Vandra från by till by – från Kattarp till Hasslarp

Vi inleder rundturen från by till by i Kattarp. Här passerar vi byns gamla kyrka med anor från 1200-talet.

 

Denna plana rundvandring från Kattarp till Hasslarp går förbi åkrar, gamla lövängar och ett pärlband av gårdar. En lantlig vandring med möjlighet till fågelskådning vid Hasslarp dammar från gömsle. 

 

Kattarp

Kuttrande duvor välkomnar oss så snart vi har ställt bilen nära Kattarps station. Även grönfinken är på gott humör en kort bit från Kattarps gamla skola som vilar mittemot kyrkan mitt i byn. Häromkring etablerades byn av Katte eller Katti för uppskattningsvis tusen år sedan (källa: Helsingborgs stad). Det är mitten av mars så värmen kommer med nödvändighet inifrån. Vi klafsar på en stor gräsmatta och går på en motionsslinga i kanten av Kattarp mosse. Vi kikar efter svampen trollhand, men får nöja oss med snödroppar och marktäckande mossa. Man får vara tacksam för de små gåvorna.

Kattarp mosse.

Järnvägen är aldrig långt borta.

 

Hasslarp

Vi lämnar motionsslingan, viker av till vänster och redan skymtar byn vi är på väg till – Hasslarp. Det nedlagda sockerbrukets skorsten syns ju långa vägar. Svanar ljuder ovanför åkrarna medan ett par fasanhanar tycks ha fått eld i baken vid vår åsyn. Är vi verkligen så farliga?

I Hasslarps lanthandel råder en del kommers denna morgon medan gatorna ligger nära nog ödsliga. Flertalet något skamfilade byggnader från svunnen tid vittnar om glansdagar under sockerbrukets hundraåriga epok, fram till nedläggningen 1992.

Vi säger adjö till det gamla sockerbruket och fortsätter längs Hasslarpsån.

 

Hasslarp dammar

Vi raskar på genom utkanten av Hasslarp på en bilväg och viker snart till höger på en gångväg. När vi ser en gråhäger lyfta vet vi att vi har kommit till Hasslarp dammar. Ett par gäss står för en flyguppvisning när vi följer Hasslarpsån fram till en fågelplattform. Här står två fågelskådare som redogör för oss vilka fåglar de har sett. En sådan vänlighet blir man på gott humör av, trots kraftiga vindbyar.

Fågelskådningen fortsätter i det närliggande gömslet med bästa tänkbara komfort, vindskyddade och sittandes med en varm kopp kaffe och en kanelskorpa bredvid. Till en början ser vi bara sothöns, storskarvar och knölsvanar i dammen, men med en gnutta koncentration och några slurkar kaffe uppenbarar sig även skedand, strandskator, bläsänder, gravänder och en falk.

Hasslarp dammar är en välbesökt fågellokal.

Utsikt från ett av gömslena, ännu händer ingenting.

Men, titta! En spelande sothöna.

 

Jöns-Jonsgården

Vandringen fortsätter förbi åkrar, storgården Sturelundsgård och ett pärlband av mindre gårdar och lantliga hus. Gårdar med och utan hästar, med och utan skränande tamgäss. Hur som helst är det en synnerligen trevligt bekantskap. Rätt som det är står vi öga mot öga med välbevarade och byggnadsminnesmärkta Jöns-Jonsgården, med anor från 1800-talet.

Härifrån är det förvånansvärt nära tillbaka till startpunkten i Kattarp. Så är det när man har det roligt!

Genom det skånska odlingslandskapet.

Välbevarade Jöns-Jonsgården är sannerligen ögongodis.


Vandringsfakta

Start- och slutpunkt: Nära stationen i Kattarp.

Längd: Cirka 10 kilometer.
Höjdmeter: Marginella.

Tid: Drygt 2 timmar.

Karta och detaljer: Hittar du på vår profil på Wikiloc. 

Läs mer:
– Om vandringen på Helsingborg kommuns hemsida.
– Läs om våra andra vandringar i Skåne.


Text: Eyal
Bild: Kerstin


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.