Vandra pilgrimsleden från Falköping till Varnhem

Eyal vandrar på en av getryggarna vid vackra Hornborgasjön på pilgrimsleden mellan Falköping och Varnhem.

 

En vandring längs pilgrimsleden mellan Falköping och Varnhem är en fröjd för ögat. Vid fågelparadiset Hornborgasjön slingrar vägen genom kulturlandskap med böljande gröna kullar och getryggåsar. Och väl framme vid Sveriges äldsta kristna gravplats och gamla klosterkyrka får vi gåshud av historiens starka närvaro.

 

Minne för livet

Vi har delat upp den här sträckan i tre etapper. Du gör precis som det faller dig in, tar alla etapper på en och samma dag eller tar en etapp om dagen och låter intryck smälta över natten på ett övernattningsställe på vägen. Tips om mat och logi finns i faktarutan längst ner. Oavsett hur du väljer, missa inte etapp 3. För oss har den blivit ett minne för livet.

Körbärsblom i kulturlandskapet vid Hornborgasjön.

 

Etapp 1: Vandra från Falköping till Gudhems kyrka

Efter en mjukstart vid Sankt Olofs kyrka i Falköping dunkar hjärtat ett par kilometer senare. Backen upp går genom Mössebergsparken vars gulliga trävillor med snickarglädje och skyltar som ”öfverläkaren” och ”kamrerare” vittnar om kurparkens svunna glansdagar för ett drygt sekel sedan. Väl uppe på platåberget Mösseberg på drygt 300 meter omfamnas vi av öppna vyer, fågelsång, grönska. Ett lugn inträder.

Steg för steg skärps sinnena och vi noterar detaljer. Längs stigen blommar vitsippor under gamla hasselsnår, ek och bok. Någon enstaka vätteros. Ett nykläckt fågelägg ligger på en mjuk bädd av gräs och mossa. En sångare fladdrar i vinden uppe i en sälg. Tänk att en liten fågel kan sjunga så högt!

Snickarglädje i Mössebergsparken i utkanten av Falköping.

Vitsippor väcker varma vårkänslor under pilgrimsvandringen.

Efter en granskog går en ridå upp och avtäcker böljande gröna kullar med maskrosor, tusenskönor och förgätmigej. Kulturlandskapet runt oss präglas av betesmark, mossklädda stenmurar, stenrösen och gammal odlingsmark. Vi går på platåberget med allt öppnare vyer tills vi måste hejda oss. Framför oss står några vindpinade bänkar i en halvcirkel och ett enkelt träkors. Vinden, pulsen och närvaron tilltar. I blickfånget har vi den lantliga nejden, Hornborgasjön och Gudhems kyrka.

Efter en nedstigning kommer vi den lantliga omgivningen nära och går förbi ett pärlband av gårdar. Över de gröna fälten bredvid oss flyger ett par tranor. En röd glada dyker ner vid en åker. När luften doftar rostad spannmål är bageriet Knäck & Bräck bredvid. I fjärran syns Gudhems vita kyrka. Framme vid kyrkan beträder vi kulturhistoriska marker omgivna av gröna kullar med betande kor. Här finns drottning Katarina Sunesdotters sista vilorum och spår efter ett nunnekloster som grundades 1160. Systrarna levde i kyskhet och fattigdom, däribland Arns stora kärlek Cecilia Algotsdotter – i varje fall i Jan Guillous trilogi om Arn Magnusson. Av klostret återstår ruiner efter altare, valvbågar och en luftig öppning upp mot himlen.

I närheten finns inkvartering (se faktarutan längst ner) eller så tar du ett djupt andetag och tar nästa etapp.

Utsikt från platåberget Mösseberg.

Gudhems kyrka och klosterruin – kända från Jan Guillous triologi om Arn.

Drottning Katarina Sunesdotters sista vilorum vid klosterruinerna intill Gudhems kyrka.

 

Etapp 2: Från Gudhems kyrka till Hornborga

Från Gudhem tar vi en grusväg med gårdar som fortfarande idkar aktivt jordbruk, främst köttbönder. Rum efter rum öppnas i det böljande landskapet med maskroskantade betesmarker. Här ett rum med gamla stenmurar. Och här med gammeldags mjölkkanna. Faluröda stugor. Ett vasstak alldeles grönt av mossa. En damm. Körsbärsträd i full blom. Förföriskt doftande hägg. Och är man alldeles tyst hör man binas surr.

Efter en kontemplativ sträcka med skog och jordbrukslandskap utmed vägen gör sig historien ännu en gång påmind. Vid unika fornminnesområdet Ekornavallen hittar vi olika typer av forngravar, några ända sedan stenåldern. Härifrån är det bara ett par kilometer markerad led till Hornborga, där det finns möjlighet till både kost och logi.

Not: Ibland föreslås i stället att andra etappen fortsätter till Naturum Hornborgasjön. För den som vill övernatta på vägen är dock Hornborga ett bättre val eftersom det där finns övernattningsmöjligheter. Det är cirka 6 kilometer mellan Hornborga och Naturum Hornborgasjön.

Vägen slingrar sig fram genom det böljande landskapet.

Körsbärsblom.

Vägen kantas av gullvivor.

 

Etapp 3: Vandra från Hornborga till Varnhem – ett minne för livet

Dessa bördiga marker har odlats i generationer. Jordbrukslandskap och gårdar passerar vår väg i några kilometer tills vi så småningom kommer in i en sagovärld. Här på Vässtorpsåsen vandrar vi mellan getryggåsar och dödisgropar från istiden med hundratals blommande körsbärsträd i det småkulliga landskapet alldeles nära Hornborgasjön.

Vi går på strandängar, spänger och träbroar över porlande vattendrag och märker att fåglarna trivs i denna näringsrika slättsjö. Från Dopping-gömslet får vi full insyn i skrattmåsarnas liv och leverne på en konstgjord ö bredvid. Vilket himla liv de ställer till med!

Framme vid spegelblanka Hornborgasjön.

Vårglädje. Ängslada omgiven försommarblommor alldeles intill Hornborgasjön.

Ett fynd utmed stigen.

Efter att ha njutit av den vackra sjöutsikten måste vi göra en liten avstickare. Naturum vid sjön är oemotståndligt. Huset är arkitektoniskt vackert, och vilande på pålar i sjön är det praktiskt taget inbäddat i naturen. Närheten till fåglar är påtaglig. Vi går på träbron mot fågeludden med vassen vajande bredvid. En flock grågäss äter på fältet medan en ensam sothöna simmar lugnt i vattnet. Tranor landar. Knölsvanar håller koll på reviren.

Med sjön bakom oss går vi upp i ett böljande kulturlandskap med hagar, stenmurar och små gårdar, däribland museigården Heljesgården. Så småningom är vi uppe på platåberget Billingen och kan på sina håll låta oss överväldigas av utsikten.

Framme vid ett mindre vattenfall vars vatten rinner ner under en bågformad bro i trappor som naturen själv format i kalkstenen. Vattnet porlar vidare i en murad kvarnkanal som vi går över på en liten träbro. Fältet intill utgjorde inspelningsplats till en av Sveriges mest påkostade filmer, Arn – Tempelriddaren (2007-2008).

Museigården Heljesgården.

Öppen utsikt från platåberget Billingen.

Gulliga röda stugor på väg mot Varnhem.

Framme vid ett mindre vattenfall vars vatten rinner ner under en bågformad bro i trappor som naturen själv format i kalkstenen.

 

Fascinerande fynd i Varnhem

Pilgrimsvandringen närmar sig målgången i Varnhem. En porlande bäck omgiven av frodig grönska och mossklädda stenar skänker eftermiddagen trolskt skimmer. Får betar fridfullt på en kulle som inhyser Sveriges äldsta kristna gravfält. I slutet av stigen kantad av förgätmigej, gullvivor, smörblommor och viol finns en liten röd grind. Bakom grinden väntar ett av Sveriges mest fascinerande fynd, Kata.

Vi går in i den moderna informationsbyggnaden vid Kata gård, uppkallad efter den mäktiga kvinnan som styrde gården under vikingatiden för drygt tusen år sedan. Byggnaden skyddar ruinerna av gårdens kyrka medan glasgolvet ger maximal inblick in i det förgångna. På så sätt kommer vi kusligt nära Katas välbevarade skelett (tack vare den kalkhaltiga jorden) och hennes gravsten ristad med runor och kors.

Vi tar de sista skälvande stegen förbi klosterruinerna och fram till den gamla klosterkyrkan.

Vandringen är fullbordad. Intrycken kommer nog att bestå länge.

Passa på att gå in i informationsbyggnaden vid Kata gård.

Glasgolvet ger maximal inblick in i det förgångna inne i byggnaden vid Kata.

Här vid Varnhems klosterkyrka och klosterruiner känns historiens vingslag.


Fakta vandring

Pilgrimsleden: Totalt är leden knappt 45 kilometer lång och går från Sankt Olofs kyrka i Falköping till klosterkyrkan i Varnhem. Ofta föreslås att genomföra vandringen i tre etapper.

Dagsvandringar från basläger: Det går att göra vandringen i form av dagsetapper från en fast bas i exempelvis Falköping. Relativt gott om bussar mellan Falköping och Gudhem. Det finns ett fåtal bussar mellan Falköping och Broddetorp/Varnhem. Dessutom går det att ta sig med buss+tåg mellan Varnhem och Falköping. I Falköping, Gudhems kyrka, Naturum Hornborgasjön och Varnhem finns parkeringsmöjligheter.

Underlag och höjdskillnader: Blandat. Allt från trottoarer i Falköping och mindre bilvägar till stigar i skog och över gräsmarker. Såväl etapp 1 och 2 innehåller en hel del sträckor på små asfaltvägar med en del biltrafik. På etapp 3 går runt en kilometer av vandringen längs en relativt trafikerad landsväg.
Höjdskillnader med rejäla backar vid Mösseberg (etapp 1) och Billingen (etapp 3).

Markering: Leden är välmarkerad. Under vår vandring våren 2020 var en sträcka över ett relativt nytt hygge markerat med plastband i stället för de vanliga stolparna med pilgrimsmärke.

Utrustning: Bekväma skor räcker långt. Regnkläder är förstås aldrig dumt att ha med. Plus förstås det du behöver för övernattningar.

Kartor: På vår profil på Wikiloc finns hela etapp 1 från Falköping till Gudhem och sträckan Naturum Hornborgasjön till Varnhem.
Falköpingskartan hittar du leden och mer information därtill om hela leden.

Tid på året: Går att vandra stora delar av året, men mitt i vintern kan det förstås vara besvärligt. Försommaren med sin körsbärsblom kan varmt rekommenderas.

Som många andra pilgrimsvandringar går en del av sträckorna längs små bilvägar.


Praktiska tips

Ta sig hit: Det går bra att nå Falköping med tåg eller bil. Det tar till exempel runt 4 timmar från Stockholm eller Malmö med tåg, och en dryg timme från Göteborg.

Ta sig runt:Buss finns mellan Falköping och Varnhem, och den passerar Broddetorp på vägen. Dock går den inte särskilt ofta. Mellan Falköping och Gudhem finns tätare bussturer.

Boende: Det finns gott om övernattningsmöjligheter i Falköping, som exempelvis trevliga Vilhelmsro Bed&Breakfast. Längs vandringen är övernattningsmöjligheterna lite färre, så det krävs en viss planering. I Gudhem går det att övernatta i Gudhems gästhem. I Hornborga och Broddetorp finns några alternativ, exempelvis Löfwings Bed&Breakfast.

Äta gott: Det finns gott om möjligheter att äta gott i trakterna runt Hornborgasjön, även under vandringen längs pilgrimsleden.Dock kan det krävas en viss planering för att fixa alla måltider längs vägen eftersom restauranger och kaféer inte alltid ligger där man är vid lunchtid. Det finns matbutiker i Falköping, Gudhem och Broddetorp. Restauranger finns i Falköping, Hornborga, Naturum Hornborgasjön och Varnhem.

Tre tips på ställen vi gillar och som drivs med passion för lokal mat är:
Vilhelmsro gårdscafe i Falköping. Här passade vi på att fika.
Löfwings atelje och krog i Hornborga. Här kan du äta gott, övernatta och njuta av konst.
Café Doppingen vid Naturum Hornborgasjön (se slutet av inlägget). Välsmakande lunch i vacker miljö. Och missa inte banankakan.

På Vilhemsro i Falköping blir man kungligt bortskämd med mumsiga tartletter med rabarber och maräng.

Läcker fisksoppa på Löfwings atelje och krog i Hornborga.

Banan- och saltkaramelltårtan är en stor favorit på Café Doppingen vid naturum Hornborgasjön.


Läs mer:

Det finns mycket att upptäcka i omgivningarna runt Hornborgasjön och i närbelägna Vallebygden och Kinnekulle. Fler inlägg från våra besök i trakten hittar du här:
Trandansen under våren. Mäktig upplevelse med tusentals tranor.
Hångers udde  ”Hornborgasjöns bakficka”
Vandra Naturum Honrborgasjön till Ytterberg. Sammanfaller till stor del med en bit av pilgrimsleden
Vandra vid Höijentorp
Vandra Flämsjön runt
8 tips till Vallebygden
Dagsutflykt med 5 naturupplevelser vid Kinnekulle

Flygande tranor i soluppgång

Soluppgång vid trandansen är ren och skär magi.

Ramslöksblom i Vallebygden. Doften sitter kvar länge.

Spektaktulära Naturum Hornborgasjön står på pålar i Hornborgasjön.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

2 svar

  1. bmlarsreseblogg skriver:

    Vart vi än reser så inser jag att speciellt våren i Valle härad nog är det vackraste man kan uppleva. Under 30 år boende i Varnhem tillbringade vi mycket tid på vår utflykt med barnen till stenbron och vattnet bakom kyrkan. Nu som boende i Falköping hör vår turerna till Jättadalen, klosterkyrkan och någon vandring längs Hornborgasjön till vårritualerna.

    • PåUpptäcktsfärd skriver:

      Lycka ni som har så fina omgivningar på hemmaplan. Då har ni verkligen möjlighet att njuta av våren och försommaren bland blommande ramslök och körsbärsträd. Underbart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.