Våra tips för att överleva varma vandringsdagar

Vandringens lyckostund en het sommardag, ett svalkande dopp i havet.

 

Går det att förgås en het dag? Det var en enkel fråga. Svar: självklart, folk dör av värme varje sommar, speciellt äldre och svaga. Men hur överlever man en het dag om man älskar att vandra? Det är en betydligt svårare fråga.

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Detta talesätt tål de flesta väderslag, från regn och rusk till sträng kyla. Bara du tar på sig rätt plagg, ofta varmare eller regnbeständigare, så är problemet fixat. Men en riktigt het sommardag sätts det mesta ur spel, tiden är ur led, talesättet likaså. När hettan och luftfuktigheten slår till på allvar efterfrågar jag varken dåliga eller bra kläder. Snarare vill jag ha på mig så få kläder som möjligt – med anständigheten och vissa plagg i behåll.

Trots hettan vill vi som alltid vandra!

 

Het vandring i Kullaberg

Vi befinner oss i Kullaberg. Sommarsäsongen har inletts, vädret är fantastiskt varmt och det är gott om besökare överallt. Utom där vi traskar, i Kullabergs vackra bokskog. Av och till kommer en välkommen vindpust och ibland tränger sig en liten solstråle förbi den massiva skogen. Annars råder välsignad skugga i detta skogens rike. Som vanligt följer vi en lagom lunk som vi kan hålla länge och vi följer den genom skogen. Emellanåt småpratar vi. För det mesta spar vi på energin och lyssnar på fåglarnas ljud, dessa underbara djur syns sällan efter lövsprickningen, men hörs desto mer!

Bokskogars svala skugga är som gjorda för vandringar varma sommardagar.

 

Många prövningar

I värmen flyter tiden som i en dvala. Kullar är det gott om i Kullaberg. Också i skogen. Kullarna märks, ty hjärtat dunkar hårdare som en signal om att lätta på gasen för att hålla sansen. Livet är en sansad in- och utandning. Krångligare ska det inte vara att vandra, eller leva. Mitt i värmen anbefalles koncentration, just därför. För i skogen är det gott om hinder, nivåskillnader, stickande buskar, stenar och grenar på oväntade ställen. Minsta brist på uppmärksamhet kan sluta i ett skrubbsår.

Återstår den största prövningen: en brant nerförsbacke. Här kan priset för en snedsteg blir ännu hårdare, brutna ben. Som vanligt gäller det att ta ett litet steg i taget, att ta ett stort kliv över ett liggande träd i taget. Att andas och ta in omgivningen. Ett oupphörligt tiggande fågelljud ekar ur ett dött träd. Blickstilla hejdar vi oss och ger det tid. En större hackspett med mat i näbben flyger till ett av hålen och matar en unge som för en liten sekund upphör med det tiggande ljudet. Snart är fågeln ute på jakt efter ny mat varpå det tiggande ljudet ekar ur hålet igen.

Den större hackspetten matar sin unge (syns i hålet med lite ansträngning).

 

Vårt paradis

Nu är vi framme vid vårt lilla paradis, en vik med småstenar och stora klippor. Vi sliter av oss kläderna och hoppar i havet. Kylan kommer som en chock. Kroppen vänjer sig efter en liten stund och det känns bara oändligt skönt. Liggande raklånga i det grunda vattnet spejar vi över havet, klipporna och skogen bakom.

I lugn och ro äter vi, fikar och tar igen oss i klippans svalkande skugga. Kerstin sätter sig en liten stund på en solvarm klippa när havsbrisen varit väl kylig. Livet känns fullkomligt och nästan meningsfullt.

Sommarlycka. Hav, klippor och grönska.

Eyal tar igen sig i klippornas skyddande skugga.

En vilostund vid havet.

 

Våra 9 överlevnadstips:

Trots värmerekord och drypande svett vandrar Kerstin och jag även varma dagar. Hur överlever vi? Vi följer några enkla tips:

  • Viktigast av allt är att känna sig helt frisk och kry. Är man minsta sjuk ska man ha det svalt och skönt hemma.
  • Ha gott om vatten och drick dubbelt så mycket som vanligt. Du tappar vätska även utan att känna dig törstig. Se till att återställa vätskebalansen.
  • Glöm inte solhatten, du vill helst slippa solsting.
  • Börja tidigt och undvik att utsätta dig för solen under de varmaste timmarna.
  • Välj en sträcka med gott om skugga. En lövskog är bland det bästa att vandra i en het sommardag.
  • Välj en lagom lång och enkel sträcka, räkna med att du inte orkar lika mycket som vanligt. Huvudsaken att vandringen blir av, det måste inte bli ett rekord.
  • Kombinera gärna vandringen med bad. Att svalka kroppen en het dag är hälsofrämjande och kan till och med ge lyckokänslor.
  • Pausa gärna, men alltid i skugga. Om du badar ta ett dopp och sätt dig sedan i skuggan.
  • Njut av värmen, snart är den över! Sommaren är ju som bekant kort.

Glöm inte hatten!


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

6 svar

  1. emolis skriver:

    Vi vandrade runt Kullaberg i går. En smula dåraktigt kanske med tanke på värmen, men väldigt vackert och härligt ändå. Tacksamt med skogsvandring, men kanske lite väl mycket uppför (och nerför), framför allt eftersom vi även svängde ner till Nimis. Det gick åt 4,5 liter vätska var och en stor glass i Mölle 🙂 Men 25 km (och 150 våningar) var nog ändå i mesta laget en varm dag som denna. Nästa etapp på Öresundsleden får nog bli i lite svalare väder ändå.

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Vilken fantastisk prestation, inte minst med tanke på värmen! Toppen att ni såg till att dricka ordentligt och glassen var er verkligen väl unt. Nu verkar det som att vädret blir lite svalare, och kanske bättre för lägre vandringar. Vilken etapp tänker ni ta härnäst?

      • emolis skriver:

        Vi vandrar ju Skåneleden, delled för delled, och nu har vi Öresundsleden kvar (och Vattenriketleden, men den är ju långt från färdig) och ordningssinnet i oss gör att etapperna måste vandras i ordning 🙂 Så etapp 4 mellan Mölle och Höganäs hoppas vi på i helgen som kommer… om det blir svalare!

        • PåUpptäcktsfärd skriver:

          Jättekul att ni vandrar alla etapper på Skåneleden! Sträckan mellan Mölle och Höganäs är verkligen jättetrevlig med sina strandängar och stränder. Det kanske kan bjuda lite emot för vänner av ordning (vilket även vi är), men sträckan kan med fördel gås i riktning från Höganäs mot Mölle. Då har man nämligen Kullaberg i blickfånget under hela vandringen, i stället för Höganäs industriområde. Ett annat tips är att på vissa håll avvika lite från Skåneleden och i stället gå lite närmare vattnet. Lite svårare att gå kanske med ojämnt underlag, men det ger mer havskänsla och i bästa fall även djurliv. Dock är det nu betande kor på sina håll, så de gäller det också att ha koll på. Ha en härlig vandring!

  2. Verkligen så himla bra tips! Jag skulle även vilja lägga till ett tionde tips om att vara noga med solkrämen då man lätt svettas bort den i värmen 😉

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Ja, solkrämen ska man absolut tänka på under soliga dagar. Tack för din kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.