Omtumlande utlåtande från obducenten

Nu har gåtan om den döda tumlaren på stranden äntligen fått sin lösning.

 

För tre månader sedan var vi med om en omtumlande upplevelse: vi fann en död tumlare på stranden utanför Höganäs. Omgående anmälde vi fyndet till Naturhistoriska riksmuseet. Nu har utlåtandet från obduktionen av tumlaren kommit. Det är minst lika omtumlande.

 

Många frågor

Det enda säkra var att tumlaren var död. Kadavret verkade vara i gott skick, med bara få skador möjligen efter asätare. Men vad var dödsorsaken? En naturlig död eller sjukdom? Eller hade tumlaren fastnat i ett fisknät, vilket lär förekomma. En avskuren stjärtfena väckte misstankar om en inblandning av människans hand. Men säkert kunde vi inte veta. I över tre månader har dessa frågor hängt i luften. Nu har ett e-mail från Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) dumpit ner i vår mailbox.

 

Slutgiltigt svar

I mejlet finns en rapport med en talande rubrik: “ Utlåtande. Viltobduktion, slutgiltigt svar.”

Med torr och koncis prosa besvarar utlåtandet våra frågor.
“Obduktion
Tumlaren var en ung hona (122 cm lång) i gott näringstillstånd.”

Alltså både en naturlig död och sjukdom kan uteslutas.

Utlåtandet fortsätter:
“Vid yttre undersökning sågs stjärtfenan vara avskuren. Runt huvudet, strax bakom blåshål och ögon sågs ett linjärt märke i huden (nätmärke). På ryggfenans främre kant fanns ett hack ca 1/3 upp från fenans infästning till kroppen (nätmärke). På både framfenor och kvarvarande delar av stjärtfenan sågs ytterligare hack och linjer vilka skulle kunna utgöra nätmärken. Vidare påvisas skador från asätare (fågel). Vid undersökning av de inre organen sågs lungorna vara vätskefyllda med stabilt vitt skum i större luftvägar och blåshål. Lungförändringarna är karaktäristiska för drunkning.”

 

Tydlig diagnos

“Diagnos: Bifångst
Kommentar: Förändringar som sågs vid obduktion överensstämmer med bifångst i fiskeredskap.”

Det står alltså tydligt att läsa att tumlaren har fastnat i ett fisknät och till följd av detta drunknat och dött. En ung hona i gott näringstillstånd har dött alldeles för tidigt. Sorgen som vi kände spontant vid upptäckten gör sig ännu en gång påmind.

 

Sista fråga

Det är sorgligt att ett ungt djur som utgör en viktig del av den marina livsmiljön drabbas av en prematur död. Uppenbarligen är fisknät ett trubbigt och oprecist verktyg. Vi frågar oss om det görs tillräckligt för att minimera risken för att tumlare ska fastna i fiskarnas nät.

Just denna fråga ger SVA:s utlåtande inget svar på.

En fröjd att se en livs levande tumlare. Och en sorg när en ung tumlare behöver sätta livet till alldeles för tidigt.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.