Cykla längs Öresund ger vårkänslor

Cykla längs Öresund ger vårkänslor.

 

 

Efter ett alldeles för långt uppehåll vill vi komma i gång med cyklingen inför våren. Vi provar våra vingar på en kustnära cykeltur från “syndens Mölle” till Sofiero slott. Vi glider förbi skånska slott, odlingslandskap och strålande havsutsikter. Att uppleva våren på cykel är festligt. 

 

Mölle

Festen börjar alldeles nära ”synden i Mölle” vid Solviksbadet i Mölle. Med vågornas kluckande i öronen slår vi oss ner på solvarma klippor och betraktar Kullabergs klippor. Inför dagens cykeltur stärker vi oss med kaffe och några väldoftande kanelskorpor. Tydligen behövs denna uppmuntrande stund, vi brukar inte cykla, vi vandrar varje dag året om och det var flera år sedan vi cyklade senast. Hur ska det gå?

Det finns bara ett sätt att ta reda på det: att kliva på cyklarna!

Stärkande fika bara en bit från ”syndens Mölle”.

Magin är genast i full gång, cykla går instinktivt, nästan av sig självt, som om vi inte gjort annat än trampat på vareviga dag. Kroppen och inte minst hjärnan vet exakt hur de ska sköta sig. Vi kan andas ut, luta oss tillbaka och låta våra inre organ sköta ruljansen, medan vi njuter av turen och den vårliga fartvinden. Vi är som vårrusiga kalvar på grönbete.

Och inte bara vi. Efter den långa coronavintern tycks folk har vaknat ur törnrosasömnen pratglada och muntra. De hälsar frimodigt, vinkar eller utbyter några vänliga, välgörande, väderrelaterade ord när vi stannar till. För stanna till gör vi emellanåt, vi har till och med kikare i fall några spännande fåglar skulle visa sig.

 

 

Krapperups slott

Efter en glidarbacke mot Mölles hamn cyklar vi helt bilfritt på en gammal banvall tills det är dags för ett ädelt stopp. Krapperup tar emot med en imponerande samling ädellövträd i en välskött park med fritt tillträde för allmänheten.

Omslutna av det skånska odlingslandskapet är vi noga med att inte missa något. Glittrande hav på ena sidan, men vad ser vi inåt land? En väderkvarn – vindmölla som man säger i Skåne. Luften är mättad av tofsvipors mysiga läte och snart måste vi återigen hejda oss. Inte bara för att förnimma fågelkvitter. För att beundra krokusar som öppnat sig för att ta emot solen.

Gemytliga Mölle vid foten av Kullaberg.

Ståtligt vid Krapperups slott.

Kan man bli annat än glad av blommande krokusar en vårdag?

 

Lunch i Viken

I Höganäs hamn spelar vädret oss ett spratt, dimman lägger sig över hav och land som en kall filt. Vi gör det vi verkar vara ganska bra på: trampar på. Framme i gulliga Viken har solen kommit igenom dimman och vi känner värme, och pockande hunger. Ett par minuter senare har vi hittat en solig bänk med utsikt över Öresund och Danmark. En medhavd sallad har sällan smakat så gott. Till kaffet lyssnar vi på vågornas sus och kikar efter fåglar.

Dimman lägger sig plötsligt som en våt filt, men Eyal är glad ändå.

Spanande efter fåglar under lunchpausen i Viken.

Vi glider vidare från Viken.

 

 

Sofiero slott och slottsträdgården

Cyklandet tar vid – så även fågelskådningen. I höjd med naturreservatet Grollegrund måste vi stanna till. Nej, vi har inte fått nys om några sällsynta fåglar, men på en knubbsäl solande på en klippa!

Vi svischar förbi fina villor och stånkar uppför en backe med rogivande bokskog runt om. Ovanför backen tronar Kulla Gunnarstorp, och Kulla Gunnarstorps slott är nära i fall man vill göra en kulturhistorisk halt.

Snart är vi framme vid Sofiero slott för en liten tur till fots i slottsträdgården. Cykelturen vid Öresund har gett mersmak, och spirande vårkänslor. Nästa tur blir nog med egna cyklar.

 

Framme vid det ädla målet för dagen, Sofiero slott och trädgård.


5 tips för den ringrostiga cyklisten (som vi)

  1. Välj en cykel som känns skön för dig.
  2. Cykla på cykelvägar. Då slipper du att tänka så mycket på biltrafik och kan koncentrera dig på det viktigaste: njuta av turen.
  3. Om du känner dig osäker på cykeln prova gärna tider då du har cykelbanan för dig själv.
  4. Ta dig tid att njuta av omgivningarna och gör gärna spontana stopp för små upptäcktsfärder.
  5. Glöm inte fikat! Cyklandet blir ännu mysigare när även fikamagen får sitt lystmäte.

 


Vår cykelväg i Kullabygden

Vi cyklade på cykelväg på en gammal banvall från Mölle mot Höganäs. Från Krapperup ungefär ansluter Kattegattledens markerade cykelled som vi följde hela vägen till Sofiero. En stor del går på cykelbanor, men det är en del sträckor genom samhällena på mindre trafikerade smågator.

Större delen av vägen följde vi denna markering för Kattegattleden.

Eyal har fått mersmak för upptäcktsfärder på cykel och har svårt att släppa cykeln.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.