Vandring i Fulltoftas svunna kulturlandskap

Gott om svalkande skog och referenspunkter från ett svunnet kulturlandskap under vandringen runt Fulltofta.

 

Följ med på en sommarvandring genom ett svunnet kulturlandskap vid Fulltofta. Här finns gott om både svalkande skog och referenspunkter från ett svunnet kulturlandskap. Så låt oss slukas av skogen och landets historia för några sköna timmar!

Magnhildsrundans blå markeringar tar oss till en grusväg flankerad av skog och andra växter. Viker till höger in på en skogsstig där vinden susar genom trädkronorna. Bokskogen är så vidunderlig! Finns en bättre plats att fly till en varm sommardag?

Vårt skogsbad fulländas med ingredienser som vattendrag, spänger, mossklädda stenar och givetvis fågelkvitter. Skogen befolkas av flera praktfulla bokar och en urgammal trädruin. Denna gamla döda ek har klarat sig undan röjning i hundratals år tydligen då den legat på en gräns mellan två ägor. Ett litet mirakel. Eller tur.

Träden skänker svalka under den varma sommardagen.

 

S:ta Magnhilds källa

Vidare genom lövskog och vi snubblar över S:ta Magnhilds källa, som har förlänat rundan dess namn. Men så mycket till källa är det dock inte, en rännil med närmast stillastående vatten. Likväl ett rop från ett svunnet kulturlandskap bräddfullt av historia.

Mest hela tiden vandrar vi genom skogens gröna kokong. Svalt och skönt denna varma sommardag. Vilket rop hör vi nu? Flankerade av mossklädda murar på båda håll uppenbarar sig snart husruiner. Vittnesbörd om en tidigare bosättning: Kulleröd. Enligt en skylt övergavs huset för 100 år sedan. Tänk att ett sådant fint hus (skylten innehåller en bild) förvandlats till ruin på så kort tid. Är detta ett smakprov på naturens kraft?

Generellt välmarkerade vandringsslingor i skogarna runt Fulltofta.

 

Linnekull

Spår efter kulturlandskap finns både här och där – mossklädd stenmur och husruiner är två exempel. Som på så många andra ställen i Europa har urskogarna nog fått maka på sig vid jordbrukets intåg. När jorden utarmades av jordbruket i några hundra år kom man till insikt om skogens förtjänster. Eller var det planer om skogsbruk som drev fram storskaliga skogsplanteringar? I varje fall fort skulle det gå, så några lövskogar var det inte tal om. Det vittnar granskogen vi passerar om. Mest glada är kanske fåglarna som sjunger oupphörligt.

Framme vid ännu en referenspunkt från det förgångna, Linnekull. Av torpet består endast ruiner efter ett par tjocka väggar. Något murbruk måste ha använts för att hålla dessa stora och små stenar samman under årens gång. Med lite fantasi kan man föreställa sig detta bastanta torp omgivet av fruktträd, som ännu finns kvar. Här intill körsbärsträd, äppelträd och fingerborgsblomma slår vi oss ner vid ett picknickbord och begrundar denna svunna beståndsdel av Sverige – som det en gång var. Nu är det blott ruiner efter ett övergivet torp. Vad säger det oss om dagens Sverige? Om den stundom romantiska längtan efter livet på landet “som det en gång var”?

Hur som helst känns det en smula märkvärdigt att kika in i allas vårt gemensamma förflutna. När den dagsfärska morotskakan ätits upp visar det sig att under fruktträden ligger en hund begraven – eller andra tamdjur.

Rester från torpet vid Linnekull.

Trivsam fikastund i Linnekulls kulturhistoriska omgivning.

Något motvilligt lämnar vi denna sommardoftande tidsmaskin och knallar vidare genom skogen. Förresten är det inte en, utan flera skogar, och varje skog har dess egna karaktär, och fågelägg. Några stigar går upp och några går ner. Ibland är stigarna så smala och växtligheten framfart så ohejdad att vi nästan sväljs av växtriket. Är det något att streta emot eller bejaka?

Förbi barnens ekskog i Fulltofta, en inhägnad nyplanterad skog för att skydda mot rådjur och andra djur där gulsparven upprepar dess karaktäristiska drill. Så småningom syns Fulltofta naturcentrum och dammen bredvid.

Det verkar inte vara någon rusning till Sveriges kulturella vagga. Några andra vandrare har vi inte sett på hela tiden.

Gott om granskog.

 

Tips på utflykt: Ringsjön och Gäddängen

Är du i Fulltofta missa inte sjöarna i Fulltoftas närhet. Ringsjön är den stora medan Gäddängen är betydligt mindre och välbesökt av sjöfåglar.

Bilen parkeras vid Fiskarehus och vi tar en liten tur på några hundra meter till plattformen vid Gäddängen. Skrattmåsar och sothöns i stora mängder, inklusive söta ungar. Några knölsvanar med ungar. Drygt hundra meter bort klättrar vi upp i ett fågeltorn för en överblick över Ringsjön. Knölsvanar med ungar guppar i vattnet. Trutar vilar i en stor grupp lite längre bort. I området kan man med fördel stanna för en picknick i en naturskön omgivning.

Gäddängen med alla dess fåglar.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Parkeringen vid Fulltofta naturcentrum.

Längd: Runt 9 kilometer
Höjdmeter: +/- cirka 60 meter
Tid: Runt 2 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Tips: Vandringen utgör ungefär hälften av den rundvandring som kallas Magnhilds runda. Kan med fördel kompletteras med andra halvan av rundan som du kan läsa om här.

Läs mer:
Läs om alla våra vandringar i Skåne.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.