mitt liv fram till dessa två dagar. Hur kommer det sig? Det är det rådande vädrets fel, med mycket regn och hög luftfuktighet.

Smala stigar med ymnig växtlighet försöker vi undvika under fuktiga, varma dagar.
Beroende av fuktighet
Så här skriver Naturhistoriska riksmuseet: “Fästingar är beroende av fuktighet för sin överlevnad. Eftersom de äter, eller dricker blod, relativt sällan får de vanligtvis inte i sig tillräckligt med vätska med födan utan måste ta upp vatten från omgivningen. De kan extrahera vatten från luften när den relativa fuktigheten är 80-96%.
När fästingar sitter en bit upp på till exempel ett grässtrå och väntar på ett förbigående värddjur dunstar vätska från dem. Då och då måste de klättra ner och tanka vatten eftersom luftfuktigheten är störst närmast marken.
Med stigande värme blir det allt svårare för fästingar att få tillräckligt med vätska. Varma och torra somrar minskar därför fästingarnas aktivitet.”
Lömskt geni
I grunden är fästingen nog ett geni, ett “lömskt” geni. Ett av fästingens genidrag är att använda litenheten som styrka och smyga sig på en som en tjuv om natten. Enligt Naturhistoriska riksmuseet sitter de gärna i “grässtrånas topp eller i låga buskar där de med utsträckta framben lätt kan haka sig fast på ett passerande värddjur”. Kerstin och jag är alltså “passerande värddjur”, i varje fall ur fästingens synvinkel.
Det andra genidraget är en sinnrik förmåga att bita utan att det märks. Hur? Så fort fästingen biter sig fast, sprutar den in ett bedövningsämne som finns i saliven. Simsalabim kan den jobba på omärkt och suga blod så mycket den vill. (Källa: Naturhistoriska riksmuseet.)
Sjukdomar
De mest förekommande sjukdomarna till följd av fästingbett i Sverige är borrelia och TBE. Skillnaden mellan dessa två sjukdomar är stor. Borrelia är en bakterieinfektion medan TBE är en virusinfektion. Borrelia finns i dagsläget ingen vaccin mot, men kan behandlas med penicillin. TBE-vaccin finns.
Läs mer om borrelia på Folkhälsomyndighetens hemsida.
Läs mer om TBE på Folkhälsomyndighetens hemsida.
Tips: Så kan du skydda dig mot fästingbett:
- Undvik gräs- och buskvegetation när det är fuktigt. Håll dig i stället till ställen utan undervegetation, exempelvis breda stigar i skogen (perfekt soliga dagar) och sandstränder.
- Heltäckande klädsel. Långärmad tröja, långbyxor och strumpor (vi brukar stoppa in byxorna i strumporna).
- Heltäckande skor, helst stövlar.
- Mörka kläder drar till sig färre fästingar (fast det bör vara lättare att upptäcka dem med ljusa kläder).
- Kontrollera kläderna regelbundet. Borsta bort eventuella fästingar.
- Gör en ordentlig inspektion hemmavid.
- Duscha och kamma håret. Inte sällan sitter fästingarna på huvudet hos barn, speciellt vid öronen och i hårfästet.
Källor: 1177 och Folkhälsomyndigheten.

Breda stigar utan undervegetation är ett av våra sätt att undkomma fästingar.
6 tips: Så gör du vid fästingbett:
- Ta bort fästingen så fort som möjligt, ju längre fästingen biter sig fast desto större risk att få i sig smittämnen.
- Ta tag om fästingen så nära huden som möjligt och dra den långsamt rakt ut. Vrid inte, eftersom detta kan göra att mundelar bryts loss och fastnar i huden.
- Smörj inte fästingen med fett eller nagellack, eftersom detta kan få fästingen att ”kräka” ur sig smittämnen.
- Tvätta bettstället med desinfektionsmedel. Tvätta händerna med tvål och vatten.
- Ifall inte hela fästingen lossnat, vänta några dagar och försök igen.
- Kontrollera huden där du blev biten. Vid en påtaglig rodnad inom några veckor eller om du exempelvis får feber, huvudvärk eller känner dig sjuk på annat sätt, bör du kontakta läkare.
Källor: 1177 och Folkhälsomyndigheten.
Låt festen fortsätta
Som du ser finns det mycket du kan göra för att motverka problem med fästingar. Så ta till försiktighetsåtgärder – speciellt vid fuktigt väder – men låt inte fästingen förstöra vandringsfesten. Sommaren är ju underbar, men kort. Ha en underbar vandring!

Antagligen inga fästingar på sandstranden.

Garanterat fästingfritt.
Text: Eyal
Bild: Kerstin